離教者之家

復活節有感

1 [2] [3] >
沙文 2023/4/6 04:56
復活節又來。
各位有冇發覺被耶穌整到復活的cases,一定限於香咗幾日之內,而唔會係已開始腐爛,更加唔駛講化到得番棚骨者。
這個問題值得大家默想,究竟係咩原因呢?耶穌曾經問過人:“什麼比較容易呢?是說:你的罪赦了,或是說:起來行走罷?”
您都可以問番佢:“什麼比較容易呢?是求其搵個茄喱啡詐帝死咗幾日,或是找荷李活特技化裝搞四五粒鐘先至起來行走?”
even 耶穌自己,都只能夠扮死咗夠3日,屌,而家您睇戲唔買飛,您可以expect有幾好睇?
beebeechan 2023/4/6 06:17
復活節又來。
各位有冇發覺被耶穌整到復活的cases,一定限於香咗幾日之內,而唔會係已開始腐爛,更加唔駛講 ...
沙文 發表於 2023/4/6 04:56

咁瑪竇福音就有此:
耶穌又大喊一聲,遂交付了靈魂。
51看聖所的帳幔,從上到下分裂為二,大地震動,巖石崩裂,
52墳墓自開,許多長眠的聖者的身體復活了。
53在耶穌復活後,他們由墳墓出來,進入聖城,發顯給許多人。

呢啲人應香咗唔止三幾日
腐爛, 得棚骨....都可以復活, 係有血又有肉, 青靚白淨咁趌起身
文意無話復活既人係咁既:
沙文 2023/4/6 06:50
就係青靚白凈所以值得懷疑。我點L知佢地唔係化裝都費事,靚靚仔仔咁拎走聖者的金身,自己瞓入去呢?
由耶穌出世事件可知,當時特區政府有cesus. 咁番生聖者係咪要注銷死亡證,重啟報稅account呢?佢地搵嘢做寫CV點様解釋有一段時間冇employment 記錄?點様同仔女retrive 已分的遺產?
這些都需要大家默想。
beebeechan 2023/4/6 07:20
重啟報稅account呢
沙文 發表於 2023/4/6 06:50

你都幾良好公民, 處處以繳稅為先
beebeechan 2023/4/6 08:00
當時特區政府有cesus. 咁番生聖者係咪要注銷死亡證,重啟報稅account呢?佢地搵嘢做寫CV點様解釋有一段時間冇employment 記錄?點様同仔女retrive 已分的遺產?
沙文 發表於 2023/4/6 06:50

係喎, 呢嗰世代復活咁很麻煩,
都係繼續瞓哩
沙文 2023/4/6 08:08
聽講,只要唔死就要交税。
我冇您咁好彩,玩下big game fising就有錢交稅。

24他們來到葛法翁時,收殿稅的人來到伯多祿跟前說:「你們的師傅不納殿稅嗎?」
25伯多祿說:「自然納的。」他一進到屋裏,耶穌就先對他說:「西滿!你以為怎樣?地上的君王向誰徵收關稅或丁稅呢?向自己的兒子,或是向外人?」
26伯多祿說:「向外人。」耶穌對他說:「所以兒子是免稅的了。
27但是,為避免使他們疑怪,你往海邊去垂釣,拿釣上來的第一條魚,開了它的口,就會找到一塊『斯塔特』。拿去交給他們,當作我和你的殿稅。」

leefeng 2023/4/6 10:06
咁瑪竇福音就有此:
耶穌又大喊一聲,遂交付了靈魂。
51看聖所的帳幔,從上到下分裂為二,大地震動,巖石崩裂,
52墳墓自開,許多長眠的聖者的身體復活了53在耶穌復活後,他們由墳墓出來,進入聖城,發顯給許多人。
beebeechan 發表於 2023/4/6 06:17

瑪竇福音果件瑪竇當時一定係企係耶穌旁邊揸住個麥克風,咁 L 清楚「耶穌又大喊一聲」?

如果釘十字架時,特效整個大地震動,巖石崩裂,故事一定會更加震撼得多!

墳墓自開,許多長眠的聖者的身體復活了?事後唔知躝曬去邊?

咁多從墳墓復活的青靚白淨又好,腐爛得棚骨又好,咁驚悚既場面竟然只有本【性經神話小說】里面才有寫喎?

.
抽刀斷水 2023/4/6 10:15
唔好以為畀幾日假期我地,大家就唔可以追尋真相。

如果復活事件查為虛假,假期應改為紀念其他事件,例如:非基督教血淚史
leefeng 2023/4/6 10:25
咁瑪竇福音就有此:
52墳墓自開,許多長眠的聖者的身體復活了。
53在耶穌復活後,他們由墳墓出來,進入聖城,發顯給許多人。
beebeechan 發表於 2023/4/6 06:17

呢條瑪竇吹水友,真係吹水唔抹嘴的大話精!
咁驚恐震撼既屍體由墳墓出來,進入聖城,發顯給許多人?
竟然冇造成混亂?當時的人真是頭腦科學,定力惊人! ! !

好多【性經故事圖片】,呢個image畫的當時係殭屍由墳墓出來,不是青靚白淨的【人】!
本垃圾故事書亦冇交代呢班殭屍去L咗邊處?

另外,【長眠的聖者】係乜水?亦冇名冇姓,係邊處冒出來?的什麼【聖者】?
由此證明呢條瑪竇亦是吹水友,靠老作的大話精一名!

所謂四福音,不但幼稚可笑,處處犯駁,衰過童話故事!

沙文 2023/4/6 10:39
各位兄弟唔好心急。其實,為弟已經掌握咗復活傻屍身condition 的證據,不過而家有些俗務纏身未得閒住。稍後向各位滙報。希望唔會before that被滅口
beebeechan 2023/4/6 11:25
聽講,只要唔死就要交税。
我冇您咁好彩,玩下big game fising就有錢交稅。

24他們來到葛法翁時,收殿稅 ...
沙文 發表於 2023/4/6 08:08

潛水仲好搵過釣魚哩
一下唔覺意, 點止四個『斯塔特』咁濕濕碎

拎去「姨悲」
beebeechan 2023/4/6 11:27
唔好以為畀幾日假期我地,大家就唔可以追尋真相。

如果復活事件查為虛假,假期應改為紀念其他事件,例如: ...
抽刀斷水 發表於 2023/4/6 10:15

你返大陸住哩, 嗰到無復活節架
抽刀斷水 2023/4/6 11:39
你返大陸住哩, 嗰到無復活節架
beebeechan 發表於 2023/4/6 11:27

我愛香港。如果復活事件是假,希望香港可以撥亂反正。

如果復活事件是假的,你還相信這個宗教嗎?
沙文 2023/4/6 19:08
回覆 13# 抽刀斷水
佢會。
向來信教都係用紅樓夢嘅辦法。
假作真時真亦假,無為有處有還無
抽刀斷水 2023/4/6 19:44
回覆 14# 沙文

你係用激將法架啫,我唔相信陳版友係咁蠢既。

陳版友你快啲話唔會啦,明知假野就唔會再信,你講啦。
沙文 2023/4/6 19:48
唔係蠢,係浪漫啫
沙文 2023/4/6 20:46
陳版友話經文冇話番生聖者甩皮甩骨,所以佢地青靚白凈,究竟事實係咪咁呢?其實聖經係有透露端倪的。
各位記唔記得這件事:
Jhn24十二人中的一個,號稱狄狄摩的多默,當耶穌來時,卻沒有和他們在一起。
25別的門徒向他說:「我們看見了主。」但他對他們說:「我除非看見他手上的釘孔,用我的指頭,探入釘孔;用我的手,探入他的肋膀,我決不信。」
26八天以後,耶穌的門徒又在屋裏,多默也和他們在一起。門戶關着,耶穌來了,站在中間說:「願你們平安!」
27然後對多默說:「把你的指頭伸到這裏來,看看我的手罷!並伸過你的手來,探入我的肋膀,不要作無信的人,但要作個有信德的人。」

可見,死嗰陣的傷口,番生時係會保留的。
若果切腹死,番生後就要常常用手捂住肚,以免腸跌出來。若果被人兜後尾枕一槍爆頭,兩個眼核珠吊吊揈要用手揸住。若好似洗者約翰斬頭鬼,擺番個頭上頸要常常小心跌落地。
beebeechan 2023/4/6 21:14
陳版友話經文冇話番生聖者甩皮甩骨,所以佢地青靚白凈,究竟事實係咪咁呢?其實聖經係有透露端倪的。
各位 ...
沙文 發表於 2023/4/6 20:46

耶穌復活後身體是怎樣的?

(1)穿牆透壁都得
正是那一週的第一天晚上,門徒所在的地方,因為怕猶太人,門戶都關着,耶穌來了,站在中間對他們說:「願你們平安!」

(2)易容又得
就在那一天,他們中,有兩個人往一個村莊去,村名厄瑪烏,離耶路撒冷約六十「斯塔狄」。
14他們彼此談論所發生的一切事。
15正談話討論的時候,耶穌親自走近他們,與他們同行。
16他們的眼睛卻被阻止住了,以致認不出他來。

女生若嫌波小, 可以揀大幾個碼?
沙文可以「編歷史」加長又得

(3) 可以時空轉移
當耶穌與他們坐下吃飯的時候,就拿起餅來,祝福了,擘開,遞給他們。
31他們的眼睛開了,這纔認出耶穌來;但他卻由他們眼前隱沒了。

所以, 耶穌給多默見到時, 加個釘孔, 肋旁傷口...無難度。真係易過化妝。

番生後就要常常用手捂住肚,以免腸跌出來。若果被人兜後尾枕一槍爆頭,兩個眼核珠吊吊揈要用手揸住。若好似洗者約翰斬頭鬼,擺番個頭上頸要常常小心跌落地。

你鐘意咁既扮示人, 都OK 架喎
beebeechan 2023/4/6 21:21
回覆  沙文

陳版友你快啲話唔會啦,明知假野就唔會再信,你講啦
抽刀斷水 發表於 2023/4/6 19:44

唔使我講, 保祿一早講咗

格前15:12,16-20如果基督沒有復活,你們的信仰便是假的
不過, 要証明耶穌没有復活的証據比証明耶穌已復活的更脆弱
沙文 2023/4/6 21:31
屌您仲有冇多9魚啲?
原本已經有嘅窿做乜L嘢要用法術變
beebeechan 2023/4/6 21:38
屌您仲有冇多9魚啲?
原本已經有嘅窿做乜L嘢要用法術變
沙文 發表於 2023/4/6 21:31

你唔識搞就搵個師傅哩

係天國, 係免費, all you can pray
1 [2] [3] >

返回首頁 | 登錄 | 註冊