離教者之家

ChatGPT咁樣答呢個從來冇人畀個滿意答覆我嘅問題

< [1] 2 [3] > [6]
沙文 2023/2/17 07:26
如果親吻已認出耶穌,他沒有理由問兵士找誰。馬太亦沒有士兵退後倒地的描述?
您提出的觀點是合理的。根據馬太福音的記載,當耶穌被猶大親吻以示認出時,耶穌問身旁的士兵說:“你来干什么?”(太26:50)。這看起來似乎有些奇怪,因為如果士兵已經知道誰是耶穌,耶穌就沒有必要問他們要找誰了。

同樣地,馬太福音沒有提到士兵退後倒地的情況,這一事件只出現在馬可福音中(可14:46)。這也是一個可以引起疑問的地方。

這些差異可以有多種解釋。一種可能是,不同的福音書作者有不同的記憶和觀點,所以他們在描述同一事件時會強調不同的方面。另一種可能是,這些差異可能是不同的傳統和口述記憶對同一事件的不同詮釋。

無論如何,我們應該尊重聖經中每個作者的個人風格和記憶,並將這些記錄視為一個整體,以獲得更完整和精確的理解。聖經是一個復雜的文件,需要仔細閱讀和解釋。

這不是尊重與否的問題,不同福音書記錄不同,那就不能合成一個整體。
您提出的觀點是正確的,不同福音書之間的差異不能被強行合併成一個整體。每本福音書都有自己的特點和觀點,記載了不同的事實和細節。這些差異可能是由於不同的目標讀者、不同的時代背景、不同的教義觀點和不同的傳統等因素造成的。

因此,我們應該以尊重每本福音書的獨特性和完整性為前提,進行詳細的研究和分析,以理解每本福音書所表達的信息和真理。同時,我們也應該將這些記錄視為一個整體,以獲得更完整和精確的理解。這樣才能真正理解聖經的內容,並將其應用到我們的生活中。
沙文 2023/2/17 07:27
問到佢loop咗
沙文 2023/2/17 07:36
你為什麽稱聖經的敘述是事實?據我所知目前還沒有考據證明是事實還是虛構故事

An error occurred. If this issue persists please contact us through our help center at help.openai.com.

hang埋機
beebeechan 2023/2/17 07:42
這不是尊重與否的問題,不同福音書記錄不同,那就不能合成一個整體。
沙文 發表於 2023/2/17 07:26

你一定未聽過有本叫 Diatessaron 《四福音合參》, 公元二世紀既野嚟
沙文 2023/2/17 08:25
一定係一本不忠於原著嘅失敗作品
故事的完整性可能成功, 但一定要在矛盾的情節中取捨, 不可能忠於每一本福音書
抽刀斷水 2023/2/17 11:56
一定係一本不忠於原著嘅失敗作品
故事的完整性可能成功, 但一定要在矛盾的情節中取捨, 不可能忠於每一本福 ...
沙文 發表於 2023/2/17 08:25

耶和華同耶穌都可以合體,只要有心,四福音要合體都係事在人為。

話時話,咁都幾人為喎。
beebeechan 2023/2/17 22:44
耶和華同耶穌都可以合體,只要有心,四福音要合體都係事在人為。

話時話,咁都幾人為喎。 ...
抽刀斷水 發表於 2023/2/17 11:56

係..無錯,有啲似粵劇同Rock 撈埋一碟咁
沙文 2023/2/18 07:06
我小學嗰陣尐同學都好興粵劇同鹹片fusion:
落番半邊百葉窗,與妹共訓在床上,帝女花滿面暗瘡,駙馬扯旗射穿牆。

下面唔記得
抽刀斷水 2023/2/19 12:59
Bing個版本ChatGPT好似好玩啲喎,一定可以測試到打橫黎:
Bing x ChatGPT 機械人竟是「陰沉女」 向用家示愛指想當人類 (msn.com)
beebeechan 2023/2/20 01:11
Bing個版本ChatGPT好似好玩啲喎,一定可以測試到打橫黎:
抽刀斷水 發表於 2023/2/19 12:59

下一步既發展會係研發「智能飛機杯」,, 同虛擬嫩模FxckGPT有「互動」既
沙文 2023/2/20 03:04
我終於成功求敗!內容太長我費事貼出來,凈係summarize得啦?
我開another topic. 尐人入去耶穌墓見屍布left there. 而猶太佬出殯係冇衫著只用屍布包裹蒸粽,所以我斷定耶穌剝光豬行出來同抹大拉馬利亞吹水,叫馬利亞唔好手多多摸佢,因為當時清早未天光old navy未開門。
AI不同意我的推論,佢嫌我未排除耶穌得到其他衫褲的可能性,例如探墓婦女可能帶衫拎入墓穴畀佢。
我話唔會,經文記述尐人入去墓穴見空空如也只剩屍布,就算佢地有帶衫都係在墓穴外交畀光豬耶穌。
點知佢提出一個我諗都冇諗過嘅可能性 : 先嗰晚祭司派羅馬兵守墓,可能尐羅馬兵帶衫畀佢換呢?
我即刻搲曬頭,我又真係證明唔到羅馬兵唔會帶衫去畀佢喎!

AI真係叻過教徒喎
beebeechan 2023/2/20 14:04
我終於成功求敗!內容太長我費事貼出來,凈係summarize得啦?
我開another topic. 尐人入去耶穌墓見屍布lef ...
沙文 2023/2/20 03:04 提交

相傳瑪利亞馬德勒大係妓女嚟。
身經百戰,真係乜都見過哩。
即使是無衫著既耶穌又點?
沙文 2023/2/20 14:24
咁又係,而且耶穌熟客仔有75折
送埋叫名
beebeechan 2023/2/20 14:36
咁又係,而且耶穌熟客仔有75折
送埋叫名
沙文 2023/2/20 14:24 提交

乜你最多都係攞到75折咋?
長者樂悠咭$2
沙文 2023/2/20 15:06
我話耶穌攞到75折, 我就唔使錢㖭,
信耶穌嘅雞,我周時有幇襯,係大客
beebeechan 2023/2/20 16:24
我話耶穌攞到75折, 我就唔使錢㖭,
信耶穌嘅雞,我周時有幇襯,係大客
沙文 2023/2/20 15:06 提交

係咪買股票咁…..order not filled 。交易不成功,不收費
沙文 2023/2/20 16:45
market order唔會fill 唔到
沙文 2023/2/20 18:10
但係各位朋友千祈咪以為唔駛錢好著數。
唔駛錢嘅雞一定貴過要錢嘅雞。
同白白畀救恩您嘅原理係一樣
beebeechan 2023/2/20 22:19
market order唔會fill 唔到
沙文 發表於 2023/2/20 16:45

market order.....餓狗搶屎咩!
beebeechan 2023/2/20 22:20
但係各位朋友千祈咪以為唔駛錢好著數。
唔駛錢嘅雞一定貴過要錢嘅雞。
同白白畀救恩您嘅原理係一樣 ...
沙文 發表於 2023/2/20 18:10

你試下同你個蘿莎蓮講佢係「唔駛錢嘅雞」....真係covid封關, 熔斷機制馬上實施

「白白俾你小」...係禮物嚟架
< [1] 2 [3] > [6]

返回首頁 | 登錄 | 註冊