離教者之家

古典女神信仰的煙硝血淚史

< [1] 2
上流寄生族 2022/10/22 17:03
係喎,基督教真係好包容架啫,你講得出口我就架喇。
抽刀斷水 發表於 2022/10/22 13:00
寄生虫都信基督教。。。。。。正邪教!!!
beebeechan 2022/10/22 19:43
係喎,基督教真係好包容架啫,你講得出口我就信架喇。
抽刀斷水 2022/10/22 13:00 提交

係喎
你信我,好過信埋啲網上流料。
beebeechan 2022/10/22 20:36

又拎你呢段嚟講講

死後生活的概念在當時流​​傳開來,希柏利祭司團也開始用高得嚇人的價格為特定人士提供特殊服務。公元150年左右,他們發起了聖牛血祭儀式:獻祭一頭牛,將牛血塗在人身上,以祈求長生不死。

後來,全國上下開始風靡天文學和占星術;阿提斯也跟著升格成月神,隨後又再升格成太陽神。這種宗教信仰明擺著討好社會大眾的做法根本是玩火自焚。許多古代宗教因而威信掃地,最後接二連三地被信眾唾棄

文意就講咗在基督教未上位, 未火之前, 古典女神們等異教早已腐敗, 「被信眾唾棄」咁講。正所謂物先腐而蟲生
基督教一到, 當然優勝劣敗哩…
好比手上楂個爛橙, 見到過到一串日本香印提子...係人都識揀哩

呢啲屎文, 講野只管抹黑, 內文自己打自己都唔知 (讀完拎嚟貼嗰個都唔知)
beebeechan 2022/10/22 20:57
古典美女神煙硝,廟宇頹門敗瓦, 你歸究到係基督教有羅馬皇撐腰, 大肆打壓異教。

在君士旦丁後, 也有羅馬皇是撑古典女神架喎, 朱利安就係一例。 任內大興土木建廟, 撥錢俾異教搞活動, 一樣係拆基督教既地方。
佢死後, 異教又馬上謝咗, 係咪根本「爛泥扶不上壁」呢。

唔好唱到咁「血淚」,, 太高音, 你會走音
抽刀斷水 2022/10/22 21:50
古典美女神煙硝,廟宇頹門敗瓦, 你歸究到係基督教有羅馬皇撐腰, 大肆打壓異教。
beebeechan 發表於 2022/10/22 20:57

都話信你咯,基督教不嬲善待包容異教架嘛,你睇今日同其他宗教咁和平相處就知道啦,哈佛版友又信觀音又信耶穌幾咁美好呀。
beebeechan 2022/10/23 21:58
都話信你咯,基督教不嬲善待包容異教架嘛,你睇今日同其他宗教咁和平相處就知道啦,哈佛版友又信觀 ...
抽刀斷水 發表於 2022/10/22 21:50

哈佛既野你咁認真睇?
你就嚟變專家哩
抽刀斷水 2022/10/23 23:53
回覆 27# beebeechan

哈佛好勁架。
上流寄生族 2022/10/24 00:16
哈佛既野你咁認真睇?
你就嚟變專家哩
beebeechan 發表於 2022/10/23 21:58
歧视哈佛版友?屌你基督老母鷄!!!
< [1] 2

返回首頁 | 登錄 | 註冊