離教者之家

教育局處理有關放棄修讀宗教科的投訴調查報告

1 [2] [3] >
抽刀斷水 2023/4/11 16:24
https://www.ombudsman.hk/wp-cont ... B_IR_TC202106_3.pdf

個案都幾得意,入讀教會學校後要求放棄修讀宗教科,教育局勸學校按家長要求去辦。

事件反映社會愈來愈開明,但對於學校行政上都幾麻煩。
beebeechan 2023/4/11 21:14
個案都幾得意,入讀教會學校後要求放棄修讀宗教科,教育局勸學校按家長要求去辦。

https://www.ombudsman.hk/wp-cont ... B_IR_TC202106_3.pdf

事件反映社會愈來愈開 ...
抽刀斷水 發表於 2023/4/11 16:24

你呢啲死品, 唔知幾時先改到。
你求其貼啲野, 然後就加個你想講既標題, 懶係有依據咁。

呢個標題和帖文, 你講到教育局在勸學校去配合長要求咁。

個報告係申訴專員公署發既, 內容更話教育局也是被投對象嚟, 被投訴站在校方一邊,
投訴人 於是向教育局投訴,但 認 為 該
局 未有妥善處理,容許學校迫使其女兒接受宗教教育
」, 辦事不力!

與你的標題, 你在帖文想表達的..不符!
beebeechan 2023/4/11 21:14
咁有個中一家長嚟話, 佢個仔一早立志做醫生架哩...
所以要轄免上音樂, 美術, 歷史, 地理....無謂屣時間, 因為志不在此咁講。

唔知抽水校長會點做呢?
beebeechan 2023/4/11 21:15
上宗教科, 並不是宗教崇拜,
宗教課只是「以基督教倫理科傳達 的 道德、公民及生命價值」
甚至講十誡:欽崇一天主在萬有之上, 無呼天主姓名發虛誓....都適同在回教徒身上架喎, 將天主改為亞拉咪得哩。
不邪淫, 不偷盜, 不貪他人妻..回教徒就不用如此?

信回教的就不能去認識其他宗教了?
beebeechan 2023/4/11 21:16
新移民來到個新社會, 不是要融入主流社會嗎?
現在是要主流社會來改變去配合他們在祖家的生活方式。
beebeechan 2023/4/11 21:17
也請留意申訴專員的判決:

beebeechan 2023/4/11 21:25
事件反映社會愈來愈開明

也反映社會愈開明, 蠻不講理的人愈多

習帝的一黨專政有時都有優點
如私人教育培訓.....禁
電玩無益:未成年的只可以在周5, 6, 日, 8時-9時打機一小時
朝令即施, 根本唔使乜三讀通過
beebeechan 2023/4/11 21:57
死哩, 依家有啲中學要學生上游泳課架喎

本校體育科將於六月期間安排中五級學生上游泳課
http://www.cyma.edu.hk/noticeview.php?id=61&nid=1934

回教女生唔可以同男人共池架喎
佢地既泳衣可嫓美沙文件潛水衣, 又合唔合本地游泳池許可既呢

咁又可唔可以轄免上游泳課呢
leefeng 2023/4/11 22:39

事件反映社會愈來愈開 ...

好簡單啫,吊銷個基督教咪得囉,
反正基督教都是傳達 的 冇道德、反公民及怎樣做奴才的生命價值!
基督教包教邪淫, 不但教偷盜, 而且教明搶,教貪他人妻,更教貪他人仔女!
至於講十誡囉喎:BS去欽崇一個廢祡天主在萬有之上屬於BS之中的BS,
費事仔女個個學學埋埋拎件天主姓名發虛誓,欺騙父母乃至國家,成為被基督教所害者,或民族千古罪人!
(在基督教學校學習今天在街頭打老人,明天就會在家中打父母)

.
抽刀斷水 2023/4/11 23:01
回覆 2# beebeechan

個標題唔係我作既,係該文件原本既標題,一字不改。

如你想投訴個標題同文件內容不符,請致函申訴專員公署。
抽刀斷水 2023/4/11 23:06
回覆 7# beebeechan

己所不欲,勿施於人。你諗下自己身為天主教徒,若果誤入伊斯蘭教學校,你係咪都想放棄修讀相關宗教的科目呢?
beebeechan 2023/4/11 23:12
回覆  beebeechan

己所不欲,勿施於人。你諗下自己身為天主教徒,若果誤入伊斯蘭教學校,你係咪都想 ...
抽刀斷水 發表於 2023/4/11 23:06

報告劈頭便說了家長替子女選校時, 是有選擇權的
辦學機構的宗教背景也是很公開的..
抽刀斷水 2023/4/11 23:16
你都知天主教跟回教都係Abrahamic religions,好容易眼大睇過籠既喎。

報告首段就講:「在選校時以所選學校的學術表現是否適合其女兒為考慮,未有理會該校的宗教背景」,家長事先點鬼知教會學校會灌輸基督教教義先得架。
beebeechan 2023/4/11 23:17
回覆  beebeechan

己所不欲,勿施於人。你諗下自己身為天主教徒,若果誤入伊斯蘭教學校,你係咪都想 ...
抽刀斷水 發表於 2023/4/11 23:06

#4 講了, 只要不是崇拜....去認識其他信仰是無妨的.
抽刀斷水 2023/4/11 23:20
#4 講了, 只要不是崇拜....去認識其他信仰是無妨的.
beebeechan 發表於 2023/4/11 23:17

伊斯蘭教將耶穌視為純粹人類,問你條氣順唔順?
沙文 2023/4/11 23:28
"投訴人為其信奉回教的女兒揀選中學。他 認 為 女兒的成績
屬 於「 第一派位組別 」, 在 選校時 以 所選學校的學術表現 是 否 適 合
其女兒為考慮,未 有 理 會 該 校的宗教背景。"

我老婆都係咁樣同我講”我嫁你嗰陣只係睇到你嘅顏值, 冇為意原來你係唔信耶穌嘅........”
beebeechan 2023/4/11 23:30
抽刀斷水 發表於 2023/4/11 23:20

正統基督教, 都係視「耶穌」係人嚟, 無話順唔順
beebeechan 2023/4/11 23:34
"
我老婆都係咁樣同我講”我嫁你嗰陣只係睇到你嘅顏值, 冇為意原來你係唔信耶穌嘅........”
沙文 發表於 2023/4/11 23:28

咁你都順過老婆意, 跟佢去過教會聽過耶穌唶
(你唔去, 老婆黑口黑臉, 今晚唔開門營業?)
沙文 2023/4/11 23:41
伊斯蘭妹妹都有上宗教堂, 我申請豁免不獲批准, 但後來因其他理由被通知唔需要再聽耶穌
beebeechan 2023/4/11 23:42
在 選校時 以 所選學校的學術表現 是 否 適 合其女兒為考慮,未 有 理 會 該 校的宗教背景

沙文 發表於 2023/4/11 23:28

少...即係你老婆想嫁你時就話你唔係基都OK, 有車有樓, 識潛水就夠man勒
嫁咗後又嚟介意你唔係基, 蓬門不開.......
你話係咪玩野先?
beebeechan 2023/4/11 23:50
抽刀斷水 發表於 2023/4/11 23:20

咁天主教徒去認識乜係五薀八苦, 輪迴, 因果.....無話順唔順架喎
佛佬都話天主只係天道, 連輪迴都未脫添....
1 [2] [3] >

返回首頁 | 登錄 | 註冊