離教者之家

中国以色列結為兄弟之邦

< [1] [2] 3 > [5]
沙文 2021/2/19 01:48
#覆31
    中國由漢、唐直到明代都係世界老大,西方學者李約瑟就話若可以選擇,佢寧願選擇生在宋朝(繁華 ...
旁觀者 發表於 2021/2/18 08:29

唔多合羅汁。既然咁掂會態沉百幾年?
leefeng 2021/2/19 02:10
回覆  leefeng

younger-brother-in-law 係男人講定女人講咪知囉, 冇人有你咁矇
沙文 發表於 2021/2/18 12:41

紙上文字呢?男人定女人?你已經矇遍全離教了,乜你自己唔知?
沙文 2021/2/19 02:10
回覆 38# 旁觀者
係uk全民一致一人一票通過無條件畀您用來示範儒釋道治國點架勢,你有冇侵略基因佢地都心甘情願。可惜您打輸嗟
沙文 2021/2/19 02:13
回覆 39# 旁觀者

係發電廠-製造廠累贅卦,一個字能分別嘅嘢,您又偏要3個字都唔得-plant未必係發電,污水處理、劏豬劏牛都係plant.
沙文 2021/2/19 02:15
回覆 43# leefeng

紙上文字 She says, he says
沙文 2021/2/19 02:15
#覆35
    這只能話係英文累贅,中文只需話發電廠、製造廠等便能分開是幹什麼的。
    又:「destroyer您就 ...
旁觀者 發表於 2021/2/18 08:31

您,係指中文。唔係話您這個人
https://baike.baidu.com/item/%E4%B8%AD%E5%9B%BD%E9%A9%B1%E9%80%90%E8%88%B0
leefeng 2021/2/19 02:18
回覆  leefeng

當年架仔交正學費喎。您咁有寶咪開孔子學院哩。若您認為係偷,即係畀架仔姦完你又攞返嚟用, “共產黨”就係咁樣嚟嘅
若中文真係咁叻,自己有又駛乜問架仔攞番黎用,好似尖閣列島咁,咪由得佢拎去攞
沙文 發表於 2021/2/18 12:54

你寫緊乜文?架文?
既然中文真係“唔”叻,你點解在離教拼命寫中文?
閂/沙門玩自摑?
果然巴巴有力,睇到離教網友很是享受!

.

.

沙文 2021/2/19 02:22
回覆 48# leefeng

I can use English if you want. But you'll do the same, Okay
leefeng 2021/2/19 02:25
回覆  旁觀者
您打過越南高麗好多次啦,仲輸過好多論次添。
沙文 發表於 2021/2/19 02:10

你講緊老尾打北越鎩羽而歸?既然咁威,使乜打到退兵吖?

.
沙文 2021/2/19 02:26
回覆 40# 旁觀者
咁就係中國文化的亂倫基因流露咯,排
年紀大小就結拜做兄妹,唔好拖手仔。
leefeng 2021/2/19 02:51
回覆  leefeng

I can use English if you want. But you'll do the same, Okay
沙文 發表於 2021/2/19 02:22

我十分享受寫中文啵,中文博大精深,描述力強,精簡易明,細緻入微,

連外國人都要學中文,只有笨蛋才會棄而不用,唔通你真係笨………疍?

你認為你英文講得好過郭傑瑞Jerry Kowal嗎?他也要講中文咁奇嘅?

你認為你英文講得好過馬思瑞Chris Maxl嗎?他也要講中文咁奇嘅?

.
leefeng 2021/2/19 02:56
回覆  leefeng

沙文 發表於 2021/2/19 02:22

半唐番又唔係?想認做鬼佬又唔係?自批中國人又唔係?三不像的Chop Suey?
沙文 2021/2/19 02:57
旁覌者識得一個半個鬼仔同學學中文。
您上網找到幾個鬼佬識中文。

很抱歉,我數唔到我識得幾多中國人、韓國人、烏黑蘭人……學英文。
leefeng 2021/2/19 03:05
回覆  旁觀者
您打過越南高麗好多次啦,仲輸過好多論次添。
沙文 發表於 2021/2/19 02:10

美國如此強大,為何韓戰,越戰中均戰敗?
沙文 2021/2/19 03:07
回覆 53# leefeng

貴國都好多我呢種人
https://zhuanlan.zhihu.com/p/135163479
leefeng 2021/2/19 03:12
旁覌者識得一個半個鬼仔同學學中文。
您上網找到幾個鬼佬識中文。

很抱歉,我數唔到我識得幾多中國人、韓 ...
沙文 發表於 2021/2/19 02:57

識英語係做生意,知己知彼,唔係用黎出賣中國既!
我猜你可能係越南出世的人?
除了黃痴瘋,很多越南出世的中國人都喜歡反中,如果加埋信基督教重反得更利害,估計中了?

你的言論顯示出你並不是中國人或純香港人。

.

.
沙文 2021/2/19 03:16
回覆 55# leefeng
    冇戰敗喎。金日成胡志明幾時攻入過wasington dc
leefeng 2021/2/19 03:17
回覆  leefeng

貴國都好多我呢種人
沙文 發表於 2021/2/19 03:07

國際人?唔錯吖!唔做賣國賊咪得囉!
沙文 2021/2/19 03:18
你的言論顯示出你並不是中國人或純香港人。

leefeng 發表於 2021/2/18 11:12

nice try
leefeng 2021/2/19 03:21
回覆  leefeng
    冇戰敗喎。金日成胡志明幾時攻入過wasington dc
沙文 發表於 2021/2/19 03:16

咁似跌落地拿揸沙既?
< [1] [2] 3 > [5]

返回首頁 | 登錄 | 註冊