離教者之家

亞當吃禁果之後為何要躲避天主?

< [1] [2] 3 > [5]
beebeechan 2022/5/26 19:54
鐵達尼號下面穿咗大窿既時候,上面啲人仲跳緊舞添。

一啲危機意識都無。 ...
抽刀斷水 發表於 2022/5/26 15:14

鐵達尼穿個窿梗係唔掂哩, 因為係人造既, 由人掌舵。

方舟, 無用釘只用木榫, 膠水接合, 無引擎動力, 在大水風浪中都無事, 因為係照上主訓示來造, 由上主掌舵。

教會呢條船 (經上, 方舟是教會預象嚟), 由耶穌建立, 耶穌唔係掌舵都係在呢條船上, 正如平息風浪時耶穌也在船上....大覺瞓
beebeechan 2022/5/26 19:55
鐵達尼號下面穿咗大窿既時候,上面啲人仲跳緊舞添。

一啲危機意識都無。 ...
抽刀斷水 發表於 2022/5/26 15:14

你都識講危機意識。
坐鐵達尼既人以為船堅, 鋼板厚, 唔使旨意會沉。

反基, 也以「耶穌講咗會重來, 二千年未見影」就以為無謂信哩, 流料嚟。佢地忽略咗經上十個童女點燈, 強盜鑽地入屋, 富翁糧倉會大火一夜無哂....

一啲危機意識都無
抽刀斷水 2022/5/26 21:21
教會呢條船 (經上, 方舟是教會預象嚟), 由耶穌建立, 耶穌唔係掌舵都係在呢條船上, 正如平息風浪時耶穌也在船上....大覺瞓
beebeechan 發表於 2022/5/26 19:54

即係神職人員性侵時,耶穌都一直都响度仲默許添啦。

咁我明喇,神父真係唔駛閹,繼續性侵得開心啲,怕咩呢耶穌照住,亦都明白作為信徒既你點解一啲都唔在乎了。
beebeechan 2022/5/26 22:00
即係神職人員性侵時,耶穌都一直都响度仲默許添啦。

咁我明喇,神父真係唔駛閹,繼續性侵得開心啲 ...
抽刀斷水 發表於 2022/5/26 21:21

神父性侵時耶穌出嚟阻止
咁有人打劫, 劏死牛。。。
德州學生鎗殺同學。。。又要出嚟干擾
大媽大叔隨地掉垃圾呢。。又要干擾?
凡有罪發生都要出手。。唔准做!
咁咪即係「閹割神父」既思維一樣, 
唔係「不會做」,, 只係「不能做」

呢個唔係天主既旨意嚟。
天主係想人,人人都有犯罪的能力, 但懂抑制, 不去犯。

天主經係咁講: 「願你(天主)的旨意奉行在人間。。。」
你卻是「願我(抽水)的旨意奉行在人間」
抽刀斷水 2022/5/26 22:29
打劫、鎗殺同學、隨地掉垃圾都唔係响教會呢條耶穌掌舵既船上發生喎。

定係耶穌响條船上匿埋一二角,偷偷(目及)住性侵情況,作為解悶既調劑之一?
beebeechan 2022/5/26 22:38
打劫、鎗殺同學、隨地掉垃圾都唔係响教會呢條耶穌掌舵既船上發生喎。

定係耶穌响條船上匿埋一二角,偷偷( ...
抽刀斷水 2022/5/26 22:29 提交

性侵孌童亦唔係只在耶穌條船發生
beebeechan 2022/5/26 22:58

定係耶穌响條船上匿埋一二角,偷偷( ...
抽刀斷水 發表於 2022/5/26 22:29

另外, 天主既計劃亦唔係只係救在船上既
不肯上船的也想救
猶如方舟要收容天下所有動物

耶穌亦會放下99隻羊去找一隻迷羊
beebeechan 2022/5/27 00:10
定係耶穌响條船上匿埋一二角,偷偷(目及)住性侵情況,作為解悶既調劑之一?

唔係淨係睇性侵既
當你係沖涼房打機時佢都 目及 實你架 
beebeechan 2022/5/27 02:57

為甚麼你認為耶穌的教會內, 就一定不能出現罪惡?
教會必要是至聖之所? 最聖潔的?

就看天主揀選了的以色列聖賢: 亞巴郎, 雅各伯, 依撒格, 猶大, 大衛, 撒羅滿, 猶達斯, 伯多祿....無一不是有瑕疵, 曾犯過過失的? 說明天主不會要求人一點過失都没有。
最重要是知過能改

所以, 「打劫、鎗殺同學、隨地掉垃圾」或更嚴重的罪過, 在耶穌掌舵的船上是會發生
抽刀斷水 2022/5/27 10:16
為甚麼你認為耶穌的教會內, 就一定不能出現罪惡?
教會必要是至聖之所? 最聖潔的?

就看天主揀選了的以色 ...
beebeechan 發表於 2022/5/27 02:57

我唔係認為架,不過閹割神父有助減少性侵案件之嘛。

人地整咗成個website去統計,你虛心啲面對現實啦,仲响度講咩隨地掉垃圾~

https://www.bishop-accountability.org/
beebeechan 2022/5/27 11:07

地整咗成個website去統計,你虛心啲面對現實啦,仲响度講咩隨地掉垃圾~

https://www.bishop-accountability.org/
抽刀斷水 發表於 2022/5/27 10:16

你拎得出個web閪出嚟, 之不過你唔識點去分折。
呢個網膽粗粗咁把每年報稅表, 收支都貼出嚟, 好公道咁。

咁又拎一年嚟睇睇:

2019年收捐獻$431987....唔少架
大部份點用? 俾咗兩個董事人工已經去咗$310730,
節瓜打狗無咗一大截先..

跟住乜other expenses..(呢啲數真係任開都得, 例如兩董事就曾經用了$56000來旅遊(開會, 租昴貴酒店套房)

唔止2019年係咁, 實在年年如是

捐款就入咗佢地口袋。仲好搵個十一奉獻!

呢個世界有講耶穌既神棍, 也有反耶穌的離教棍

我都勸你要睇清啲現實......古說開卷有益, 今說上網真係未必係益
beebeechan 2022/5/27 11:12
另外, 現代既法律精神係被告未定罪前都是無罪的
不過, 呢個閪就一味貼, 貼在出嚟就比法庭更早判咗啲主教神父是罪人先.
beebeechan 2022/5/27 11:32

兩個董事既人工, 一個年薪$96000美元
(做既就好似把 N-1 放上網之喎。。。沙文成日做哩, 人工$56000港元一個月。。。。真係荀工嚟)
抽刀斷水 2022/5/27 11:50
睇人地盤數咁開心,咁天主教會咁耐賠咗幾多錢畀性侵受害人,你統計好未?
beebeechan 2022/5/27 20:29
睇人地盤數咁開心,
抽刀斷水 發表於 2022/5/27 11:50

你估我好似你咁, 睇到乜就盲中中咁信咩
beebeechan 2022/5/27 20:30
咁天主教會咁耐賠咗幾多錢畀性侵受害人,你統計好未? ...

啲錢用咗嚟補償真正的受害人, 好過去咗兩碌棍既私人戶口到哩
beebeechan 2022/5/27 20:32
睇人地盤數咁開心,

各安局郁619, 都係睇佢盤數之喎
抽刀斷水 2022/5/27 20:41
啲錢用咗嚟補償真正的受害人
beebeechan 發表於 2022/5/27 20:30

教會啲錢咪又係黎自信徒。

個cash flow即係:信徒 -> 教會 -> 賠償受害人
beebeechan 2022/5/27 20:47
教會啲錢咪又係黎自信徒。

個cash flow即係:信徒 -> 教會 -> 賠償受害人 ...
抽刀斷水 發表於 2022/5/27 20:41

cash flow-->捐獻支持web閪——>bishopaccountability.org---->董事

邊個健康啲呢

同cash flow即係:信徒 -> 教會 -> 牧師
新瓶舊酒......賣既野唔同唶, 一樣係昆你銀
leefeng 2022/5/27 23:18
另外, 現代既法律精神係被告未定罪前都是無罪的
不過, 呢個閪就一味貼, 貼在出嚟就比法庭更早判咗啲主教神 ...
beebeechan 發表於 2022/5/27 11:12

奇怪的是,為什麼有這麼多基督教神父牧師性侵和犯罪?
多到讓別人可以做一個網頁出來,滿滿的性侵個案資料去俾人評審和指責呢?
死耶撚唔去睇下神父牧師去強姦受害人的罪行感到羞耻,還一味玩轉移視線来為基督教禽獸開脫?

被指控的牧師名單
教區和宗教機構發布

https://www.bishop-accountability.org/AtAGlance/diocesan_and_order_lists.htm

< [1] [2] 3 > [5]

返回首頁 | 登錄 | 註冊