離教者之家

人生的福與禍

< [1] [2] 3 > [4]
抽刀斷水 2022/1/31 13:39
我仲未索到佢有陣慕道味, 唔知係咪冒道就真
beebeechan 發表於 2022/1/31 12:11

呢啲係我同天主之間既闗係,你作為第三者聞唔到味都好正常。
沙文 2022/1/31 14:41
回覆 37# 逃出魔幻紀
其實,以我嘅處境,點解會潛咗水一排,唔係咁難估啫。我即本提出一個可能性畀您brainstorm下:我離婚,似唔似吖?
逃出魔幻紀 2022/1/31 14:43
回覆  逃出魔幻紀
你以為您可以憑人發乜嘢帖、從事咩sports推斷到主嘅安排,您會唔會自大咗尐。?抽水都慕 ...
沙文 發表於 2022/1/31 11:24

你諗多咗,通過失蹤人口最後嘅言行去推測佢嘅去向,係比較普遍採用嘅方法。
沙文 2022/1/31 15:02
您咁就唔係教徒思維啦,人有旦夕禍福,聖保祿都係去去下Damascus 忽然信主喎。您可以用佢出發前留言估得到咩
逃出魔幻紀 2022/1/31 15:25
您咁就唔係教徒思維啦,人有旦夕禍福,聖保祿都係去去下Damascus 忽然信主喎。您可以用佢出發前留言估得到 ...
沙文 發表於 2022/1/31 15:02

你冇事就好啦,我戒咗吹水好耐啦
beebeechan 2022/1/31 16:40
回覆  逃出魔幻紀
其實,以我嘅處境,點解會潛咗水一排,唔係咁難估啫。我即本提出一個可能性畀您brainsto ...
沙文 2022/1/31 14:41 提交

你唔好笠亂用保祿來比。
保祿一信咗就嗱嗱臨去傳教。
你「信」咗就照舊係到搞搞震。
beebeechan 2022/1/31 16:43
您咁就唔係教徒思維啦,人有旦夕禍福,聖保祿都係去去下Damascus 忽然信主喎。您可以用佢出發前留言估得到 ...
沙文 2022/1/31 15:02 提交

保祿唔係失聯喎、你係大半年不知去向。
beebeechan 2022/1/31 16:46
呢啲係我同天主之間既闗係,你作為第三者聞唔到味都好正常。
抽刀斷水 2022/1/31 13:39 提交

慕道者都會有鹽有光。
你無喱聞味而且無volt數
逃出魔幻紀 2022/1/31 17:20
回覆  逃出魔幻紀
其實,以我嘅處境,點解會潛咗水一排,唔係咁難估啫。我即本提出一個可能性畀您brainsto ...
沙文 發表於 2022/1/31 14:41

雖然你太太係基督教徒,但係我作為天主教徒,盡量唔去諗離婚呢個可能性,你應該理解呢點㗎,希望你都唔好諗呢樣嘢。
沙文 2022/1/31 19:13
回覆 49# beebeechan

您都講得啱。好似呢位,您一聞就索到又盬又光。

沙文 2022/1/31 19:35
回覆 50# 逃出魔幻紀

我而家再出現,就即係已經發生咗,邊有得話唔諗?
beebeechan 2022/1/31 22:11
回覆  逃出魔幻紀

沙文 發表於 2022/1/31 19:35

已經發生了的, 只是「你而家再出現」,, 其他的一切, 資料不詳。
憑過往交手的經驗, 就是信一成都嫌多。
抽刀斷水 2022/1/31 22:18
回覆  逃出魔幻紀

如果真係的話,真係恭喜哂,希望你唔駛分太多身家。

感謝主,天主安排真奇妙。

(相信呢幾句實博到陳版友話我夠哂鹽夠哂光喇掛)
逃出魔幻紀 2022/1/31 22:52
回覆  逃出魔幻紀

如果係真嘅,呢件事又有值得思考下嘅地方:喺我睇起上嚟,你兩個人主內外邦同負一軛,傾唔掂數就變成扯大纜,女方近山頂男方近山腳(因為天主在天撒殫在地),男方嘅你有地心吸力嘅優勢,但係女方仍然堅持到,最後纜繩斷裂,雖然可惜,但係女方有耶穌加以安慰,男方又走返嚟呢度吹水,應該冇嚴重跌傷,願天主祝福你哋。
沙文 2022/1/31 23:03
回覆 54# 抽刀斷水
您凈係關心身家,唯利是圖,緊係唔鹹唔光啦。凡遇到這種事,您要先問點樣爭仔,咁先顯得以人為本。譬如,朋友撞車,您唔係問佢個人有冇事,而係問架車有冇花,人地會點睇您呢?
beebeechan 2022/1/31 23:20
感謝主,天主安排真奇妙。

(相信呢幾句實博 ...
抽刀斷水 發表於 2022/1/31 22:18

你真係讀經少, 無道友。
你睇睇瑪竇福音19:6, 就知呢啲唔係天主既安排嚟
beebeechan 2022/1/31 23:22
回覆  抽刀斷水
您凈係關心身家,唯利是圖,緊係唔鹹唔光啦。凡遇到這種事,您要先問點樣爭仔,咁先顯得以 ...
沙文 發表於 2022/1/31 23:03

咪係囉,
所以我話哋呢個版主, 係跌緊volt....近得啲低能蟲多
抽刀斷水 2022/2/1 00:11
回覆 56# 沙文

男人唔怕既,再reproduce都無乜問題。

上流寄生族 2022/2/2 20:04
如果佢唔係concerned about貴教就唔會開呢個檔,您估真係屎窟痕咩多年來佢在此提出論點,特登引出您嘅反駁 ...
沙文 發表於 2022/1/31 12:30
寄生虫,恭喜老大 & 各位大侠:恭喜2:

人人龙虎精神【龙精虎猛】

牵牵龙虎风云【基教风云】

https://www.youtube.com/watch?v=
上流寄生族 2022/2/2 20:14
如果佢唔係concerned about貴教就唔會開呢個檔,您估真係屎窟痕咩多年來佢在此提出論點,特登引出您嘅反駁 ...
沙文 發表於 2022/1/31 12:30
寄生虫再恭喜老大长命千岁【科技做得到】,亲证基督教亡。

https://kknews.cc/zh-hk/culture/y8924ra.html

滾滾長江東逝水,浪花淘盡英雄。是非成敗轉頭空。青山依舊在,幾度夕陽紅。

白髮漁樵江渚上,慣秋月春風。壺濁酒喜相逢。古今多少事,都付笑談中。

原文網址:https://kknews.cc/culture/y8924ra.html

這是一首詠史詞。明朝正德六年,楊慎獲得殿試第一名。後來得罪世宗朱厚熜,被發配到雲南充軍。當他被押解到湖北江陵時,看到一個漁夫和一個柴夫在江邊煮魚喝酒,談笑風生。遂發感慨,寫下了這首《臨江仙》。後來,這首《臨江仙》被用作老版《三國演義》片頭片尾曲,被廣泛傳唱。

原文網址:https://kknews.cc/culture/y8924ra.html
< [1] [2] 3 > [4]

返回首頁 | 登錄 | 註冊