離教者之家

天主睇住你,天主啤住你(上唔到「目及」,故轉用啤)

< [1] [2] 3 > [5]
beebeechan 2022/12/14 00:22
唔少反基, 口中就反, 心中卻在信
leefeng 2022/12/14 01:07
當有人女被姦殺時, 佛陀又有無昅住呢, 濕婆又有無昅, 太上老君, 黃大仙, 二伯公...又有無昅到?
點解 ...
beebeechan 發表於 2022/12/14 00:16

你睇清楚個題目先至用你個口放屁!

神棍魔幻拼命力證【 天主睇住你,天主啤住你】!
既然天主睇住,天主啤住 ,即是天主睇住同啤住女人被姦殺啦!
亦證明天主睇住同啤住所有基督教徒做壞事,仍然袖手旁觀啦,對不? (如果基督教徒仍然堅持有呢件基督教「天主」的存在!!!)

/
旁觀者 2022/12/14 01:38
天主睇人, 係睇佢既靈魂 (是無生, 無死的), 佢既肉身.....不重要 ...
beebeechan 發表於 2022/12/14 00:10

哦,原來「天主」唔重視人嘅靈魂,難怪妖徒可以殺人放火、姦淫擄掠、偷呃拐騙,壞事做盡都可以!
昊暠昺 2022/12/14 23:26
當有人女被姦殺時, 佛陀又有無昅住呢, 濕婆又有無昅, 太上老君, 黃大仙, 二伯公...又有無昅到?
點解 ...
beebeechan 2022/12/14 00:16 提交

哦,乜佛陀佢哋有自誇全知全能洋?!
beebeechan 2022/12/15 05:35
哦,乜佛陀佢哋有自誇全知全能洋?!
昊暠昺 發表於 2022/12/14 23:26

佛陀有自誇 (或是被誇)是大慈大悲,又話會割肉餵鷹。
見弱女被姦,卻人不如鷹?(係咪應蹺起屁眼代弱女接旁觀者條擂漿棍咁呢)
旁觀者 2022/12/16 06:53
你還是和魔幻紀日日洗乾淨個八月十五,趷起屎窟,等屁眼教主「復臨」吧啦。
昊暠昺 2022/12/16 14:49
佛陀有自誇 (或是被誇)是大慈大悲,又話會割肉餵鷹。
見弱女被姦,卻人不如鷹?(係咪應蹺起屁眼代弱女 ...
beebeechan 2022/12/15 05:35 提交

乜佛陀有話佢係全知咩?佢冇講過所有遇難的都能知喎!

乜佛陀有講佢係全能咩?佢冇講過所有遇難的都能救喎!

佛陀係講有緣的(相遇相知),可能的(非定業),才能渡之。
beebeechan 2022/12/17 02:46
乜佛陀有話佢係全知咩?

乜佛陀有講佢係全能咩?
昊暠昺 發表於 2022/12/16 14:49

又唔係全知, 又唔係全能
即係不是AAA級數? 一般的A級而已。
旁觀者 2022/12/17 03:27
佛陀只是個覺者,一個導師,不是全知、全善、全能。
你個「天主」講就威威,實係縮頭烏龜,正一契弟!
beebeechan 2022/12/17 03:56
佛陀只是個覺者,一個導師,不是全知、全善、全能。

旁觀者 發表於 2022/12/17 03:27

咁你咪幫我引証咗我講既野囉:
昊暠昺 2022/12/17 15:57
又唔係全知, 又唔係全能
即係不是AAA級數? 一般的A級而已。
beebeechan 發表於 2022/12/17 02:46

應該係話
佛陀唔係全知,也沒自誇是全知。
佛陀唔係全能,也沒自誇是全能。

但係就有某神話佢係全知全能,可惜不可能,故只能是自誇。
既自誇了,就變成見死不救,全知全能與至善,咪自摑自囉!
昊暠昺 2022/12/17 15:58
咁你咪幫我引証咗我講既野囉:
beebeechan 發表於 2022/12/17 03:56

有咩?冇喎!
beebeechan 2022/12/17 19:08
應該係話
也沒自誇是全知。
佛陀唔係全能,也沒自誇是全能。

但係就有某神話佢係全知全能 ...
昊暠昺 發表於 2022/12/17 15:57

你點將說話修修改改。。。。都改不了「佛陀唔係全能,佛陀唔係全知」,即唔係頂級
beebeechan 2022/12/17 19:21

所以批你人生經驗真係少咗啲

又打比喻
醫院醫生一日不知救回多少條生命
但有些年老垂危的病人也會放棄救治,那是否醫生「自誇」醫術?無醫,無救?見死不救
「講就威威,實係縮頭烏龜,正一契弟」
哈佛專家 2022/12/17 19:21
天主教還是排斥佛教
beebeechan 2022/12/17 19:29
但係就有某神話佢係全知全能,可惜不可能,故只能是自誇。

又打多個比喻
即係你企人背後睇人打麻雀,
條友清一色萬子叫5飛
摸隻勁熟章一筒番嚟,通地都係筒子架哩。。。佢竟然留住,寧放棄叫糊打出萬子。
你話佢係好很屎章。。。。

其實屎章嗰個係你,因你睇唔到對家叫緊十三么,食絕章一筒。

你都唔係「全知」,乜隱事你都睇唔通,你就咪批評係「全知」嗰位高手既作為哩
beebeechan 2022/12/17 19:35
有咩?冇喎!
昊暠昺 發表於 2022/12/17 15:58

冇咩?有喎
beebeechan 2022/12/17 19:37
天主教還是排斥佛教
哈佛專家 發表於 2022/12/17 19:21

係你+超想坐雜種嗰位
beebeechan 2022/12/17 19:49
佛陀係講有緣的(相遇相知),可能的(非定業),才能渡之。
昊暠昺 發表於 2022/12/16 14:49

呢啲咪係佛教既廢話連篇囉

猶如話: 你架 tesla,可以搵到地方叉到電,咁就可以離開大城,穿州過省都掂。

基督教係將緣,帶俾無緣既人。。。
李+誠。。。你捐一萬幾千俾佢?托咩
昊暠昺 2022/12/17 20:26
冇咩?有喎
beebeechan 2022/12/17 19:35 提交

講乜都得,但列唔出!
< [1] [2] 3 > [5]

返回首頁 | 登錄 | 註冊