離教者之家

證明耶稣基督冇能力庇佑「基督大國」

leefeng 2020/5/29 11:18
證明耶稣基督冇能力庇佑「基督大國」!

轉載:

旁觀者 2020/5/30 01:24
耶穌吹牛就吹得够大。
哈佛專家 2020/5/30 07:29
我又發神經:信耶穌基督,得民主自由,打敗共產黨!

林鄭月娥係信耶穌定係信共產黨?
哈佛專家 2020/5/30 09:51
leefeng:信耶穌,得水牛!

beebeechan:信耶穌,得鑽石!

猜下邊個會贏?
逃出魔幻紀 2020/5/30 11:44
我又發神經:信耶穌基督,得民主自由,打敗共產黨!

林鄭月娥係信耶穌定係信共產黨? ...
哈佛專家 發表於 2020/5/30 07:29

信乜嘢係佢自己本人先清楚嘅,外人唯有睇下佢結乜嘢果子咪估計佢係乜嘢植物囉。不過信耶穌同信共產黨就是但只能信一樣,路德圍骰通吃,唔合邏輯吖嘛。但係有可能佢兩樣都唔信,大把咁樣嘅人,又話信呢樣又話信嗰樣又話明天會更好又北上開會又話再出發又話絕對支持乜乜物物,轉個頭唔聲唔聲棚尾拉箱,上演現代版出埃及記,咁都係人之常情,搵食啫,體諒下啦,冇理由全世界都係斯巴達戰狼㗎。希望香港呢鑊平安大步欖過,千祈唔好搞到好似1952年上海咁,林鄭每晚坐喺梳化上端一杯清茶聽彙報,悠閒地問:「今天又有多少空降兵?」,千祈唔好搞成咁啊。主祐香港!
哈佛專家 2020/5/30 12:28
多謝解答。你都話信耶穌同信共產黨只能信一樣。黎棟國都係天主教徒,佢都唔可能又信耶穌又信共產黨啩?曾偉雄係信基督教既。不過,佢既表現已經證明佢信共產黨多過信耶穌。難怪呢位前一哥曾偉雄咁乞人憎囉!
逃出魔幻紀 2020/5/30 13:10
多謝解答。你都話信耶穌同信共產黨只能信一樣。黎棟國都係天主教徒,佢都唔可能又信耶穌又信共產黨啩?曾偉 ...
哈佛專家 發表於 2020/5/30 12:28

未必信共產黨聲稱相信嘅共產主義咁高理想嘅,可能係信金錢同權力啫,呢把尺最啱身量度佢哋:『沒有人能事奉兩個主人:他或是要恨這一個而愛那一個,或是依附這一個而輕忽那一個。你們不能事奉天主而又事奉錢財。』(瑪6:24),不過就係佢哋自己先可以度得準,我哋都係估估下啫。
哈佛專家 2020/5/30 17:39
計我話,中共現在不再純粹無神論或撤旦教。中共現在信30%無神論,20%撤旦教,20%佛教,30%耶穌基督,信得好混亂同好複雜。
旁觀者 2020/5/30 23:15
我又發神經:信耶穌基督,得民主自由
哈佛專家 發表於 2020/5/30 07:29

耶穌話信佢嘅,話邊個有罪,邊個就有罪。基督徒打骰,就只有專制極權,何來民主自由?你真係發神經嘞。
beebeechan 2020/5/31 21:09
耶穌話信佢嘅,話邊個有罪,邊個就有罪。基督徒打骰,就只有專制極權,何來民主自由?你真係發神經嘞。 ...
旁觀者 發表於 2020/5/30 23:15

咁應由邊個人來話誰有罪才算數?
由習老總, 特無普, 定係由你話?

另外, 耶穌無話邊個有罪就有罪,
只係話做x, 做y, 做z。。。。就係罪。
邊個做了就係罪人, 不管是甚麼身份, 種族, 地位, 年齡, 性別, 長相
beebeechan 2020/5/31 21:11
旁觀廢言!!!
逃出魔幻紀 2020/5/31 22:30
『耶穌又對他們說:「願你們平安!就如父派遣了我,我也同樣派遣你們。」說了這話,就向他們噓了一口氣,說:「你們領受聖神罷!你們赦免誰的罪,就給誰赦免;你們存留誰的,就給誰存留。」』(若20:21-23)

耶穌交給門徒的赦免及存留罪的權,是指天國的事,屬靈的事,教會的事,體現在教會的修和聖事、全大赦、絕罰等等,並非在說諸如國家安全、尋釁滋事、遊蕩等地上法律的事情。當然,全人類都應遵守天主的法律,但不信者不以為然便是他自己的選擇了。
旁觀者 2020/6/1 01:30
咁應由邊個人來話誰有罪才算數?
beebeechan 發表於 2020/5/31 21:09

現代法律,由法官、陪審員根據證據來決定一個人是否有罪。唔同中世紀時,妖酋、主教話邊個有罪,就捉去燒死。
    「耶穌無話邊個有罪就有罪」,潑皮陳,擘大眼睇下啦:
    「人子在地上有赦罪的權柄。」《馬可》2:10
    「人子要在他父的榮耀裏,同著眾使者降臨。那時候(世界末日),他要照各人的行為報應各人。」《馬太》16:27
beebeechan 2020/6/1 01:33
現代法律,由法官、陪審員根據證據來決定一個人是否有罪。唔同中世紀時,妖酋、主教話邊個有罪,就捉 ...

旁觀者 發表於 2020/6/1 01:30

你真唔識字,
赦罪,唔係話某啲行為無罪,(無罪又使乜赦?!你又玩白痴)
旁觀者 2020/6/1 01:33
耶穌交給門徒的赦免及存留罪的權,是指天國的事
逃出魔幻紀 發表於 2020/5/31 22:30

移鼠在天上、地下都威盡,徒子徒孫亦可以也文也武:
    「人子要在他父的榮耀裏,同著眾使者降臨。那時候(世界末日),他要照各人的行為報應各人。」《馬太》16:27
    「聽從你們(教眾)的,就是聽從我;棄絕你們的,就是棄絕我;棄絕我的,就是棄絕那差我來的。」《路加》10:16
   「我要把天國的鑰匙給你(彼得)。凡你在地上所捆綁的,在天上也要捆綁;凡你在地上所釋放的,在天上也要釋放。」《馬太》16:19
    「你們赦免誰的罪,誰的罪就赦免了;你們留下誰的罪,誰的罪就留下了。」《約翰》20:23

返回首頁 | 登錄 | 註冊