離教者之家

聖誕快樂及聖誕唔快樂

1 [2] >
沙文 2020/12/25 06:44
今日係普天同慶, 或者普天同㷫日子。
祝各位教徒版友聖誕快樂, 及反基版友聖誕唔快樂。

大家有冇發覺, 我們一出口講“聖誕”兩個字, 就即係嗰條友嘅誕。
如果唔係嗰條友嘅誕, 雖然都算係聖, 但係就要講明係邊位, 例如6月15當今皇上聖誕, 你要講明係習近平聖誕, 12月26毛主席聖誕,6月19觀音聖誕........但係唔講邊個, 净係"聖誕"二字, 就一定係佢嘅聖誕。

情形就好似以前用電話落單買賣期指, 你唔話明係stop buy, 個經紀佬就唔會同你做stop buy.

同時, 聖誕有一個專用字Christmas, 觀音聖誕就冇, 叫做Avalokiteśvara’s Day啦? 不但冇人知你講乜, 甚至你自己都唔識讀呢個字, 但係你唔使自卑, 我敢断言, 大哲學家羅素都讀唔出此字的正確發音。

所以, 無論羅素吹捧佛教點樣點樣好, 但係始終都無法取代聖誕節。點解會咁樣嘅呢, 很可能係因為一開始嘅時候, 根本佛教就缺乏marketing人才, 從來都冇諗一個易記容易上口嘅名畀觀世音普渡眾生。所以佛教先至會變咗長期好似亞視咁樣, 冇慣性收視 。到人哋大台開始因藍衰落, 亞視都執撚咗啦。
哈佛專家 2020/12/25 06:57
係有觀音誕同佛誕

聖誕快樂同觀音誕快樂

嘻嘻哈哈
beebeechan 2020/12/25 07:27
有冇「童軍誕」
leefeng 2020/12/25 08:35
性疍疍快樂!

leefeng 2020/12/25 08:46

其實天主教真係好似沙文話齋;
一早已經marketing咗基督教的長遠享受兒童提供的【性快樂的誕生】,故定名為【性誕】!
只不過將【性】攺做【聖】來掩人耳目之馬!
【性誕】對於基督教徒來說的確係值得快樂的日子,記得在唱性詩的時侯mark定隻顫抖的小羔羊,慢慢享用啦喂!

修女是皮條客,福利院是妓院? !德國天主教會再起重大醜聞

.
匿名 2020/12/25 13:27
根本佛教就缺乏marketing人才, 從來都冇諗一個易記容易上口嘅名畀觀世音普渡眾生。所以佛教先至會變咗長期好似亞視咁樣, 冇慣性收視 。到人哋大台開始因藍衰落, 亞視都執撚咗啦。
沙文 發表於 2020/12/25 06:44

古代佛教幾乎唔做慈善。基督教自古代至今一直做慈善。邊個得人心,可想而知。宜家佛教衰左喇,就學基督教做慈善,結果效果遠遠比唔上基督教。福利可得人心,看阿根廷伊娃貝隆就可見一斑。佛教自私自利,衰敗乃是必然
哈佛專家 2020/12/25 14:03
觀世音菩薩就係做慈善工作喇
上流寄生族 2020/12/25 17:33

古代佛教幾乎唔做慈善。基督教自古代至今一直做慈善。邊個得人心,可想而知。宜家佛教衰左喇,就學基督教
...

古代佛教幾乎唔做慈善。基督教自古代至今一直做慈善。邊個得人心,可想而知。宜家佛教衰左喇,就學基督教做慈善,結果效果遠遠比唔上基督教。福利可得人心,看阿根廷伊娃貝隆就可見一斑。佛教自私自利,衰敗乃是必然
Guest from 167.88.113.x 發表於 2020/12/25 13:27
抱歉请问阁下,证据?谢谢。
上流寄生族 2020/12/25 17:37
古代佛教幾乎唔做慈善。基督教自古代至今一直做慈善。邊個得人心,可想而知。宜家佛教衰左喇,就學基督教 ...
Guest from 167.88.113.x 發表於 2020/12/25 13:27
虽不同意
但劲欢迎

只望讨教

不含恶情

谢谢大驾光临 & 指正https://www.ilikesticker.com/LineStickerAnimation/W1874024-Soulmate-Welcome-Cocoa-bunny-Animated5/zh-Hant
匿名 2020/12/25 19:59
抱歉请问阁下,证据?谢谢。
上流寄生族 發表於 2020/12/25 17:33

佛教徒陳星橋曾經承認佛教很少做慈善,文章link:
https://fo.ifeng.com/guanchajia/detail_2012_11/19/19312426_0.shtml
僧人是不事生产的,戒律也禁止他们从事生产,甚至包括医疗职业,要求他们远离财富,过一种最节俭的、与世无争的生活。其次,僧人是三宝之一,是居家信众恭敬、供养的对象,信众以有限的饮食、衣服、卧具、汤药等供养僧人,是为使他们安心办道的。因此,僧人习惯于接受物质供养,而逆向性地向民众施舍物质,存在心理和习俗的障碍。第三,随着佛教的发展,从古到今,皇亲国戚、达官贵人、工商各界和广大民众为寺院供养了大量的田产和各种财富,往往使寺院建得金碧辉煌,成为一方民众从事宗教活动的场所、弘扬佛教文化的中心、满足精神寄托的圣地。但寺院经济再发达,它们也只属于十方三宝的财产,一方化地的公共资源,被视为神圣不可侵占的,为此,《地藏经》有“侵损常住……下阿鼻地狱”的明示,寺院有“爱惜常住物,如护眼中珠”的告诫。千百年来,这些因素从客观上和主观上大大限制了佛教慈善事业的开展。汉语系佛教还算好的,巴利语系和藏语系佛教的慈善局限更大。
上流寄生族 2020/12/25 23:30

大家有冇發覺, 我 ...
just in,;;;;;;;;;
https://www.dailymail.co.uk/news/article-9087589/Bomb-squad-called-RV-explodes-Nashville.html?ito=push-notification&ci=63123&si=1780274

Nashville explosion WAS intentional: FBI is called in after huge blast from a 'parked vehicle' outside shops and restaurants injures three and rocks the city on Christmas Day
  • The blast happened on 2nd Avenue between Church St and Commerce St at around 6.40am on Friday
  • Three people were taken to the hospital with non-serious injuries and there is significant damage
  • Police had been called to a suspicious vehicle in the street in the morning and had called a bomb squad
  • While the bomb squad was on their way to the vehicle, the explosion happened
  • It was felt for blocks, with people reporting feeling the ground shake and windows shattering
  • The FBI and the ATF are on the scene to assist with the investigation; the type of explosive is not yet known
旁觀者 2020/12/26 00:27
佛教自私自利

佛教與極毒教都宣揚利他精神。
    佛教是:我不入地獄誰入地獄。
    移鼠:為我失喪生命的必得著生命。
    誰個自私自利,一眼睇曬。
旁觀者 2020/12/26 00:45
基督教自古代至今一直做慈善

天誅教/極毒教教士何嘗從事生產﹖梵蒂岡累積可見財產過百億美元,隱形的有多少尚在未知之數。
    妖教一向的運作,是用十分之一做「善事」,用以愚弄蠢人。天誅教還用哄騙來的錢營運傳信部(前異端裁判所)、耶穌會(一個殺手組織,專幹暗殺、顛覆別國勾當)來害世人。
上流寄生族 2020/12/26 02:20
天誅教/極毒教教士何嘗從事生產﹖梵蒂岡累積可見財產過百億美元,隱形的有多少尚在未知之數。
    妖 ...
旁觀者 發表於 2020/12/26 00:45
狠可能過10000億美元,单是美洲的已经是未知之數。谢谢爷爷。
上流寄生族 2020/12/26 02:24
https://fo.ifeng.com/guanchajia/detail_2012_11/19/19 ...
Guest from 167.88.113.x 發表於 2020/12/25 19:59
首先谢谢阁下指教https://www.pinterest.com/pin/329748003970790969/
上流寄生族 2020/12/26 02:26
https://fo.ifeng.com/guanchajia/detail_2012_11/19/19 ...
Guest from 167.88.113.x 發表於 2020/12/25 19:59
…… 只是1个例子少如此?
:哭著跑:
leefeng 2020/12/26 02:40
古代佛教幾乎唔做慈善。基督教自古代至今一直做慈善。邊個得人心,可想而知。宜家佛教衰左喇,就學基督教 ...

基督教自古代至今一直做慈善?
開孤兒院,夠慈善啦卦,
不過…睇真d, 呢種?

天主教會重大醜聞:修女是皮條客,福利院是妓院
https://kknews.cc/world/e5q9zpr.html

苏格兰天主教孤儿院黑历史
http://club.kdnet.net/dispbbs.asp?boardid=1&id=13172718

美國恐怖孤兒院修女殺童迫人吻屍
http://club.kdnet.net/dispbbs.asp?boardid=1&id=13172691

教会被爆将无家可归者诱骗强迫流浪汉为教会讨钱
http://club.kdnet.net/dispbbs.asp?boardid=44&id=13544648

找到呢2個網勁多基督教自古代至今一直做慈善(殺人,性侵,虐待,騙財)的資料,還有很多其他的基督教慈善網頁,不過怕你地基督教徒一下子消化不来,食滯咗,呢度已經有排你地基督教徒慢慢dep啦,唔夠喉,再留言,我再網上摷俾你!性疍快落。

http://blog.udn.com/acewang3005/article?f_ART_CATE=427189

呀,千祈不要忘記呢處離教既精品……顶顶大名的 N1
https://m.exchristian.hk/forum/index.php?action=thread&tid=4968&extra=page%3D1

.
沙文 2020/12/26 12:26
其實,曾幾何時,貴國從前亦都試過就咁講”聖誕”兩個字, 當今皇上生日咁解

李白 《天長節使鄂州刺史韋公德政碑序》:“採天長為名,將傳之無窮,紀聖誕之節也。”
秦少游 《代賀坤成節表》:“竊以聖誕當期,嚴秋在序,協氣蟠乎穹壤,頌聲溢於華戎。”

或者乜乜菩薩生日, 都係就咁講聖誕
《金瓶梅詞話》第十四回:“今日會門外玉皇廟聖誕打醮,該我年例做會首。”
《紅樓夢》第二九回:“前日四月二十六日,我這裡做遮天大王的聖誕。”

天主教正式傳入係明朝嘅事, 初時不能扭轉, 在魯迅時代都係用聖誕二字講孔夫子誕辰
魯迅 《三閑集·述香港恭祝聖誕》:“今年聖誕,尤為熱鬧,文人雅士,則在陶園雅集,即席揮毫,表示國粹。”

而家如果你想表"性"誕, 就一定要寫出嚟, 就咁講, 係人都當你係聖誕, 距離魯迅時代100年都未夠。號稱愛國愛港嘅反基人士对保育國粹文化幾撚叻呢!
leefeng 2020/12/26 13:22
其實,曾幾何時,貴國從前亦都試過就咁講”聖誕”兩個字, 當今皇上生日咁解

李白 《天長節使鄂州刺史韋公 ...
沙文 發表於 2020/12/26 12:26

”聖誕”兩字當然個個可以用,
例如皇上”聖誕”,齊天大聖”聖誕”,彿祖”聖誕”,孔子”聖誕”,媽祖”聖誕”,觀音”聖誕”,黄大仙”聖誕”,土地公”聖誕”,
哪吒”聖誕”,鬼谷子”聖誕”,…等等

但硬係耶穌”聖” 不起來!?点解呢?
第一,耶穌老豆來歷不明?第二,耶穌老母有通姦之嫌!第三,耶穌係一個罪人(犯了罪的死刑犯)
只憑呢三個【污點】已經無【聖】可言,也【聖】不起來了!

老實講,太陽神”聖誕”,豐收之神”聖誕”比較”聖氣”啲!

一個滿身罪孽既耶穌,一生出來本身已經是罪人,罪上加罪,又再犯罪被判死刑的罪犯,耶稣係由頭罪到尾!!可以問下任何一個正常人:耶穌邊一忽【聖】咁呢?

注:如果身為一個宗教的<神>,眼見千萬宗性侵殺戮因佢耶穌而起,不但冇能力去阻止,更放任呢d罪惡繼續發展下去,二千年得個名,廢人一個,請問【聖】從何來呀? ”聖誕”? ?耶穌配咩? !

.
leefeng 2020/12/26 13:44

李白 《天長節使鄂州刺史韋公 ...
沙文 發表於 2020/12/26 12:26

迷信基督教的華人白痴仔叫耶穌”聖誕”,只係顯示佢地冇腦!
一百幾十年前,亦冇咁多西人離教,係西人自己指出聖誕節日係耶穌盜用別教,乜都偷,身世/復活無所不偷?
咁 L 窩囊廢做乜鬼神吖!
你都識講,一百年前既魯迅吖馬,果陣時,中國未有5-6G,未有北斗,嫦娥都未出世咧!
時代係会進步,魯迅如果在今天活着,可能佢都反緊基督教啦!

.

上流寄生族 2020/12/26 15:45

大家有冇發覺, 我 ...
just in;;;;;;;;;
https://www.dailymail.co.uk/news/article-9087789/Boko-Haram-militants-attack-church-killing-11.html?ito=push-notification&ci=63156&si=23133118

Boko Haram militants attack a Christian village and burn down a church in Nigeria, killing 11
  • Boko Haram terrorists have killed 11 people and kidnapped a priest in Nigeria
  • It is claimed armed men in trucks and on motorbikes stormed Primi village
  • Primi is only a short distance from a village where 200 girls were kidnapped
  • The terrorists looted food supplies and set fire to at least ten homes in the area

By AFP

PUBLISHED: 18:20 GMT, 25 December 2020 | UPDATED: 18:35 GMT, 25 December 2020

'The terrorists killed seven people, burnt 10 homes and looted food supplies that were meant to be distributed to residents to celebrate Christmas,' Kabu said.

虫注;;;;;;;;;

摆明明白白
耶稣面
耶稣无能
1 [2] >

返回首頁 | 登錄 | 註冊