離教者之家

自己心中的王國誰主宰?

[1] < [2] [3] 4 > [8]
上流寄生族 2020/11/25 14:39
做買手, 最緊要夠眼光
依家唔興巾, 環保哩...用杯架哩
學下野哩
beebeechan 發表於 2020/11/25 09:34
學到野謝謝
上流寄生族 2020/11/25 14:43
士多仔咪要cash flow 囉

costco 入貨, 永遠唔使留錢找數
賣唔哂退貨就掂

beebeechan 發表於 2020/11/25 08:23
useful Thanksgiving! The whole page was copied & fwd'd.
beebeechan 2020/11/25 22:21
回覆  beebeechan
嗱,您終於中計,畀我引到您自己解釋衰僕點様被屈。

佢只要揸住嗰個銀幣,等貴人回鄉,銀幣本身就已升值80%,所以佢根本真係乜都唔駛做!凈係搵條手巾仔包住個銀幣就掂了。大家明白曬啦?
沙文 發表於 2020/11/25 12:50

咁要用條巾包到至少2220年先值錢啵
咁貴人要亞當咁長命 (930歲)先得
旁觀者 2020/11/26 09:33
按移鼠搵唔到錢(無論偷呃拐騙,用什麼手段)嘅都係無用之物嘅邏輯,佢雖然呃到窮寡婦成副身家,但都係細眉細眼,響「天堂」都冇面見妖酋,妖酋都要屌佢屎窟。
上流寄生族 2020/11/26 14:58
某天的彌撒聖祭的讀經是《路加福音 》十九章,神父在講道時,從一個比較特別的角度就這段經文分享了他自己
...自己心中的王國主宰?
【谢谢先生】逃出魔幻紀 發表於 2020/11/22 11:48
当然自己【根本不成问题之问题】
沙文 2020/11/28 01:05
回覆 64# beebeechan

未必驶咁耐, 5-10年都有得執
    https://coinweek.com/dealers-com ... es/coin-collecting/
沙文 2020/11/28 01:21
樓主話,這個比喻係同唔好懶惰有關。就這點我們可以再深入分析一下。

如果係唔懶惰,點解用做生意做比喻呢?眾所周知,就算您唔懶,做生意不一定賺到。事實上,大部份生意失敗嘅原因唔係因為懶,您行落街睇下餐館酒吧都知啦。佢係好想唔懶顧喎!
唔懶就搵得多,這個原則apply喺打工佔比重多過做生意好多,而且不是management階層的打工,而係碼頭托米咕喱,每托一袋米就攞到一支竹籌嗰隻,多勞多得。負責派竹籌畀佢嘅咕喱頭肯定懶過咕喱。
beebeechan 2020/11/28 03:08
事實上,大部份生意失敗嘅原因唔係因為懶,您行落街睇下餐館酒吧都知啦。佢係好想唔懶顧喎!
沙文 發表於 2020/11/28 01:21

有啲生意,做旺咗就懶㗎哩

叫唔好咁多生意嚟,我唔憂做。
星期一,二,日我唔做
想買嘢呀,排好隊!!
beebeechan 2020/11/28 03:22
這個原則apply喺打工佔比重多過做生意好多,而且不是management階層的打工,而係碼頭托米咕喱,每托一袋米就攞到一支竹籌嗰隻,多勞多得。負責派竹籌畀佢嘅咕喱頭肯定懶過咕喱。

呢啲係計件工,包包米都係錢嚟
有人埋嚟話幫手托咕喱佬都劈九佢哩!

你話轉個頭計日薪吖,當堂做又三十六,不做又36.

所以食環處捉老鼠應該逐隻計錢,咁班員工,檔主......就落力捉勒
沙文 2020/11/28 06:04
回覆 69# beebeechan
唔憂做就係懶而成功啦,即係懶都揾到食, 同主耶稣的教訓相反。

我們不妨再看看一些現實世界的例子,唔好凈係攬住本經發夢。

Pam Am執笠係因為空中小姐懶,唔服侍您?
800半執笠係因為和田一夫唔知醒開檔?
隻蟻畀人一腳踩死,係因為Jack Ma瞓晏覺?
Foever21執笠,相反地係因為開鋪太勤力。

講勤力,我老豆做生意唔會懶過李嘉誠好多,佢除了一樽骨灰之外,留低咗乜L嘢畀我?而且,仲唔係我攞曬成樽添。

凡此種種,都可見做生意,唔懶不一定有用。
beebeechan 2020/11/28 08:08
回覆  beebeechan

Pam Am執笠係因為空中小姐懶,唔服侍您?
800半執笠係因為和田一夫唔知醒開檔?
隻蟻畀人一腳踩死,係因為Jack Ma瞓晏覺?
Foever21執笠,相反地係因為開鋪太勤力。

講勤力,我老豆做生意唔會懶過李嘉誠好多,佢除了一樽骨灰之外,留低咗乜L嘢畀我?
沙文 發表於 2020/11/28 06:04

嗱,呢啲就叫冥冥中有個主宰勒,
唔知你聽過高露潔牙膏既故事未有?

佢生產既牙膏其實係好普通成份,無秘方,其他牌子廠家都會造,
但佢就係一味好賣過人。

因為佢既家族創辦人,創業時承諾必把每年利潤的十分一捐獻出來。
(依家仲係咪就唔清楚勒)
係咪因為有神射住,罩住呢?

所以,有啲嘢,真係唔係淨係人為既。唔好以為人乜都係可以靠自己
beebeechan 2020/11/28 08:10
神要興起你時,可以舉得你好很高
不需要人可以理解的原因。
要踩你時,你變屎餅
上流寄生族 2020/11/28 13:57
呢尐擺入銀行保險箱,冇利息。
仲要蝕埋租。話時話,我老婆又催我同佢交嘞 ...
沙文 發表於 2020/11/25 11:36
。話時話,你老婆有米有催你同佢圣交嘞
上流寄生族 2020/11/28 14:06
妖。。。
睇嚟你都係淨識買下股 無出息。
投資落古董上,愈放得耐愈升值,邊個會諗住要收雞碎利息㗎 ...
beebeechan 發表於 2020/11/25 11:45
你件老古董,都系愈放得耐愈升值,利用价值,邊個會諗住要收你雞碎利息㗎?!!
上流寄生族 2020/11/28 14:14
樓主話,這個比喻係同唔好懶惰有關。就這點我們可以再深入分析一下。

如果係唔懶惰,點解用做生意做比喻呢 ...
如果係唔懶惰,點解用做生意做比喻呢?眾所周知,就算您唔懶,做生意不一定賺到。事實上,大部份生意失敗嘅原因唔係因為懶,您行落街睇下餐館酒吧都知啦。佢係好想唔懶顧喎!
唔懶就搵得多,這個原則apply喺打工佔比重多過做生意好多,而且不是management階層的打工,而係碼頭托米咕喱,每托一袋米就攞到一支竹籌嗰隻,多勞多得。負責派竹籌畀佢嘅咕喱頭肯定懶過咕喱。

同意练精学懶老大!

同意练精学懶老大

同意练精学懶老大!
上流寄生族 2020/11/28 14:33
嗱,呢啲就叫冥冥中有個主宰勒,
唔知你聽過高露潔牙膏既故事未有?

佢生產既牙膏其實係好普通成份,無 ...
beebeechan 發表於 2020/11/28 08:08
字字珠玑

句句金句【金科玉律】

全网之最

尔写必追
沙文 2020/11/28 21:35
回覆 72# beebeechan
畀咗保護費都係老鼠尾生瘡咁大
https://www.google.com/search?q=colgate+market+cap&oq=colgate+market+cap&aqs=chrome..69i57j0j0i22i30l3.12559j1j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8

揀到特別蒙神眷顧嘅行業,免收十一可做到world #1
https://www.dogsofthedow.com/largest-companies-by-market-cap.htm
Colgate 唔知排世界第幾百定
第14大P&G就係owns Crest.
沙文 2020/11/28 21:57
若果懶唔懶同做生意掛鉤,咁至少都應在比喻中安插多三個例子才可以說明問題。

1. 勤力做生意但結果只能B/E, 得番一餅交數。對應嗰位冇做生意而有一餅交數衰僕。有勤力做但結果同冇勤力一樣,算係善僕定衰僕呢?

2.3.分別勤力做生意但一個倒蝕5餅,一個倒蝕10餅,現時共欠15餅街數需貴人填,因佢地自己本身冇資產。咁貴人駛唔駛佢地賠15座城?
還是都appreciate佢曾經盡力但可惜種種外來因素令佢地失敗,好似b版友咁?
橫掂都有7個著草僕,唔駛咁L多啫,畀3個黎睇下,個比喻先明朗顯示貴人對於懶惰嘅睇法嘛。
beebeechan 2020/11/28 22:18
若果懶唔懶同做生意掛鉤,咁至少都應在比喻中安插多三個例子才可以說明問題。

1. 勤力做生意但結果只能B/E ...
沙文 發表於 2020/11/28 21:57

唔很知你翕乜春
沙文 2020/11/28 22:26
回覆 80# beebeechan

正常。您係咁上僅
[1] < [2] [3] 4 > [8]

返回首頁 | 登錄 | 註冊