離教者之家

拳擊與吐痰

< [1] 2 [3] >
beebeechan 2020/3/16 23:26
唔怕, Trinity 坐得落有突
沙文 發表於 2020/3/16 23:22

唔係喎, 信經話耶穌升天, 坐在聖父的右邊, 不是坐在聖父的大髀上, 
係要兩個位喎
沙文 2020/3/16 23:30
做show好睇尐啫, 我嘅秘書喺有其他同事見到時坐返自己位啦
beebeechan 2020/3/16 23:41
做show好睇尐啫, 我嘅秘書喺有其他同事見到時坐返自己位啦
沙文 發表於 2020/3/16 23:30

翕乜隠野?
沙文 2020/3/16 23:48
哈哈原來您諗嘢真係唔識轉彎,屢試不爽
beebeechan 2020/3/16 23:51
哈哈原來您諗嘢真係唔識轉彎,屢試不爽
沙文 發表於 2020/3/16 23:48

?野隠乜翕
beebeechan 2020/3/16 23:53
哈哈原來您諗嘢真係唔識轉彎,
沙文 發表於 2020/3/16 23:48

你係咪想話你唔係 straight ?

我介紹旁觀者你識, 佢有條好耍既擂漿棍㗎
沙文 2020/3/16 23:58
係呀, 我真係冇您咁straightforward
beebeechan 2020/3/17 00:10
係呀, 我真係冇您咁straightforward
沙文 發表於 2020/3/16 23:58

咁又係, 要搞到羅莎蓮潮吹, 太 straightforward 係唔掂既
係要彎彎地
逃出魔幻紀 2020/3/17 12:17
我當呢度係傻佬之家,盡量少啲上嚟。一來為免沾染傻氣,二來我根本搭唔上嘴。 ...
龍井樹 發表於 2020/3/16 17:14

可能我比較八卦,記憶中我有過幾次近距離觀察傻佬嘅經歷:
1)某日我喺一個半山嘅建築物做嘢,見到山下一個圍網(係一間精神病治療中心)入便有班人行嚟行去自言自語,我就出於好奇走埋去睇咗一陣,但係聽唔明佢哋講啲乜。
2)街邊某角落有個傻佬日日用粉筆喺地下寫字,到時到候佢屋企人會攞飯畀佢食。某日我出於好奇心,停低腳步睇佢寫D乜,見佢踎喺度一路啽啽沉沉一路寫一大堆類似方程式數學符號數字嘅嘢,又係唔明佢寫乜,唔知同辟邪紀實有冇關係。自此之後我就掂行掂過無再停低睇佢喇。
3)有個赤裸上身嘅男人日日喺街邊對住啲車大嗌,某日出於好奇心我喺佢面前慢駛停咗幾秒鐘,佢指住我大嗌:『香港係英國嘅,英國係我嘅』,跟住我聽到佢背後間鋪頭入便有把聲嗌出嚟:『阿全~~,倒垃圾喇!』,麗轉頭睇下,赤膊佬行左入鋪頭。之後同人講起呢件事,人哋八畀我聽:阿全係同嗰間鋪頭執頭執尾嘅幫工。
沙文 2020/3/17 13:25
我都在街上見過好幾次精神有問題的不幸人士。
我每次都本著愛心盡力幫佢地,畀埋錢帶佢地睇醫生,買屋畀佢地住、請工人照料佢地、又供書教學等佢地自力更生重返社會。

我唔會以獵奇心態睇佢地,仲要四圍唱。
我都明呢尐情操就唔能夠強求人人有,但係至少唔好用嘲笑嘅眼光睇一尐冇自己咁幸運嘅人。
龍井樹 2020/3/17 15:40
這也是傻氣充壇的原因之一囉。
没有理性討論, 米只餘下傻氣囉。
為甚麼不用多些理性討論, 使傻氣搭唔 ...
beebeechan 發表於 2020/3/16 21:56

網絡生態係經過長時間慢慢形成,唔係靠一兩個人努力堅持就可以改變得到。網上世界 easy come easy go,唔係耶教咁要委身上帝啦。
抽刀斷水 2020/3/17 19:56
所謂的「正常」,其實也不過是「大多數」的代名詞,在這個瘋癲的社會,正常的人反而被視為不正常。

如版友對瘋子希望進一步認識,可以看看高銘著《瘋子的世界》(原書名:天才在左 瘋子在右)。

我之前同死鬼Jom研究過,認為瘋子或傻人許多都是極度聰明的。曾經一位版友十分早期出過來見面,起初很厲害能夠在心中set好棋盤與人對奕(二人憑空對奕),追女仔亦十分積極,後來在街上遇到他,已是自言自語別人口中的傻人了。

逃出魔幻紀 2020/3/17 20:10
網絡生態係經過長時間慢慢形成,唔係靠一兩個人努力堅持就可以改變得到。網上世界 easy come easy go,唔 ...
龍井樹 發表於 2020/3/17 15:40

確係easy come easy go,我回帶睇下此討論區以前嘅景象,熱閙非常。但時至今日,得返嗰三幾個,其他人除咗frankie留低以下『回教』見證書信講byebye外, 日光姐、Step.King、invisible等一大群熱心舊網友,似乎已經默默去如黃鶴:

請各位包容我這個小小請求﹕
每個人都有一些沉淪的時候,只是神對人的愛及計劃人不能盡都知道。
小弟請求網主Delete本人的「離教見證」,因為我已經決定忠心跟隨主。
近年來的經歷讓小弟刻骨銘心,若然大家願意到神的面前,尋找的,就尋見。
這個是我的「回教」見證,但願主保守每位離開耶穌的弟兄姊妹有痛悔的心,蘇醒的靈。
願主賜福予你們。(frankie)
抽刀斷水 2020/3/17 21:24
逃版友確是有心人,連十多年前的本網歷史都有翻看。

而我回首人生,這個網站絕對佔我人生很大部分,亦是助人自助的上佳歷程。花開花落,緣來緣去,就像自己正在駕駛巴士的司機,有乘客上車,有人落車。時候到了,不得不打開車門,強行拉扯,就好像教會「關心」正在離開的離教者,肯定有人會心軟留下而成功,但這是真正的成功嗎?是為了那個人好,還是為了自私的理由?
beebeechan 2020/3/17 22:01
.
花開花落,緣來緣去,就像自己正在駕駛巴士的司機,有乘客上車,有人落車。時候到了,不得不打開車門
抽刀斷水 發表於 2020/3/17 21:24

巴士有目的地㗎啵
你呢架巴士諗住會開去邊?
淨係係市區兜嚟兜去?
抽刀斷水 2020/3/17 22:03
每個生物都只有同一個目的地架啫。
beebeechan 2020/3/17 22:09
每個生物都只有同一個目的地架啫。
抽刀斷水 發表於 2020/3/17 22:03

唔係喎

一條巴士線係去「天國/地獄」
你呢條係去「如煙散」
抽刀斷水 2020/3/17 22:21
去天國/地獄/如煙散之時,已經唔再係生物啦。
beebeechan 2020/3/17 22:28
去天國/地獄/如煙散之時,已經唔再係生物啦。
抽刀斷水 發表於 2020/3/17 22:21

咁「生物」,唔要「物」唶,仲剩番個「生」啵
抽刀斷水 2020/3/17 22:29
https://www.quora.com/What-is-a-living-organism
< [1] 2 [3] >

返回首頁 | 登錄 | 註冊