離教者之家

期待網友或權威專家發表對聖體奇跡的新科學論證

[1] < [10] [11] 12
旁觀者 2020/2/2 02:48
BB仔,你係舵主用鐵練鎖住踎響呢度嘅一條狗,叫聲最大嘅係你噃﹗
旁觀者 2020/2/2 02:49
#130 講嘅係信與不信,信嘅就靈,唔信就唔靈。
    爺爺教下你,就算信嘅都唔靈。你有「信德」嘞啩,「牧師」玩蛇唔掂,爺爺就俾堆五步蛇、青竹蛇你玩下。
    唔信嘅唔靈就更唔使講嘞,一試「神蹟」就穿崩。爺爺叫你企響大炮面前,俾爺爺開一炮,睇下係咪「永遠不見死」。不過,可以學移鼠咁,話「升咗天」,以後會「復臨」。
    爺爺叫你去醫院守住,有病人入嚟,你就摸下,唔理佢信與唔信。信嘅,醫好咗,幾十億人睇住報道,「神蹟」就有公信力,可以「榮光歸主」。唔信嘅,醫唔好,係佢唔信啫,唔關「神蹟」事,有百利而無一害。
    去醫院啦﹗
旁觀者 2020/2/2 02:50
聖經本來就係充滿比喻既書
你唔識,
就好似大媽大叔去日本料理叫白灼刺身咁囉,
唔好同人講日本菜哩 ...
beebeechan 發表於 2020/2/1 02:09

無花果樹嘅故事,上世紀最偉大嘅哲學家羅素讀來都感到一臉懵B:「還有無花果樹的那個奇怪的故事,我也一直百思不得其解。
    大家都知道無花果樹的遭遇:耶穌餓了,遠遠的看見一棵無花果樹,樹上有葉子,就往那裏去,或者在樹上可以找著甚麼。到了樹下,竟找不著甚麼,不過有葉子,因為不是收無花果的時候。耶穌就對樹說:『從今以後,永沒有人吃你的果子。』……彼得……就對他說:『拉比,請看,你所咒詛的無花果樹,已經枯乾了。』這個故事荒謬絕倫,因為當時並不是結果子的季節,你很難歸咎無花果樹。」羅素 《為什麼我不是基督徒》
   佢都冇看到無花果樹係「以色列民族」。
   羅素得個B,BB仔,你係2個B﹗
beebeechan 2020/2/2 02:52
BB仔,你係舵主用鐵練鎖住踎響呢度嘅一條狗,叫聲最大嘅係你噃﹗
旁觀者 發表於 2020/2/2 02:48

你養過狗未㗎
狗踎係到係唔吠㗎啵
beebeechan 2020/2/2 03:46
無花果樹嘅故事,上世紀最偉大嘅哲學家羅素讀來都感到一臉懵B:「還有無花果樹的那個奇怪的故事,我也一直百思不得其解。
    大家都知道無花果樹的遭遇:耶穌餓了,遠遠的看見一棵無花果樹,樹上有葉子,就往那裏去,或者在樹上可以找著甚麼。到了樹下,竟找不著甚麼,不過有葉子,因為不是收無花果的時候。耶穌就對樹說:『從今以後,永沒有人吃你的果子。』……彼得……就對他說:『拉比,請看,你所咒詛的無花果樹,已經枯乾了。』這個故事荒謬絕倫,因為當時並不是結果子的季節,你很難歸咎無花果樹。」羅素 《為什麼我不是基督徒》
旁觀者 發表於 2020/2/2 02:50

原來我既聖經知識比大哲學家羅素都要勁!

第一,
經文說耶穌『到了樹下,竟找不著甚麼,』, 没有說他是找無花果啵。

無花果收成的季節是在陽曆六至九月間,耶穌經過這顆無花果樹時是在陽曆三、四月間。

無花果樹是春天時先開花後長葉,它的花長的就像果實一般。阿拉伯語稱這種無花果的前驅為”taqsh” (花序);花長到似杏仁大小時,當路人或農夫飢餓時,就會把它們吃掉。

在這段時間應有嫩果叫Taqsh出現,雖然它不可口,略帶苦味,也可充飢。但是當耶穌經過這樹的時候,竟然連一粒Taqsh 也找不著,祂知道那樹不會再有豐收之果,耶穌藉著咒詛那樹來教育門徒,以色列全國連基本悔改的果子都沒有,以色列民像那顆無花果樹一樣,只有葉子(只重視條文禮儀),沒有果子(悔改之果)。

你還是多看老師我的解說哩
旁觀者 2020/2/3 03:23
BB仔,你威過羅素就唔使俾條鎖鍊鎖響呢度啦。
    移鼠餓到暈,四處搵嘢食,到咗無花果樹下,當時唔係結果時,梗係冇嘢啦。「没有說他是找無花果啵」,亦冇話佢唔係搵無花果噃。
    「無花果收成的季節是在陽曆六至九月間」,「耶穌經過這顆無花果樹時是在陽曆三、四月間」,當時梗係冇嘢啦。有啲理性嘅,就會走人。但係移鼠係市井混混,平日蝦蝦霸霸慣,就將怒火發洩響無花果樹身上。
    「耶穌藉著咒詛那樹來教育門徒」,妖書没一句講及,連羅素都睇唔到。BB仔,你閱讀理解能力仍是個低B,而且還係2個低B呢。
beebeechan 2020/2/3 03:53
有啲理性嘅,就會走人

旁觀者 發表於 2020/2/3 03:23

管子曰:
一年之計,莫如樹谷;十年之計,莫如樹木;終身之計,莫如樹人

中國聖賢也喜用樹木來教化人哩, 教人就地取材嘛
『有啲理性嘅,就會走人』, 呢啲就係庸人同智者既分別勒
beebeechan 2020/2/3 03:54
「没有說他是找無花果啵」,亦冇話佢唔係搵無花果噃。

咁你話佢想搵妓女都得哩
beebeechan 2020/2/3 03:57
「耶穌藉著咒詛那樹來教育門徒」,妖書没一句講及

你腦袋只裝滿《僻邪紀實》, 又唔岔氣聽老師教。
講咗你都唔知哩
旁觀者 2020/2/4 07:59
妖書還留有條尾巴:
    「早晨,他們從那裡經過,看見無花果樹連根都枯乾了。」《馬可》11:20
    妖書從來就冇一言片語講無花果樹故事係「比喻」。
    BB仔,你話叻過羅素,唔係冇得比嘅,佢係天上嘅雲彩,你係地底嘅爛泥,你只配做孌童,得閒就作下古仔。
旁觀者 2020/2/4 08:00
你腦袋只裝滿《僻邪紀實》, 又唔岔氣聽老師教。
講咗你都唔知哩
beebeechan 發表於 2020/2/3 03:57

BB仔,你連字都未識,就講教人﹖
    你嘅屁股迎、接功夫,留番用響「神父」度啦,爺爺一啲興趣都冇。
beebeechan 2020/2/4 08:23
BB仔,你連字都未識,就講教人﹖

旁觀者 發表於 2020/2/4 08:00

教育你呢啲咁低程度既人, 唔需要太高學歷既,
普普通通都夠有餘
beebeechan 2020/2/4 08:25
   妖書從來就冇一言片語講無花果樹故事係「比喻」。

旁觀者 發表於 2020/2/4 07:59

咁創世紀都無講過佢係神話嚟啵
點解你一反基時就話基督徒把神話當真既?
旁觀者 2020/2/5 01:30
呢啲係常識問題,BB仔都懂,不過呢個BB仔唔係你呢個BB仔,你係2個低B。
beebeechan 2020/2/5 02:16
呢啲係常識問題,BB仔都懂,不過呢個BB仔唔係你呢個BB仔,你係2個低B。
旁觀者 發表於 2020/2/5 01:30

係㗎,只要有常識, 唔使講明都會懂㗎

之不過, 在講比喻時, 你又要講到明㗎?

『妖書從來就冇一言片語講無花果樹故事係「比喻」。』
兒童畫男仔要畫埋條J咁

即係話: 你無常識囉
旁觀者 2020/2/6 01:54
同個低B低B仔講都係嘥氣。
beebeechan 2020/2/6 02:06
同個低B低B仔講都係嘥氣。
旁觀者 發表於 2020/2/6 01:54

屣氣時你又發帖做乜春下揪捅?
戴番口罩慳啖氣哩, 你唔好四圍噴氣,  播毒呀
旁觀者 2020/2/7 02:43

得閒就舞下支擂漿棍插你屎窟窿玩下。
beebeechan 2020/2/7 08:47
得閒就舞下支擂漿棍插你屎窟窿玩下。
旁觀者 發表於 2020/2/7 02:43

然後放人你口到吮下, 啜下。。。。。好味!
[1] < [10] [11] 12

返回首頁 | 登錄 | 註冊