離教者之家

搵笨觀念大踢爆之:不要在錯誤的道路上愈走愈遠

< [1] 2 [3] > [7]
beebeechan 2023/4/19 11:45
唔係我刻薄,你點知被斬死細路當中會唔會大個咗成為令世界仲大鍋過Hitler時代?
沙文 發表於 2023/4/19 10:38

真係幾刻薄+涼薄囉...
被斬死既細路既父母識中文睇到你呢帖, 一定會屌鳩你
沙文 2023/4/19 11:53
回覆 22# beebeechan
希特拉BB仔時有人同佢parents講猶太佬的遭遇,一樣會被屌鳩。
兇嫌個阿媽會多謝我,咁就補番數啦
抽刀斷水 2023/4/19 15:48
回覆  抽刀斷水
無神論又點睇這件事?
1個月後NYPD 話拉到疑犯,請您認人。以您的偉大人格,會唔會督我出 ...
沙文 發表於 2023/4/18 18:50

佛教果套基本上都同無神論吻合,因為佛教都無借助神力黎解釋業力。

我睇過蛀蟲米妹妹既講解,我get到就係:只要出自好心,無論結果係好事定壞事,你都已經盡咗力,唔關你事了。

抽刀斷水 2023/4/19 15:51
而無神論即使唔用業力黎解釋,咁其實現今世界都係一啲複合既「原因—結果」,什麼蝴蝶效應,其實就係想你放棄思索:「你計唔到架喇」。

易經好似都係嘗試解釋世間既現象,有人借易經黎做占卜,都係因為以為可以計得到。

這是在電腦時代之前。但如果依家用AI呢,我就相信有機會計到架喇。
沙文 2023/4/19 16:51
請恕我冇乜慧根, 我都係唔明:
如果陳版友您褻瀆天主,用虎鶴雙形tup您一身,入廠。
CT scan驗傷發現您生cancer stage 3.9, 但好在發現得及時,若果再遲一曰發現就冇得救。

咁陳版友係善業定惡業?
beebeechan 2023/4/19 22:00
如果陳版友話您褻瀆天主,用虎鶴雙形tup您一身,入廠。
CT scan驗傷發現您生cancer stage 3.9, 但好在發現得及時,若果再遲一曰發現就冇得救。

咁陳版友係善業定惡業?
沙文 發表於 2023/4/19 16:51

我耷柒抽水時, 無諗到會對佢有好後果....所以是惡業。
即使我一早知佢有cancer...用耷七佢既方法去話俾佢知要去「CT 時驚」都係惡業, 因為我有其他方式來告訴他。「耷7」佢唔係當時唯一方法。

所以, 當年把希特拉由河中救起。。。是善業嚟
beebeechan 2023/4/19 22:01
佛教果套基本上都同無神論吻合,因為佛教都無借助神力黎解釋業力。

我睇過蛀蟲米妹妹既講解,我get ...
抽刀斷水 發表於 2023/4/19 15:48

有問業力係點運作既呢?
你講到乜都係「自動波」
即係潑沱漆埋牆:

就會出現一幅壁畫.....一切都係「緣起」就掂?

我寧可信「天主說:有光....便有光」
抽刀斷水 2023/4/19 22:11
如果陳版友話您褻瀆天主,用虎鶴雙形tup您一身,入廠。
CT scan驗傷發現您生c ...
沙文 2023/4/19 16:51 提交

同現任特首「以結果為目標」不一樣,業力計算係以善念惡念為考慮,個結果反而無乜影響。
beebeechan 2023/4/19 22:30

我睇過蛀蟲米妹妹既講解,我get ...

咁係另外路軌上條友係霍金嚟..好很偉大既人
嗰5條友係抽水, 沙文, feng9, 旁觀, 低能虫...平平無奇既俗人
咁又係咪有唔同諗法
beebeechan 2023/4/19 22:33

我get到就係:只要出自好心,無論結果係好事定壞事,你都已經盡咗力,唔關你事了。

弊在依家唔係你自己評自己,
係人哋評你係咪好心做咗壞事.....陀衰家
講到救咗希牡特拉條友(後來做咗神父)仲大罪過希特拉咁
沙文 2023/4/19 22:59
回覆 29# 抽刀斷水
所以佛教就唔掂啦,諗嘢不切實際。做老闆凈係睇結果,您有intention將業績搞上去,但結果revenue衰過上季,有L用咩?intention人人都有,係咪人人都有得扎職?做到業績先有升職,這才是現實。又例如,考multiple choice 我話明係完全唔識靠撞彩,但考到合格。都一樣畢業,現實係就咁。
沙文 2023/4/19 23:47
又例如,我speeding 車死陳版友,冇intention造瓜佢,唔通法庭會判凈係罰speeding咩?
沙文 2023/4/20 08:53
佛教這種係typical 失敗者思維: 只要我曾盡力就已經係贏咗,成唔成功根本唔重要。

點解?因為成功嗰個永遠唔會係我。我只能夠永遠盡力。
抽刀斷水 2023/4/20 10:02
我就唔係佛教代言人,只係依我理解既回應啫。

老闆睇既所謂「結果」,就係例如你救咗條友將來係咪希特拉,咁救的時候係唔會知既,第時如果佢成為希特拉就賴你,咁樣睇結果又對那人公平咩?

但係業力係自身既inventory。所謂「萬般帶不走,唯有業隨身」,視乎你做事用咩念頭,即係「A心做B事」,淨係睇A。

法庭判案都會睇intention,例如入你暴動罪,會睇你係咪有意圖參與該場暴動,即使你實際上當時乜都無做過。你車死陳版友,有intention就告謀殺,無intention就告誤殺,分別都幾大。

佛教睇成唔成功重唔重要,咁就要諗諗咩為之成功,因為「業」係會經輪迴去到下一世。你呢世殺人放火金腰帶,難保下N世要做畜牲响養殖場渡過黎抵消返個惡業,類似係咁囉。

智者得得b曾經對我講,佛教理論好多都係呃人,係為咗平息賤民對不公平社會既怒火(希望我無get錯佢意思),可能就係沙文所講既失敗者思維了。
沙文 2023/4/20 10:19
唔駛人賴,救咗希特拉,自己都內疚啦。
a心做B事,我唯一有心做的事就係speeding. 我很樂意被罰$300,至於誤殺,我都冇intention.
或者兇嫌既業,係衝入幼稚園斬死幼年時的希特拉板番幾十億人,咁畀佢即身成佛都抵啦?
沙文 2023/4/20 10:32
得得b真係智者,我都認為所有宗教及乜家思想、乜乜主義嘅目的都係呢樣嘢。
沙文 2023/4/20 10:38
您做的很多善事,看似係善事,但其實只係一時的表面現象,您唔知善事發展下去有乜後果。
您做的善事究竟係咪善,只不過是由機率決定。
beebeechan 2023/4/20 11:52
您做的很多善事,看似係善事,但其實只係一時的表面現象,您唔知善事發展下去有乜後果。
您做的善事究竟係 ...
沙文 2023/4/20 10:38 提交

用你呢套思維,世間就無善惡。
善非善、惡非惡
善即是惡、惡即是善。
對周圍發生的事不喜不悲。
你好快成佛架喇。
沙文 2023/4/20 12:28
所以我早前都話過我最欣賞猶太經的思想。
人類的麻煩係由食分別善惡果開始。
但根本麻煩係由製造人類開始。
再上一級的根本麻煩由製造宇宙開始。
最高麻煩由製造上帝開始。
抽刀斷水 2023/4/20 14:11
回覆 40# 沙文

因為上帝係第一因,所以乜都入佢數就搞掂。
< [1] 2 [3] > [7]

返回首頁 | 登錄 | 註冊