離教者之家

手民之誤

沙文 2022/4/13 23:05

基督教常被網友嘲笑的元素之一,天國講極都唔降臨。究竟武統臺灣、傷港單腳企、人子再返,三樣嘢發生之次序係點呢?真係諗起都ou頭

今次我嘗試同情地理解,會唔會經書早已講到明, 末日係同飛機航班一様,會deferral?只因技術問題令我哋收唔到呢?

有時,一些字形相似的字很容易混淆,例如,我教極犬子佢係都要自認太子。

古代經書係manuscript, 會不會經書出現手民之誤?

教友們常常講的「施比受更為有福」,真相係末日預言抄錯,正確其實係

「拖比受更為有福」

beebeechan 2022/4/14 01:14

一本1631年印製的聖經, 真係出現手民大誤:

十誡中竟然有一誡要人多行淫:
thou shall commit adultery

(沙文馬上受洗)

賣通街才被人發覺有錯。
沙文 2022/4/14 02:08
嗱,您契弟自己都貼15世紀舊聞啦,話我?
beebeechan 2022/4/14 02:47
嗱,您契弟自己都貼15世紀舊聞啦,話我?
沙文 發表於 2022/4/14 02:08

15世紀是1401年開始, 至1500完
我講嗰本聖經係1613年出版既

你呢啲唔係手民之誤, 可能係手淫之誤
沙文 2022/4/14 05:43
我喺標題都講明係手民之誤,所以真係會有手民之誤。呢度我主場,到你改咩?
抽刀斷水 2022/4/14 09:40
一本1631年印製的聖經, 真係出現手民大誤:

十誡中竟然有一誡要人多行淫:
thou shall commit adultery

( ...
beebeechan 發表於 2022/4/14 01:14

除了用手民之誤黎形容,仲可以用Freudian Slip黎表達呢種情懷。

https://www.healthline.com/health/freudian-slip
沙文 2022/4/14 10:25
臨床心理學會official翻譯

beebeechan 2022/4/17 22:01
臨床心理學會official翻譯
沙文 發表於 2022/4/14 10:25

唔使招鬼嚟拍佢後尾枕既
懟佢兩杯就掂哩

沙文 2022/4/18 08:55
Matt 23:9 也不要在地上稱人為你們的父,因為你們的父只有一位,就是天上的父。

我預咗佢會咁講,不過亞仔唔穌佢之嘛。
嗰個老竇唔帶佢去潛水玩槍睇ice hockey……..條lan仔好現實嘅, 您估佢儍嘅咩。

仔亞仔,明天主日,您乖乖地跟媽咪返教會,老自己去..........................

beebeechan 2022/4/18 21:35
我預咗佢會咁講,不過亞仔唔穌佢之嘛。
嗰個老竇唔帶佢去潛水玩槍睇ice hockey……..條lan仔好現實嘅, 您估佢儍嘅咩。
沙文 發表於 2022/4/18 08:55

有啲老豆好樂意, 急不及待, 提早帶埋個仔去分享老荳既嗜好
沙文 2022/4/20 09:07
係呀,我都記得我老竇帶我去睇日本脫衣舞, 好多個靚姐姐對波喺臺上揈下揈下睇到我流曬口水。係我最難忘童年回憶。老竇真係好錫我。
可惜樹欲靜而風不息,子欲請番佢睇而親不在,奉勸各位網友孝順真係要及時。
beebeechan 2022/4/27 20:01
好多個靚姐姐對波喺臺上揈下揈下睇到我流曬口水

沙文 2022/4/20 09:07 提交

果陣時你啱啱肚餓唶
beebeechan 2022/4/27 20:04
可惜樹欲靜而風不息,子欲請番佢睇而親不在

沙文 2022/4/20 09:07 提交

咁買個矽娃娃燒俾佢囉,速遞今晚就到。
(記得唔好咁衰仔, 用過先用嚟孝敬老荳)
沙文 2022/4/29 19:12
回覆 12# beebeechan

我飽咖啦,記得係食完teppanyaki先去睇嘅。
老竇當時似乎都未係好大決心, 佢只係負責任地唔放心留低我一條lan仔喺酒店房啫, 結果係由幾個公司同事uncles慫恿帶挈我, “你個仔都13歲啦, 得㗎喇, 叫佢唔好返屋企話畀阿媽聽咪得囉! ”真係出門遇貴人
beebeechan 2022/4/30 06:27
回覆  beebeechan

佢只係負責任地唔放心留低我一條lan仔喺酒店房啫, 結果係由幾個公司同事uncles慫恿帶挈我, “你個仔都13歲啦, 得㗎喇, 叫佢唔好返屋企話畀阿媽聽咪得囉!
沙文 發表於 2022/4/29 19:12

佢應該搵「卑咇洩他」嚟照顧你嘛.......「小弟弟...你今晚寂寞嘛, 我陪你....」
你就可以早日成人禮, 唔使係蘿莎蓮門口派牛奶
沙文 2022/5/1 08:41
您地天主教思想就係超冇愛心,慣性將兒童當地底泥。所以歷年都有大量兒量不斷被貴教害。卑咇洩他夾埋山口組標我參,天主教負貴呀?

返回首頁 | 登錄 | 註冊