離教者之家

耶稣是智是愚?

leefeng 2021/9/26 01:47

基督教知道基督教神話呃人冇市場,
於是又有基督教/徒把耶穌打造成老師,智者是來教導人的?

可惜基督教耶穌的【智】實在比不上尐尐螢火之光,或是連螢火之光也沒有,
只能教導那些冇乜腦或有妄想症的人種。
高級聰明人當然必須皓月或太陽級數的【智】者(孔孟周易)來教!

浩瀚無垠的中國智慧豈是一個幼稚班的耶穌所能了解的?
為什麼說幼稚班的耶穌呢?
人類以食為天,一個自稱「神」或「智」者,
連基本什麼月份無花果可以結果都一舊雲,攪到要咒棵樹,
如果看圖識字:似唔似一個傻佬指住棵樹來罵?

可能又有基督教徒撐話,耶穌罵無花果樹只是一個隱喻?
咦,既然係智者,要用罵人罵樹來隱喻?

所以反基勁罵基督教和基督教徒,是否證明反基們個個都是「智者」咁呢?

.
旁觀者 2021/9/26 09:07
佢係「智者」,直接下凡「救世」咪得囉,使乜要屌自己老母,再生自己出來,嘥三十年時間。你搞咁多做乜呀!
beebeechan 2021/9/26 12:12
佢係「智者」,直接下凡「救世」咪得囉,
旁觀者 發表於 2021/9/26 09:07

點樣係「直接下凡」,係咪咁?:
旁觀者 2021/9/27 02:10
移鼠自吹自擂話可以「駕雲」。
    BB仔,無話可說lie,又講東講西咯。
旁觀者 2021/9/27 02:11
移鼠話要做王,唔捧佢嘅要拉來殺死。牠又吹自己可行「神跡」,若係醒嘅,講句話已大把人捧佢上寶座,使乜俾公安拉去釘死咁戇鳩呀?
leefeng 2021/9/28 02:03
移鼠話要做王,唔捧佢嘅要拉來殺死。牠又吹自己可行「神跡」,若係醒嘅,講句話已大把人捧佢上寶座,使乜俾 ...
旁觀者 發表於 2021/9/27 02:11

耶穌同梵蒂岡/煩弟肛裡面的性人一樣,挑釁暴亂害人不遂,被處決,就傳(杜撰)到係代死贖罪這些廢話來呃神騙鬼!

講到教育道德,性經內耶穌所說的所謂“道理”,中國的佛道儒“道理”多過佢 (而且先過耶穌五百年,其他更先過三千年以上)!
講到神蹟,耶穌的窩囊表演簡直丟臉!

所以信基督教一定要夠厚面皮和夠無恥,因為一定要學會【肉麻當有趣】!

.
beebeechan 2021/9/28 02:52
講到教育道德,性經內耶穌所說的所謂“道理”,中國的佛道儒“道理”多過佢 (而且先過耶穌五百年,其他更先過三千年以上)!
leefeng 發表於 2021/9/28 02:03

認屎認屁有銀用咩。。。。
講信徒人數, 佛教輸幾條街,
上流寄生族 2021/9/28 03:14
移鼠【耶穌基督】話要做王,唔捧佢嘅要拉來殺死。牠又吹自己可行「神跡」,若係醒嘅,講句話已大把人捧佢上寶座,使乜俾公安拉去釘死咁戇鳩呀? ...
学习爷爷旁觀者 發表於 2021/9/27 02:11
同意爷爷。,若真真正正係 “有料到”,講句話已大把人争先恐后免费保护佢,使乜俾公安拉去釘死咁戇鳩呀?
旁觀者 2021/9/29 03:40
講信徒人數, 佛教輸幾條街,
beebeechan 發表於 2021/9/28 02:52

蚊子、烏蠅、蟑螂比人重多。基督妖徒只不過係呢啲害蟲嘅另一種表現。
    宗教好不好在個理字。多,說明世人蠢人不少,尤其是信基督邪教。
beebeechan 2021/9/29 06:30
蚊子、烏蠅、蟑螂比人重多。基督妖徒只不過係呢啲害蟲嘅另一種表現。
    宗教好不好在個理字。多,說 ...
旁觀者 發表於 2021/9/29 03:40

罈罐仔,你連字都未識,就學反駁人﹖慳啲啦。老師現在「點教你」, 看來你重未知錯在那裏。
上流寄生族 2021/9/29 16:53
罈罐仔,你連字都未識,就學反駁人﹖慳啲啦。老師現在「點教你」, 看來你重未知錯在那裏。 ...
beebeechan 發表於 2021/9/29 06:30
请老尸點教, 錯在那裏。
旁觀者 2021/9/30 01:41
罈罐仔,你連字都未識,就學反駁人﹖
beebeechan 發表於 2021/9/29 06:30

字都未識,就話教人,你呢個孩子王,資格都唔知點嚟(口既)。

返回首頁 | 登錄 | 註冊