離教者之家

自己心中的王國誰主宰?

< [1] [2] 3 > [8]
beebeechan 2020/11/25 06:47
我買十手亞里巴巴都俾老婆話買得少
沙文 2020/11/25 06:56
有時會0利率, 負利率
https://www.dailyfxasia.com/cn/f ... 7%E5%9C%8B%E5%AE%B6,%E8%AA%BF%E9%99%8D%E8%87%B3%2D0.1%25%E3%80%82
沙文 2020/11/25 07:44
https://www.nestmann.com/two-big ... ur-cash-in-the-bank
beebeechan 2020/11/25 07:47
有時會0利率, 負利率
,%E8%AA%BF%E9%99%8D%E8%87%B3%2D0.1%25%E3%80%82
沙文 發表於 2020/11/25 06:56

少...............
    定期存款未出現過零利率.
beebeechan 2020/11/25 07:49
沙文 發表於 2020/11/25 07:44

我呢到有六個理由
6 Reasons to Keep Your Money in the Bank
https://money.usnews.com/money/b ... r-money-in-the-bank

6 比 2 , 大比數勝出
沙文 2020/11/25 07:50
term deposit唔啱衰僕嘅。佢要隨時準備同工一有margin call
beebeechan 2020/11/25 07:58
term deposit唔啱衰僕嘅。佢要隨時準備同工一有margin call
沙文 發表於 2020/11/25 07:50

你係咪成日都俾人『孖展叫』, 好大陰影咁喎
beebeechan 2020/11/25 08:00
咁驚咪買『浪』, 唔好『索』
沙文 2020/11/25 08:05
回覆 48# beebeechan
開間士多都要有cash flow. 唔會冚扮冷資金買曬姨媽巾stock up.
beebeechan 2020/11/25 08:23
回覆  beebeechan
開間士多都要有cash flow. 唔會冚扮冷資金買曬姨媽巾stock up.
沙文 發表於 2020/11/25 08:05

士多仔咪要cash flow 囉

costco 入貨, 永遠唔使留錢找數
賣唔哂退貨就掂
beebeechan 2020/11/25 09:34
沙文 發表於 2020/11/25 08:05

做買手, 最緊要夠眼光
依家唔興巾, 環保哩...用杯架哩
學下野哩

https://divacupglobal.com/zh_HK
沙文 2020/11/25 10:14
回覆 46# beebeechan

銀行就梗係想您咁啦,但衰僕的立場唔係做銀行。
存錢喺銀行等於借錢畀銀行,這個一般中學生都知。但係佢地冇注意到,存戶同銀行嘅合約唔係對等的,顧客問銀行借錢,查家宅之餘,有嘢扺押畀佢,

但您借錢畀銀行,銀行係唔會畀嘢您揸手,係無抵押貸款。
冇嘢揸手之餘,仲只收1釐有找intetest.衰僕唔想事頭咁蝕底,所以其實佢係至善僕先啱。
beebeechan 2020/11/25 11:03

銀行就梗係想您咁啦,但衰僕的立場唔係做銀行。
存錢喺銀行等於借錢畀銀行,這個一般中 ...
沙文 發表於 2020/11/25 10:14

我吔做大生意既,資金成日要跨國調動,
資金由A國銀行滙到B國銀行係合法既
你試拖一匣一千萬現金入境出境,睇下得唔得?
即刻鎖你,入到境都仲當你係洗黑錢。
沙文 2020/11/25 11:05
佢得一個銀幣咁大把,含喺口度過境都得啦。
沙文 2020/11/25 11:07
有些銀行要最低存款額,1個銀幣都唔知夠唔夠
沙文 2020/11/25 11:27
佢嘅資產gain就算計埋畀人落格7蚊,都有80%

而入唔入銀行,不過係1-2釐婆乸數,咁都要計,呢個貴人係咪太過mean咗尐呢?
beebeechan 2020/11/25 11:29
有些銀行要最低存款額,1個銀幣都唔知夠唔夠
沙文 發表於 2020/11/25 11:07

少.......

你唔好睇少一個銀幣
呢個銀幣2013年拍賣,以一千萬轉手

真係打跛腳都唔憂無得小。
沙文 2020/11/25 11:36
呢尐擺入銀行保險箱,冇利息。
仲要蝕埋租。話時話,我老婆又催我同佢交嘞
beebeechan 2020/11/25 11:45
呢尐擺入銀行保險箱,冇利息。
仲要蝕埋租。話時話,我老婆又催我同佢交嘞 ...
沙文 發表於 2020/11/25 11:36

妖。。。
睇嚟你都係淨識買下股 無出息。
投資落古董上,愈放得耐愈升值,邊個會諗住要收雞碎利息㗎?!!
沙文 2020/11/25 12:50
回覆 60# beebeechan
嗱,您終於中計,畀我引到您自己解釋衰僕點様被屈。
佢只要揸住嗰個銀幣,等貴人回鄉,銀幣本身就已升值80%,所以佢根本真係乜都唔駛做!凈係搵條手巾仔包住個銀幣就掂了。大家明白曬啦?
< [1] [2] 3 > [8]

返回首頁 | 登錄 | 註冊