離教者之家

華人為什麼要敬拜以色列人的神?

< [1] [2] 3 > [5]
上流寄生族 2020/11/11 13:34
回覆  上流寄生族

冇咗原作嘅allegorical interpretation
沙文 發表於 2020/11/11 13:14
因为冇你之才智
上流寄生族 2020/11/11 14:17
回覆  逃出魔幻紀

鄙人只係有感哈版友罵人係狗,一時聯興大發而已,你唔覺呢兩句意義上對得好工整咩 ...
抽刀斷水 發表於 2020/11/11 01:14
Another proposal;;;;;;;;;
寧做"基"佬
莫为 基  徒
【献丑献丑】
上流寄生族 2020/11/11 14:19
回覆  上流寄生族

冇咗原作嘅allegorical interpretation
沙文 發表於 2020/11/11 13:14
老大今次够晒allegorical 挂
》寧做"基"佬
》莫为 基  徒
沙文 2020/11/11 14:33
awesome
抽刀斷水 2020/11/11 21:25
好多時此等平仄規律係基於國語,未必適合廣府話
沙文 發表於 2020/11/11 02:37

乜唔係傳統上嶺南文化勁過北話既咩?細個都有睇倫文敘啲對聯。

嗱呢對改良版就算工整喇:

寧做反基義狗
不為耶教賤徒

平仄仄平仄仄
平平平仄仄平
沙文 2020/11/11 23:40
我又唔覺得改為
寧為反基義狗
不做耶教賤徒

有任何聲韻不協調。係都要搞平仄似乎係揾工夫黎做
抽刀斷水 2020/11/12 01:20
你嗰個好啲,平仄要相反之嘛,對聯就係搵工夫黎做既野黎。
leefeng 2020/11/12 03:31

小弟亦来凑下熱鬧!

寧作反基義士
不為耶教賤

.
沙文 2020/11/12 05:16
回覆 48# 抽刀斷水
其實您識得韻文有番咁上下,寫出來嘅嘢就自然會合聲韻,一揮而就,無需字字推敲夾平仄。嗰尐拜以色列神嘅華人程度異乎常人,先至會寫出「掹庵頌,降話蛇」此等麥兜式歌詞。

搞到我細個嗰陣諗咗好耐都唔明先生点解教我哋「pain安夜,升仙夜」。乜顛鼠教都有升仙嘅咩?
抽刀斷水 2020/11/12 12:42
回覆 50# 沙文

寫得出莎士比亞名著就唔駛學ABC啦,邊有個個好似你咁行雲流水咁有文采喎,我都係學下玩下咋。

我相信唔少人都聽到「升仙夜」,我細個都係聽到咁。
沙文 2020/11/12 14:04
我解釋下ABC是什麽一回事畀您聽啦。

唐詩宋詞等韻文,係用來入樂,有melody。所以,以如果唔夾平仄,就會好似以上拜以色列神華人咁,寫到歌詞走曬音。

但詩詞的樂譜已全部失傳,現在只是讀出來,就咁讀,唔咪唱,就實唔會走音。
所以,夾唔夾平仄就唔多緊要。對聯亦係承接詩詞衍生,唔會唱出來。現在寫詩詞聯要夾平仄,實在有點五餅三魚。
上流寄生族 2020/11/12 14:39
小弟亦来凑下熱鬧!
寧作反基義士
不為耶教賤狗
.
leefeng 發表於 2020/11/12 03:31
小人亦来凑下熱鬧!

寧搞基【gay】、打机、打飞机《例如: Microsoft flight SIM 》、

莫信基
上流寄生族 2020/11/12 14:53
回覆  抽刀斷水
其實您識得韻文有番咁上下,寫出來嘅嘢就自然會合聲韻,一揮而就,無需字字推敲夾平仄。嗰 ...
沙文 發表於 2020/11/12 05:16
》平安夜,善夜. 1.平安夜,聖善夜,. 萬暗中,光華射,

祂//////它可能打谂错字,应是‘’性‘’
。。。。。。
善夜

性爱

上流寄生族 2020/11/12 14:55
回覆  抽刀斷水
其實您識得韻文有番咁上下,寫出來嘅嘢就自然會合聲韻,一揮而就,無需字字推敲夾平仄。嗰 ...
沙文 發表於 2020/11/12 05:16
》平安夜,聖善夜. 1.平安夜,聖善夜,. 萬暗中,光華射,

祂//////它可能打谂错字,应是‘’精子‘’
抽刀斷水 2020/11/12 15:52
我解釋下ABC是什麽一回事畀您聽啦。

唐詩宋詞等韻文,係用來入樂,有melody。所以,以如果唔夾平仄,就會 ...
沙文 發表於 2020/11/12 14:04

新白話文運動之後就主張唔講究,所以有不受格律規範既新詩出現嘛,但係有時咁逐個字對下,又幾得意咁,唔駛咁大壓力對穿腸既。

leefeng 2020/11/13 02:45
》平安夜,聖善夜. 1.平安夜,聖善夜,. 萬暗中,光華射,

祂//////它可能打谂错字,应是‘’性‘’
。 ...
上流寄生族 發表於 2020/11/12 14:53

應該是:
平安夜,性射夜. . 萬暗中,精狂射!

如果耶禍華不是向著性母精狂射,何來有耶穌呢?

不過請留意,這個耶穌是自稱「神子的耶穌」,不是「大衞王後裔的那個耶穌」囉!

聖/牲/性經 的精彩之處在於【‘神‘精狂射的一個耶穌】來自己勁摑【約瑟狂射精的另一個耶穌】,妙不可言!

基督教的【性經】是一本不知羞恥為何物的垃圾淫書!

難為一個二個基督教徒還以為信耶穌是一件很光彩的事? !

.
沙文 2020/11/13 06:00
回覆 56# 抽刀斷水
Wait a minute. 點解才子唐解元讀錯字茄?

曠古「爍」今——https://shyyp.net/hant/w/%E7%88%8D
抽刀斷水 2020/11/13 12:37
無錯丫,係「異讀字」喎:

<爍>讀粵語 lik1 的依據有: 同音字典
香港政府人名地名拼音:Lik

粵語同音字有:

常用字:沥瀝烁砾礫雳靂
非常用字:叻呖嚦扐擽枥栎檪櫟櫪泺濼瓅皪跞躒轢轹
解釋:
edit
「爍soek3」的異讀字horn
沙文 2020/11/13 13:35
懵到上心口!異讀即係好多人都係咁樣錯啦。以為爍似礫就照讀
上流寄生族 2020/11/13 14:01
應該是:
平安夜,性射夜. . 萬暗中,精狂射!

如果耶禍華不是向著性母精狂射,何來有耶穌呢?
不過 ...
leefeng 發表於 2020/11/13 02:45
從來不知兄原来金玩得!男子汉大丈夫当是如此!谢谢兄!https://gfycat.com/discover/thumbs-up-gifs

< [1] [2] 3 > [5]

返回首頁 | 登錄 | 註冊