離教者之家

收工

1 [2] [3] > [4]
沙文 2022/4/29 20:13
從前打工吧嗰陣,遇有掛風球提早放工,個個同事都好興奮,無一例外,有時我覺得連老細都enjoy. 我親耳聽見過一掛8號佢即刻fack輪約麻雀腳。

可知提早放工係廣受打工一族愛戴的policy. 而基督教亦持相同價值觀,好似matt20嗰位笨實葡萄園老闆,開半日工都出足全日糧,民工就認為做少半日很有著數。有些人提早放工,有些人榮休,始終唔駛做而有糧出,冇人會為收工而哀悼。

遇有教徒拉柴,就係“息勞歸主”, 咁意義上就即係收工,但事實上據我觀察,教徒顯然唔係咁諗。

舊年我家姐個25歲女,即係我嘅niece啱啱讀完master因疫情未開始搵嘢做, 突然被阿媽發現倒斃在屋企房間,當日仲係主日,家姐同老公、細仔去完church返屋企。事後驗到係cerebral aneurysm, 於是全家喊到拆天。而佢地宗教背景,包括姐夫、佢細仔、我老母全部係基督教,無一例外呼天搶地。

如果佢地真係100%知道第日喺天國又可以stay together, 而家佢只係早尐放工,計起上來其實十分著數,咁應該戥佢高興,分別只係暫時,有咩好傷心呢?

即如我同老婆講,business trip去new york一星期,佢唔會喊苦喊忽咖嘛,雖然都會懷疑我有景轟,但不久就返屋企。除非我同佢講以後各行各路,有咩就搵我律師啦,咁佢先會攬住我對腳賴死拖響地下。

但係我從未見過教徒早死而家人恭賀佢早放工。由此,我肯定對於天國乜乜物物,其實教徒都係口硬,心底深處亦只不過估估下不能肯定。您地畀人睇穿其實您自己都唔係信到十足十,又點能夠persuade到人信呢?

所以,做戲咁做都要,凡基督徒瓜老襯,教會應該當喜事辦,"恭喜曬!您就好啦,有得早收工,我恨都恨唔到"

以及明文嚴禁喊(包括我老母的呼天搶地式、我老婆的飲泣式),咁先係貫徹貴教教義,唔會同行動有咁明顯divergence.否則畀人睇到您地自己都唔信,點傳教呢?
沙文 2022/4/29 23:04
但係,我都唔夠膽承擔當面督爆佢地的後果,只能喺呢度sung下。
上流寄生族 2022/4/30 01:38
從前打工吧嗰陣,遇有掛風球提早放工,個個同事都好興奮,無一例外,有時我覺得連老細都enjoy. 我親耳聽見 ... 舊年我家姐個25歲女,即係我嘅niece啱啱讀完master因疫情未開始搵嘢做, 突然被阿媽發現倒斃在屋企房間,當日仲係主日,家姐同老公、細仔去完church返屋企。事後驗到係cerebral aneurysm, 於是全家喊到拆天。而佢地宗教背景,包括姐夫、佢細仔、我老母全部係基督教,無一例外呼天搶地。
沙文 發表於 2022/4/29 20:13
虽道不同不相为谋,寄生虫都深深难过,谢谢谢谢谢谢。:淒涼:
抽刀斷水 2022/4/30 11:45
耶教大L把呢啲口是心非既物事啦,正如成日話神父唔L用條L,但又唔L閹L咗佢,都唔L知留返黎托L。
beebeechan 2022/4/30 21:32
以及明文嚴禁喊(包括我老母的呼天搶地式、我老婆的飲泣式),咁先係貫徹貴教教義,唔會同行動有咁明顯divergence.否則畀人睇到您地自己都唔信,點傳教呢?
沙文 發表於 2022/4/29 20:13

格林多後書6:10
像是憂苦的,卻常常喜樂;像是貧困的,卻使許多人富足;像是一無所有的,卻無所不有。

悲傷與喜樂不是相沖的, 可以同時候存在而又不是甚麼精神分裂。

打個比喻, 大老細升你做亞太區總裁, 人工加, 福利高, 權力大, 辦公室大, 秘書靚.....可喜可賀。
同時, 也是你要多賣身, 24/7都是為公司集團的事, 少時間陪亞仔蘿莎蓮, 少了私人時間, 有鑊就要揹, 集團賺少幾十億都係你領導無方....

所以, 又開心時又憂心。
beebeechan 2022/4/30 21:32
耶教大L把呢啲口是心非既物事啦,正如成日話神父唔L用條L,但又唔L閹L咗佢,都唔L知留返黎托L。 ...
抽刀斷水 發表於 2022/4/30 11:45

你身體內條盲腸夠係無用, 又唔見你一出世就割L咗佢既?
沙文 2022/5/1 01:21
少時間陪亞仔蘿莎蓮
beebeechan 發表於 2022/4/30 05:32

完全都解釋唔到點解要憂心。早收工完全冇理由憂心嘛,喺天主懷抱安息,點都好過做到隻積。
而且,您真係忽得緊要。既然您都幫我請咗靚秘書,我點會仲有興趣理佢地
抽刀斷水 2022/5/1 02:49
你身體內條盲腸夠係無用, 又唔見你一出世就割L咗佢既?
beebeechan 發表於 2022/4/30 21:32

我無聲稱我唔用條盲腸喎。
beebeechan 2022/5/1 03:11
完全都解釋唔到點解要憂心。早收工完全冇理由憂心嘛,喺天主懷抱安息,點都好過做到隻積。
而且,您真係忽 ...
沙文 發表於 2022/5/1 01:21

在天國不嫁不娶, 咁你咪無咗人間樂趣囉......咁早收炮你無投訴咩
(俾十個靚秘書你都無用哩)
beebeechan 2022/5/1 03:11
抽刀斷水 發表於 2022/5/1 02:49

咁你會點用條盲腸?
留番佢嚟等發炎?
beebeechan 2022/5/1 03:13
抽刀斷水 發表於 2022/5/1 02:49

咁神父都無話唔用條野嚟屙尿喎

(你條野只係用嚟扑野?, 你係條腰開咗個口用尿袋)
抽刀斷水 2022/5/1 10:44
咁你會點用條盲腸?
留番佢嚟等發炎?
beebeechan 發表於 2022/5/1 03:11

都好喎,呢個可能係設計者設計條盲腸既唯一作用。
抽刀斷水 2022/5/1 10:46
咁神父都無話唔用條野嚟屙尿喎

(你條野只係用嚟扑野?, 你係條腰開咗個口用尿袋) ...
beebeechan 發表於 2022/5/1 03:13

閹割唔會影響排尿架,夾蛋蛋就得啦。
沙文 2022/5/1 19:22
在天國不嫁不娶, 咁你咪無咗人間樂趣囉......咁早收炮你無投訴咩
(俾十個靚秘書你都無用哩) ...
beebeechan 發表於 2022/4/30 11:11

原來一直以來您都誤會了主耶穌的聖訓。

不嫁不娶,冇話不屌喎。casual 尐仲好啦。

所以咁先係天國。若果都係有隻乸管住曬,大家點會有興趣。

beebeechan 2022/5/1 19:51
閹割唔會影響排尿架,
抽刀斷水 發表於 2022/5/1 10:46

你呢啲話有無涼薄咗啲咁呢,
對歷史上遭強逼被閹割的人, 聽落有没有梗耳?
好比你對受強姦過的女人說, 不要緊, 不會影響你日後的性生活的....陰道如常開放!
對意外截肢的人說, 不要緊, 裝上義肢便是, 與真的差不多。
beebeechan 2022/5/1 19:52
閹割唔會影響排尿架,
抽刀斷水 發表於 2022/5/1 10:46

本帖論及當有至親去世, 基督徒應哀傷還是戥亡者喜樂, 要開派對慶祝。
我說憂傷與喜樂可共存, 有人可能唔信。
不過, 呢到馬上就有版睇。

有人一邊十分同情被性侵的人仕, 另一邊就講風涼話:話被閹割的人, 無大不了的, 唔會影響屙尿, 尿照射。

同性情心與涼薄心共存架。
這一點都好值得你們反思。
beebeechan 2022/5/1 19:56
不嫁不娶,冇話不屌喎。casual 尐仲好啦。
所以咁先係天國。若果都係有隻乸管住曬,大家點會有興趣。

沙文 發表於 2022/5/1 19:22

在呢個世上, 你沙文其實也可以食屎, 食了不會至死, 甚至無病無痛, 食屎屙屎唶.
咁點解你又唔去食屎? 又無人管住你唔俾你食既....

天國上, 無嫁無娶, 無屌.........唔知咪咁上下(人可以做, 但無興趣咁做) 囉

所以說, 天國上, 不是人不能犯罪, 或有苛政禁止罪....
是人有能力去做, 卻没有興趣咁做, 如在世上正常人不會食屎
沙文 2022/5/1 19:58
咁唔係涼薄。既然唔姦都姦咗,就鼓勵佢積極面對, 咁先係真正關心。唔通將事實講出來“妳已是破甑之身搵鬼娶”咩?
beebeechan 2022/5/1 20:06
咁唔係涼薄。既然唔姦都姦咗,就鼓勵佢積極面對, 咁先係真正關心。唔通將事實講出來“妳已是破甑之身搵鬼娶 ...
沙文 發表於 2022/5/1 19:58

你仲涼薄, 即係你對就嚟要俾你姦既女講: 你唔使傷心架, 事後積極面對就得架哩, 唔會因為破甑之身搵鬼娶既,....

抽刀就係咁對閹割既神父講: 閹咗唔會影響你屙尿既
沙文 2022/5/1 20:07
回覆 17# beebeechan

您試過好食,寫成經書,福傳畀我。或者我會皈信,try me
beebeechan 2022/5/1 20:09
回覆  beebeechan

您試過好食,寫成經書,福傳畀我。或者我會皈信,try me
沙文 發表於 2022/5/1 20:07

咁有問 你讀乜經書係教你點去屌既呢?
唔使人教, 唔使人傳你又咁精通既?
1 [2] [3] > [4]

返回首頁 | 登錄 | 註冊