離教者之家

加拿大最小教堂

沙文 2023/3/26 09:34
加拿大最小教堂72尺 最多能容纳几人?
加拿大都市网

【加拿大都市网】滨湖尼亚加拉 (Niagara-on-the-Lake)的Living Water Wayside教堂是全加拿大最小的教堂,占地72平方英尺,最多可容纳6人,由基督教归正教会于1964年建造。 教堂内有四张椅子、两本圣经和一本留言簿,让人们在旅途中停下来祈祷片刻,教堂官网表示有兴趣的人可以预订举行非常小型的婚礼。由于教堂内空间有限,很难做其他事情,不过教堂周围空间很大,是拍照的好地方。还可以参观旁边家族经营的果蔬市场Walker’s Country Market,购买自制烘焙食品或各种果酱和果冻。

唔知出殯得唔得呢? 擠唔擠得落副壽?

沙文 2023/3/26 09:41
原來佢唔只係加拿大最細,亦都係世界最細教堂

https://3g.china.com/act/canada/11179314/20160713/23042349.html
beebeechan 2023/3/26 10:18
雖然中文都是叫「教堂」,英文上,這是 chapel, 不是 church
是有分別的
(即是幾時叫 boat, 幾時叫 ship 。。。中文冚辦冷都係「船」)
沙文 2023/3/26 13:44
呢間嘢係新教起嘅,貴教最細教堂有幾細呢?
抽刀斷水 2023/3/26 16:23
我搵到兩間叮噹馬頭,真係唔知邊間細啲。

Costello Chapel - Wikipedia

Texas is Home to the World’s Smallest Catholic Church and It’s Open to Visitors (texashillcountry.com)
抽刀斷水 2023/3/26 16:27
間間都爭住話自己最細,爭咩丫爭……
Mai Mahiu Church Among World's Smallest - Kenya Geographic

Visit the smallest church in the world in Castillo de Colomares (visitacostadelsol.com)
沙文 2023/3/26 23:14
回覆 6# 抽刀斷水

好似話而家最細, 喺天國就最大, 所以咪要爭做細囉
旁觀者 2023/3/26 23:54
教堂内空间有限,很难做其他事情
沙文 發表於 2023/3/26 09:34

妖堂雖小,但可以「小」:
https://std.stheadline.com/realt ... B%E6%8B%8D%E4%B8%8B
沙文 2023/3/26 23:57
回覆 8# 旁觀者

企響度挨住牆係好慳位㗎, 我可以做見證
上流寄生族 2023/3/27 00:36
妖堂雖小,但可以「小」:
旁觀者 發表於 2023/3/26 23:54
承接爷爷诗词歌赋
妖堂「小」

牧师「叫」

对联诗
beebeechan 2023/3/28 21:30
回覆  旁觀者