離教者之家

喜歡思考人生的人容易患抑鬱症嗎?

[1] < [16] [17] 18
leefeng 2023/6/16 23:57
你每次講「慕道者」、「請攞出證據」、「真理唔係越辯越明架咩?」嘅時候,我都好似睇到知善惡樹下 ...
逃出魔幻紀 發表於 2023/6/16 15:36

耶穌基督親自建立嘅教會究竟係唔係狗,等看者自行判斷咧!
基督教徒自吹自擂有鬼用咩,唔知醜?

基督教想控制天下,想控制國家領導人,係人都知架啦,
當基督教控制了國家,教徒肯定個個位高權重,
人民的孩子要排隊等待性侵,人民的土地,祖墳,古蹟,歷史遺留寺廟,隨便挖,隨便拆。

基督教做這些爛事,摧毀一個國家,摧毀一個民族,小菜一碟!
基督教要建立神的國,由神話事掌權,領導人都要兩邊站聽命於神,
到時囉喎,潛深過4800M都濕濕碎啦!

都毀滅了,就把國交與父神
徒3:23 凡不聽從那先知的,必要從民中全然滅絕。
賽60:11 你的城門必時常開放,晝夜不關;使人把列國的財物帶來歸你,並將他們的君王牽引而來。
賽60:12 哪一邦哪一國不事奉你,就必滅亡,也必全然荒廢。

https://m.exchristian.hk/forum/index.php?action=thread&tid=14806&extra=page%3D2

.
leefeng 2023/6/17 00:06
我唔清楚你呢帖係咪回我, 或是回覆魔幻的。
如係回應我的話, 就不屬實矣
我只是不同意你使用「慕道」這個詞,
仍歡迎你「想認識天主教多一些」的態度
beebeechan 發表於 2023/6/16 20:58

呢度個個都認識天主教,不是多一些,而是非常多!不認識天主教的恐怕只是你們教徒吧了!

教會不想你知的聖經內容https://m.exchristian.hk/forum/index.php?action=thread&tid=7027&extra=page%3D2

.
beebeechan 2023/6/17 00:53
呢度個個都認識天主教,不是多一些,而是非常多!不認識天主教的恐怕只是你們教徒吧了!

教會不想你知的 ...
leefeng 2023/6/17 00:06 提交

你是本壇「屎料集」的集總。
你都唔好講「認識」呢兩個字喇。你十分不配。
旁觀者 2023/6/17 04:04
啞口無言又講東講西.
旁觀者 2023/6/17 04:10
耶穌在世終身未曾組織家庭,未娶妻及生兒育女,致使他的思想行為處處有悖家庭倫常。
leefeng 發表於 2023/6/16 23:32

耶穌也有組織"家庭", 但牠"家庭"成員是"楊蓮亭"和光豬少年, 牠們是"三位一體"的.
leefeng 2023/6/17 07:31
你是本壇「屎料集」的集總。
你都唔好講「認識」呢兩個字喇。你十分不配。 ...
beebeechan 發表於 2023/6/17 00:53

配不配輪不到你話事囉,
你對基督教的賤料唖口無言,只能講東講西來遮醜。
耶穌的「屎料」足夠浸死你們基督教徒,難怪你們天天口中噴糞!

.
抽刀斷水 2023/6/17 12:39
你就話耶穌基督親自建立嘅教會係狗:「呢個教根本一直都狗咬狗骨」,仲話「信教的人,離不開:貪財,狂病,奸狡,求援。」,咁樣講係對耶穌開放內心咩?係封閉、係仇恨、係攻擊就真!咁樣嘅果子唔係反基本質係乜嘢?
逃出魔幻紀 發表於 2023/6/16 21:18

狗咬狗骨係比喻黎既啫,你睇聖經咁耐都唔識活用比喻架咩?同「鬼打鬼」意思一樣,咁唔想既就用「神打神」「神咬神」好唔好?啲教會又受唔受得起呢個叫法呢?

至於話「信教的人,離不開:貪財,狂病,奸狡,求援」,我只係將鄭觀應既睇法以白話文方式表達啫,呢個係鄭既睇法。

我絕對唔會鼓吹宗教仇恨既,我好討厭基督教攻擊其他宗教為假神,亦好討厭一啲自譽為正派既教徒對被稱為異端既教徒窮追猛打趕盡殺絕,我認為呢啲先係真正既封閉、仇恨同攻擊。

你繼續你既「光明之於黑暗,那能有什麼聯繫」啦,其實無人會覺得自己黑暗既,個個都自以為係光明,不過如果識得用對方既睇法,易地而處,都或者有機會睇到自己有幾黑。

我就唔知你持續論斷我係「反基」既意義係乜,如果咁樣你既思考會容易啲,我實在無須再為你混亂既腦海作出澄清,你鍾意點睇就點睇,鍾意點樣論斷我就隨你喜歡,我繼續我既慕道,除此之外我諗唔到仲可以點幫到你。
上流寄生族 2023/6/17 18:32
「神 ...
至於話「信教的人,離不開:貪財,狂病,奸狡,求援」,我只係將鄭觀應既睇法以白話文方式表達啫,呢個係鄭既睇法。
抽刀斷水 發表於 2023/6/17 12:39

郑观应老师,擺事实,讲道理,

人人可能

老师之角度以做事:::客观
[1] < [16] [17] 18

返回首頁 | 登錄 | 註冊