離教者之家

令人戰慄的聖經裡面

1 [2] [3] > [8]
leefeng 2020/12/10 03:04

令人戰慄的聖經裡面,
有很多批判基督教的精要,獨到見解和指出基督教的邪悪,妖孽,爛和虛偽!

不過<盲信聖經是問題的根源>,
其中一頁<聖經的確有一些好道理(見聖經金句)>已經破壞了全個反基督教的心血。
引導係要清晰,教壞人的邪書就是邪書,没有灰色地帶。

另外<聖經的確有一些好道理(見聖經金句)>???
這些所謂<聖經金句>咁似中國的箴言或基本做人的道理?
究竟係邊個抄邊個?
而且這些所謂<聖經金句>,
相信任何一始中國人的小朋友細細個開讀始幼稚園的時侯,老師已經有教,父母在家裡也有教了吧?

呢d咁既做人最基礎既野竟然要放在一本<書>當<聖經金句>?
呢本<聖經>會唔會低水平了些呢?
當個個係小學生?
老實講,本聖經唔係給小學生智商以上的人㖒既,不過十分適合小學生以下水平的愚昧人看的! ! !

一本咁幼稚的書「聖/性經」,裡面教埋啲咁既水平的所謂<金句>道理,究竟牠們基督教要騙的對像是什麼人?
一群腦筍/囟未生埋的低B人種? !

一本淫書裡面係淫就是淫,是惡就是惡。
立場分明才可以讓迷惘的人明白怎樣去分別,如果向人講,呢本係淫/殺人書唔好學…,
不過裡面亦有金句可以㖒下?
你估聽果個知唔知應該點做吖嗱?

一本教人殺人性侵的書,教人做奴才的垃圾,裡面加入幾句做人道理:你不能偷盜,你要愛你老豆老母,你千其唔好嬲過夜……

事實教材
你不能偷盜:但你可以打劫滅族,成個村族的財富可以搶。
你要愛你老豆老母:但你愛你老豆老母多過爱神,你一樣要下地獄。
你千其唔好嬲過夜:記得當日馬上去以眼還眼。
你可以姦處女,你可以做完壞事只要向神懺悔…?

咁,究竟是否迷惘的人自己可以好聰明地在本書里面揀擇佢地應該睇乜野咁呢?
難怪反基反咗咁耐,效果仍然不大,咁似【光頭佬賣生髪水】?
我既個人認為:一本垃圾裡面不會有所謂金句,
所謂金句只是一些煙霧誘餌,讓人墮入罪惡還自以為在行善積德中!

又難怪咁多人信到黐線,幾句<所謂金句>溝溝埋埋一大堆荒淫邪惡,殺戮血腥,心智唔成熟的人看了想唔黐線都好難!

結論:當初反基網仍然設定要保留聖/性經內係有【金句】的前輩,是否有點像果本故事書裡的耶禍華一樣:種棵蘋果樹叫亜當夏娃去選擇性食或唔食係一模一樣的呢?
结果如何?叫人离教的成效不會大!!!

.
上流寄生族 2020/12/10 04:41
令人戰慄的聖經裡面,
有很多批判基督教的精要,獨到見解和指出基督教的邪悪,妖孽,爛和虛偽!

不過,
...
【再谢谢兄】leefeng 發表於 2020/12/10 03:04
谢谢兄首先,但不便评之抱歉。https://truthbible.net/
beebeechan 2020/12/10 05:02

一個三年半都無人打理既垃圾網都仲有人當寶?
尤如去堆填區執垃圾。
淪落到咁慘?!
leefeng 2020/12/10 05:21
一個三年半都無人打理既垃圾網都仲有人當寶?
尤如去堆填區執垃圾。
淪落到咁慘?! ...
beebeechan 發表於 2020/12/10 05:02

係囉,一本垃圾生蟲謊話連篇幼稚白痴的聖/性經教一樣有人信?
信果件低B仔真是淪落到咁慘? !

.

leefeng 2020/12/10 05:43
谢谢兄首先,但不便评之抱歉。
上流寄生族 發表於 2020/12/10 04:41

請不用抱歉!
我只不過是以事論事,覺得這個所謂【聖經金句】好有問題,才只在此發表一下!

邪教就是邪教,絶不能模棱兩可,邪教裡面有好野?
咁即係點?係應該離教丫?或袋住先呢?

白粉/毒品係害人既,但裡面有麻醉成份係好既?
咁?青少年係應該食或唔食呢?
聖/性經裡面有部分係以色列地理歷史,所以亦係「真真地」,咁?應該信或不信呢?

唔通咁同迷惘的人講:“ 嗱,只睇真果部份,例如詩歌呀,金句呀,歷史地理呀,真實人物地方文化呀…等等。其他的就唔好信啦,咁呀? ”
又或者∶ “ 嗱,睇見有真果部份,有詩歌呀,金句呀,所以神是真的,咁呀?”

簡直是自欺欺人,太掩耳盜鈴了吧?

不要忘記【西遊記】【封神榜】【山海經】裡面一樣大把真真實實的資料,點解我地又唔去信真的是有裡面的神和妖呢?對不!

.
beebeechan 2020/12/10 06:12
係囉,一本垃圾生蟲謊話連篇幼稚白痴的聖/性經教一樣有人信?
信果件低B仔真是淪落到咁慘? !

.
  ...
leefeng 發表於 2020/12/10 05:21

連寄生蟲都知呢個網 truthbible.net 無乜好野,所以:
上流寄生族 發表於 2020/12/10 04:41
但不便评之

你仲懵盛盛去做粉腸
leefeng 2020/12/10 06:19
連寄生蟲都知呢個網 truthbible.net 無乜好野,所以:

你仲懵盛盛去做粉腸 ...
beebeechan 發表於 2020/12/10 06:12

又唔可以咁講,裡面都有好多指出基督教衰野的寶貴資料,
只不過離教者裡面仍然有人毒素未清得曬,死牛一面頸咁啫!
一個國家都要經過千錘百煉,何況一個網站? !

.
beebeechan 2020/12/10 07:52
又唔可以咁講,裡面都有好多指出基督教衰野的寶貴資料,
只不過離教者裡面仍然有人毒素未清得曬,死牛 ...
leefeng 發表於 2020/12/10 06:19

我要作野唱衰你,都隨時可以寫滿一版哩。
白夠黐
leefeng 2020/12/10 07:58
白夠黐
beebeechan 發表於 2020/12/10 07:52

我唔使作,你一樣大把野比人唱衰你,唔止寫滿一版,我隨時可以寫十版哩!
你bbchan = on9+白黐+老鼠種+神棍+傳教害人妖孽!

.

beebeechan 2020/12/10 09:01
我唔使作,你一樣大把野比人唱衰你,唔止寫滿一版,我隨時可以寫十版哩!
你bbchan = on9+白黐+老鼠種+神 ...
leefeng 發表於 2020/12/10 07:58

係得咁多咋?
leefeng 2020/12/10 13:03
係得咁多咋?
beebeechan 發表於 2020/12/10 09:01

你要求我駡你?好啦,見你咁變態,係咁意比小小满足過你!are u happy?

bbchan on99+白黐+老鼠種+神棍+傳教害人妖孽on99+白黐+老鼠種+神棍+傳教害人妖孽on99+白黐+老鼠種+神棍+傳教害人妖孽on99+白黐+老鼠種+神棍+傳教害人妖孽on99+白黐+老鼠種+神棍+傳教害人妖孽on99+白黐+老鼠種+神棍+傳教害人妖孽on99+白黐+老鼠種+神棍+傳教害人妖孽on99+白黐+老鼠種+神棍+傳教害人妖孽on99+白黐+老鼠種+神棍+傳教害人妖孽on99+白黐+老鼠種+神棍+傳教害人妖孽on99+白黐+老鼠種+神棍+傳教害人妖孽
哈佛專家 2020/12/10 14:39
LeeFeng反基反到走火入魔
beebeechan 2020/12/10 23:50
LeeFeng反基反到走火入魔
哈佛專家 發表於 2020/12/10 14:39

走火就一定有㗎勒

有無入魔就唔知
抽刀斷水 2020/12/11 00:03
其實啲人話聖經中有金句可參考,可以叫埋佢參考埋不同佛經、可蘭經、道德經、孔子孟子莊子老子……裡面都好多金句好有道理架呢~
沙文 2020/12/11 00:11
回覆 14# 抽刀斷水

羅汁上, 佢話 if A then B.
佢冇話 if A and only if A then B 喎.which means if C then B 又得, if D then B 又得.................

佛經、可蘭經、道德經、孔子孟子莊子老子……裡面都好多金句好有道理, 不可以否定聖經中有金句可參考, 您只係suggested 多尐金句畀我哋啫。而且, 佛經、可蘭經、道德經、孔子孟子莊子老子係咪每一句都啱, 成本完全冇嘢唔啱听?可能只是程度上有分別, 並非essence之唔同
沙文 2020/12/11 00:13
即係咁。我同我老婆講I love you.
我冇話I love you only. 咁佢就唔能夠鬧我中意羅紗蓮。
beebeechan 2020/12/11 01:10
即係咁。我同我老婆講I love you.
我冇話I love you only. 咁佢就唔能夠鬧我中意羅紗蓮。 ...
沙文 發表於 2020/12/11 00:13

咁老婆話小文係你個仔,都未必係你only, 或者係你同亞陳合股經營
旁觀者 2020/12/11 04:00
beebeechan 發表於 2020/12/10 07:52

講下「科普特語專家」、清末「官府亦有參與打教」來聽下。
抽刀斷水 2020/12/11 20:26
回覆 15# 沙文

溝淡個含金量之嘛。度度都有金句,連睇份報紙都好多insights,做乜一定要睇聖經喎。
沙文 2020/12/11 20:35
回覆 19# 抽刀斷水
父老輩遺訓, 造次必於是,顛沛必於是《諫逐客書》:“泰山不讓土壤,故能成其大;河海不擇細流,故能就其深。"
leefeng 2020/12/12 01:11
回覆  抽刀斷水
父老輩遺訓, 造次必於是,顛沛必於是《諫逐客書》:“泰山不讓土壤,故能成其大;河海不擇 ...
沙文 發表於 2020/12/11 20:35

同基督教徒的似是而非論調一模一樣!
咁似基督教故事書裡面的耶禍華,:嗱,花園(性經)裡面果棵萍果樹(姦淫殺人邪盜)唔好食,揀啲金句食啦!

.
1 [2] [3] > [8]

返回首頁 | 登錄 | 註冊