離教者之家

期待網友或權威專家發表對聖體奇跡的新科學論證

< [1] 2 [3] > [12]
沙文 2020/1/22 01:12
回覆 21# beebeechan

not for sale啦。
送畀令千金舐, 養顏咖
旁觀者 2020/1/22 02:51

天誅教所謂三大「神蹟」,除都靈裹屍布尚有些討論外,其餘都不為人知。若真係咁猛料,考古界必會有些震動。可是見不到考古界有什反應,說明他們都懶得理它。「神蹟」,只是天誅教閂埋門,大鑼大鼓演的獨腳戲。
    天誅教作古仔,在歷史上還少咩﹖挪亞謊舟、君士坦丁贈禮、《伊西多爾教令集》等等,無謂再多講咯。
    這裏講多兩句「聖母」。瑪利亞只是被個「三位一體」鬼物姦淫、生出個魔嬰耶穌嘅受害婦女,因為係鬼嬰耶穌嘅關係,才被鬼徒吹捧為「聖母」。假如她仍在生,都唔知好嬲還是悲傷。
    既然鬼徒咁吹捧「神蹟」,鬼嬰耶穌就話信佢嘅,有病俾鬼徒摸下就好。好嘞,而家武漢新型肺炎正在擴散,在此,就請逃出魔幻紀先生、BB仔你們那裏有個案出現,就去摸下患者﹗
beebeechan 2020/1/22 03:23
回覆  beebeechan

not for sale啦。
送畀令千金舐, 養顏咖
沙文 發表於 2020/1/22 01:12

羅莎蓮皮膚係咪潤潤滑呢,
唔知佢後生時舐開邊個哥哥仔品牌既呢
beebeechan 2020/1/22 03:25
無謂再多講咯。...
    這裏講多兩句

旁觀者 發表於 2020/1/22 02:51

露膠既笑點嚟
beebeechan 2020/1/22 03:37
除都靈裹屍布尚有些討論外,其餘都不為人知。

不為人知時又有權威既學者, 專家去驗証過既?
說不為人知, 不如說是你井底之蛙, 你的反基小宇宙(僻邪紀實, 姦淫, 殺異族, 精神病)外發生了甚麼事都不曉
beebeechan 2020/1/22 04:56
既然鬼徒咁吹捧「神蹟」,鬼嬰耶穌就話信佢嘅,有病俾鬼徒摸下就好。好嘞,而家武漢新型肺炎正在擴散,在此,就請逃出魔幻紀先生、BB仔你們那裏有個案出現,就去摸下患者﹗

你識野少, 咀很藐。
經上耶穌治病, 每次都係患者 主動上前來求耶穌醫治,不是耶穌去「求你俾我醫哩, 我想現野呀!」。

武漢新型肺炎不是必死的病, 仲有藥醫, 唔使下下要出到神蹟咁大陣象。
當你醫極都唔好, 死緊頭時, 試下求耶穌, 雖然你用咗九成人生嚟鬧耶穌, 都不排除俾你個神蹟既機會既。

能獲得神蹟既機會, 係不論信仰立埸, 財富, 種族, 性別, 樣衰,年齡既
leefeng 2020/1/22 05:11

1986年,裹屍布的一小部分被剪下來做化驗,由美國亞利桑那州大學、英國牛津大學考古學研究所及瑞士蘇黎世聯邦科技學院這三個舉世聞名的實驗室分別進行測定。其結果相當一致:都靈裹屍布的形成絕無可能早於公元1200年,它只有600年~700年的歷史。

1988年10月13日,紅衣主教在都靈大教堂舉行記者招待會,正式宣布:存放在都靈大教堂的這塊“裹屍布”是中世紀的贗品。至此,一個延續了600多年的騙局,真相大白。

leefeng 2020/1/22 05:28
造假至叻的天主教

在National Catholic Reporter

部分內容摘錄如下:

因聖體不僅由宗教組織提供,而且在超市和網絡販售(……),故有必要製定相應的指導意見。

為了確定聖體聖事的有效性。聖體和聖血所採用的餅酒需要滿足以下條件:

逃出魔幻紀 2020/1/22 08:33
本貼議題局限於物理科學範疇:

「鑒於這是一個從物理學角度的回答,非常符合現代科學精神,所以我在這裏將有關聖體奇跡的研究結果,以及都靈裹屍布及瓜達盧佩聖母斗篷的相關科學研究結果陳列出來,並列明相關研究機構及研究人員的名字,以供任何物理係freshman 、或學士、碩士、博士、博士後、以及任何物理學權威查閱並解釋上述測驗不合格之處。敬請各位freshman 及專家亦簡介自己的研究機構及姓名。」

關於「中世紀」碳14測驗結果,未解釋到另一個科學觀點:公元33年耶城8.2級大地震導致岩石釋出大量中子和氮原子核撞擊反應,中子輻射會增加裹屍布上「碳14」的同位素,令有關檢測錯誤判斷這塊布的真實年代。另外,亦解釋唔到點解現代科技(遑論中世紀)做唔到布上邊嘅影像效果。

奇跡絕對唔止旁觀者所講嘅「三大」,參加研究者亦包括考古學家,都有名有姓。我唔否認奇蹟令我更加敬畏天主同感謝耶穌基督救贖,但係睇唔到奇跡我一樣咁信靠天主。呢度只係因應沙文先生嘅物理學研究觀點提出話題,希望大家以科學嚴謹態度從物理學角度解釋点解有關科學測驗唔合格,唔好改變討論方向。
beebeechan 2020/1/22 09:26
1986年,裹屍布的一小部分被剪下來做化驗,由美國亞利桑那州大學、英國牛津大學考古學研究所及瑞士蘇黎世聯 ...
1988年10月13日,紅衣主教在都靈大教堂舉行記者招待會,正式宣布:存放在都靈大教堂的這塊“裹屍布”是中世紀的贗品。
leefeng 發表於 2020/1/22 05:11

你呢啲係知啲唔知啲既貼文嚟。

(1)
教廷没有說“裹屍布”是包過耶穌的, 是當信教義。
人, 可以基於他所知的論據自由決定是, 或否。
不管是主教, 教宗也可以有他個人選擇。
這個都靈主教說他不信時, 當時的教宗保祿二世, 後來的本篤十六。。。都是傾向是真的。

(2)
都靈主教1988年的講話, 是基於1986年的碳測試結果而發表。

不過, 你唔知, 或者唔講既就係後來2000年亦有專家指出1986年碳測試的結果是由於取樣錯誤,
(呢兩個專家名字係叫Joseph Marino and Sue Benford )
“裹屍布”在中世紀時曾受破壞, 由修女補過, 當然是採用中世紀時的物料。 測試的樣本就是取了中世紀時被修補過部份,
測出年份, 當然也是中世紀 1260-1390年間。

都靈主教(1913-1998)再翻生, 得知有新的數據時, 也會收回說話未定哩。
beebeechan 2020/1/22 09:27

總括嚟講, 
你(阿曱甴feng) 呢堆“裹屍布”既資料, 早已過時

更新下哩。。。。傻豬
leefeng 2020/1/22 10:59
你呢啲係知啲唔知啲既貼文嚟。

(1)
教廷没有說“裹屍布”是包過耶穌的, 是當信教義。
人, 可以基 ...
beebeechan 發表於 2020/1/22 09:26

死撑啦!揾個耶稣都冇,裹屍布?包粽?
beebeechan 2020/1/22 11:17
死撑啦!揾個耶稣都冇,裹屍布?包粽?
leefeng 2020/1/22 10:59 提交

撐到你再無話駁咀,
擘大個死人口得個窿,口啞啞咁。
成績都算唔錯。
我幾滿意。
leefeng 2020/1/22 11:47

奇的是,一大堆廢料叫奇蹟?
奇蹟硬係只show比一兩個,三幾個人睇?
咁有神蹟power,咪在萬人廣場出現下咧,洗鬼鬼鬼祟祟咁唔見得人?
不如學下個觀音將風改道先至威威吖!
講真,耶穌教製造曱甴出黎打爛香港,然後一班神棍包括呢度幾件又係度推銷所謂奇蹟神蹟?
神棍基督教果然真是無悪不作無孔不入的垃圾邪教!
大小曱甴齊出動,够晒無恥囉!

.
leefeng 2020/1/22 12:04
撐到你再無話駁咀,
擘大個死人口得個窿,口啞啞咁。
成績都算唔錯。
我幾滿意。 ...
beebeechan 發表於 2020/1/22 11:17

你咪一樣擘大個死人口得個窿!
死擘爛擘,一日唔死都係度死撐!
死中東佬耶穌同基督教比咗好多著數過你?
衰到要撐基督教來害香港咁下流賤格?
成班邪教神棍陳日君陳bb一擔擔夾埋來出賣香港,做美英二五仔?
你個死人口一樣得個窿一路死足由初一到十五,賣國冇人叻過你地班基督教賤人,害港害民,垃圾邪教!
天誅你個耶穌同你個淫婦馬利亞,性母!
你一樣代耶穌快d受死吧啦!
再夠膽擘大你個死人口,睇見你班死人基督教徒在街上唱支死人bbchan送殯歌,榮光歸香港,在街頭巷尾為香港祈禱呢d咁既煽動行為,我見一鑊省你一鑊,直到你beebeechan同基督教死絕為止!

.

beebeechan 2020/1/22 12:06
奇的是,一大堆廢料叫奇蹟?
奇蹟硬係只show比一兩個,三幾個人睇?
咁有神蹟power,咪在萬人廣場出現下咧 ...
leefeng 發表於 2020/1/22 11:47

有啲人,正如你咁,硬係唔知自己識野少。
「咁有神蹟power,咪在萬人廣場出現」
你一咁講我就知你聽都未聽過1917年十月十三日在葡萄牙花地瑪顯現過既神蹟,現場最高峰時有七萬人。
有傳媒影哂相,有頭條報導。
beebeechan 2020/1/22 12:12
我見一鑊省你一鑊

leefeng 發表於 2020/1/22 12:04

你都係跟尾狗一隻而已
即係有人嗌「五大塑球」,你就白痴地回「缺一不可」過類
leefeng 2020/1/22 12:12
有啲人,正如你咁,硬係唔知自己識野少。
「咁有神蹟power,咪在萬人廣場出現」
你一咁講我就知你聽 ...
beebeechan 發表於 2020/1/22 12:06

1917年吖馬!叫你件中東佬騙子野鼠耶穌同件性巫聖母依家出現吖笨!
beebeechan 2020/1/22 12:16
1917年吖馬!叫你件中東佬騙子野鼠耶穌同件性巫聖母依家出現吖笨!
leefeng 發表於 2020/1/22 12:12

今年2020
    就算現咗俾你睇,俾好多人睇咗,
到咗2070, 又一樣有啲白痴瘋話:「叫你件中東佬騙子野鼠耶穌同件性巫聖母依家出現吖笨!」

1917年做完,2020年就有你呢種白痴瘋勒
leefeng 2020/1/22 12:20
你都係跟尾狗一隻而已
即係有人嗌「五大塑球」,你就白痴地回「缺一不可」過類 ...
beebeechan 發表於 2020/1/22 12:12

基督教係你呢種白痴先至會信!
基督教五大訴求,信一必死!
< [1] 2 [3] > [12]

返回首頁 | 登錄 | 註冊