離教者之家

睇人仆街最過瘾

沙文 2023/3/10 14:50
Drama/Movie可以分很多種,有一種分類法是以劇情吸引觀眾vs以表演吸引觀眾。前者例如drama film, 劇情雖然可能有一定套路,主要的看頭仍是情節,主要元素係storyline.例如, The Godfather, 12 Angry Men, Life Is Beautiful, A Man called Otto…….

後者係plays, 觀眾重複又重複睇同一套戲, 唔單止情節已經睇過好多次, 更知道每一個細節和結局,裏面嘅每一句對白亦睇到識背,但係多年來都繼續番睇。例如 Shakespeare劇, A Streetcar Named Desire, West side story, Long days journey into night……

華人文化圈中就係: 《雷雨》

《帝女花》

====================================
點解我搵呢尐嘢講?係由天主上帝“全知”這個characteristic講起佢預見每件世間事、世上每個人每個舉動佢都都瞭如指掌。由沙文出世一刻起,佢如何失足、墮落、沉淪、街……終於落地獄。天主上帝算無遺策,只要佢知道這會發生,沙文就一定走唔甩。

照理既然都知道結果, 沙文冇必要經歷一生嘅過程,索性一出世、或者根本都費L事畀佢出世,一製造沙文的靈魂就即刻掉落hell. 您又唔駛煩, 我又唔駛煩, 大家好做。

點解天主上帝唔咁做,係都要好似學生做maths功課,一定要將solve過程present曬出來?佢要先生畀分咩?唯一解釋就是,其實佢自己enjoy觀賞沙文經歷整個人生。但我唱做念打冇樣掂,究竟我的人生有乜L嘢咁好睇?既然冇嘢好睇,咁唯一可觀之處其實係衰畀佢睇的過程,即是睇人仆街最過瘾的變態心理。

唯有盡量做好呢個仆街角色, 唔係可以點啫?

旁觀者 2023/3/11 00:16
佢連自己個「仔」够唔够料「做王」都未知,不如你娶72個處女做老婆,晚晚做齣大龍鳳俾佢睇,娛樂下佢好過。
沙文 2023/3/11 00:21
係呀係呀我漏咗, AV都係鍾意睇完又睇, 多謝指正

最衰呢度版規唔畀貼AV
beebeechan 2023/3/11 00:25
我唯有盡量做好呢個仆街角色, 唔係可以點啫?
沙文 發表於 2023/3/10 14:50

咁係天庭, 白色寶座前我提名你拎奧斯卡:最佳反派演員
亦可能到時你又生番啲毛(白色既, 唔係孌既)同翼....原來係係天使嚟, 落嚟係做臥底
beebeechan 2023/3/11 00:32

最衰呢度版規唔畀貼AV
沙文 發表於 2023/3/11 00:21

版規可以改唶
你打幾餅野去佢錢包

我有MetaMask錢包:
0xF3c882aB8E4ff9735Ae739eE4E8358CE17134784
或者可以買起佢
沙文 2023/3/11 01:28
回覆 4# beebeechan
我細個嗰陣熱天校服褲都係白色,我阿媽都話唔明解學校做咩要揀咁唔襟污糟。

黑色得唔得呀?
leefeng 2023/3/11 01:56

“全知”天主上帝十分欣賞神父在教堂性侵小童架,
常常默示神父要用十字架插先至興奮!

牧師同「老婆或女教友」在教會後面高潮迭起,哎呀,夠鐘講道添,
於是嗱嗱聲著番件衫,手都冇時間洗,係咁意抹在衫褲上面,衝出前面,開始講耶穌…! (曾經有教友話聞到一陣腥味,大家明架啦)
所以點解狗咁喜歡揀教堂來表演!

“全知”的天主上帝,對呢啲三級四級的妖精打架,十字架插小童,殺人,當然是全知的,
佢“全知”的天主上帝係喜歡睇咸野,殺戮,同仆街,
否則有冇可能幾十年幾百年,佢“全知”的天主上帝都唔出聲呢?

.
上流寄生族 2023/3/11 02:07
“全知”天主上帝十分欣賞神父在教堂性侵小童架,
常常默示神父要用十字架插先至興奮!

牧師同「老婆或 ...
leefeng 發表於 2023/3/11 01:56
它们

早死早着
唔阉唔掂【其他人唔掂】
吾阉吾掂

(SEO tag 对联诗)
抽刀斷水 2023/3/11 02:21

最衰呢度版規唔畀貼AV
沙文 發表於 2023/3/11 00:21

我諗你親自上陣,然後拍片做學術研究,就應該合法既。
beebeechan 2023/3/11 02:32
回覆  beebeechan
我細個嗰陣熱天校服褲都係白色,我阿媽都話唔明解學校做咩要揀咁唔襟污糟。

黑色得唔得 ...
沙文 發表於 2023/3/11 01:28

又聯想起亞當基因......
人唔係想小心唔好整污糟....
而係污糟咗要遮實, 唔好俾人發覺就OK
beebeechan 2023/3/11 02:33
我諗你親自上陣,然後拍片做學術研究,就應該合法既。
抽刀斷水 發表於 2023/3/11 02:21

研究題目是: 「女生G點與潮吹探索...神話是否破滅」
好有學術成份
沙文 2023/3/12 03:31
回覆 10# beebeechan
都係跟天主形象啫。謝主隆恩
beebeechan 2023/3/12 04:00
回覆  beebeechan
都係跟天主形象啫。謝主隆恩
沙文 發表於 2023/3/12 03:31

原本係乾淨架, 係整污糟咗
沙文 2023/3/12 05:16
因為全能包括能被整污糟,明解明解
beebeechan 2023/3/12 11:14
因為全能包括能被整污糟,明解明解
沙文 發表於 2023/3/12 05:16

你開始有慧根
沙文 2023/3/12 14:43
回覆 15# beebeechan

咁又慧唔曬。我始終唔明當全能又要包括能不被整汚糟,咁天主應該汚唔汚糟?又係要幫我問下好耐都唔該
上流寄生族 2023/3/13 00:21
你開始有慧根
beebeechan 發表於 2023/3/12 11:14
你始终冇本【或 - 男】根

你始终冇本【或 - 男】

返回首頁 | 登錄 | 註冊