離教者之家

教會擬為袁天佑辦公開悼念活動 袁家人發聲批不尊重遺願

< [1] 2 [3] > [9]
抽刀斷水 2023/7/24 23:54
遺孀亦只喪禮歸屬辧....
有話唔俾人追思 ,....
不如你直接同遺孀講
beebeechan 發表於 2023/7/24 23:50

我睇唔明你寫乜添。
beebeechan 2023/7/24 23:59
我睇唔明你寫乜添。
抽刀斷水 發表於 2023/7/24 23:54

遺孀亦只喪禮歸屬辧....

應是

遺孀亦只是說喪禮歸家屬辧....

(個keyboard唔夠我個腦轉數快)
抽刀斷水 2023/7/25 00:01
遺孀講咗好多野,你唔信一樓篇報道,你都可以睇下佢facebook既留言。
beebeechan 2023/7/25 00:02
開始覺得你係 ...
抽刀斷水 發表於 2023/7/24 23:51

你都係嗰個亞當人版: 有錯歸人, 永無自己反省
(呢啲先係正宗既「聖經無誤」))
beebeechan 2023/7/25 00:05
遺孀講咗好多野,你唔信一樓篇報道,你都可以睇下佢facebook既留言。
抽刀斷水 發表於 2023/7/25 00:01

家屬要點辦喪禮, 教會無權過問。
遺孀唔需要發牢騷。
正如日後教會要點樣追思,搞萬人追思會。。。。 家屬亦無權過問。
beebeechan 2023/7/25 00:17
遺孀講咗好多野,
抽刀斷水 發表於 2023/7/25 00:01

我只係盯住你講過乜野......
一係你叫遺孀嚟呢到講
beebeechan 2023/7/25 00:45
呢嗰遺孀只係要教會尊重,
佢亦無尊重過教會唶....好似連人地要追思都唔准咁
beebeechan 2023/7/25 01:10

https://www.methodist.org.hk/
已有這樣安排, 無咩唔妥喎.....互相尊重
leefeng 2023/7/25 03:07
在黑暴基督教崇拜的外國,
遺孀可以告到呢d教會甩褲,賠償精神受損,隱私,意願不同意等等。
反正老公是別人的,不是教會的。

不過從這一點可以看到基督教的字典裡面係冇【尊重】同【顧及他人】的字眼。
基督教/徒自私自利,冇人性可言!
如果冇法律管制,基督教會可能會滅絕呢個阻頭阻勢遺孀的冚家也有可能,
反正基督教消滅異見的案例多如牛毛,唔爭在多一宗!

.
抽刀斷水 2023/7/25 12:39
家屬要點辦喪禮, 教會無權過問。
遺孀唔需要發牢騷。
正如日後教會要點樣追思,搞萬人追思會。。。。 家屬亦無權過問。
beebeechan 發表於 2023/7/25 00:05

點解家屬無權過問教會點樣追思既呢?
抽刀斷水 2023/7/25 12:44
呢嗰遺孀只係要教會尊重,
佢亦無尊重過教會唶....好似連人地要追思都唔准咁 ...
beebeechan 發表於 2023/7/25 00:45

都話依家呢單係涉及:1. 當事人意願 / 2. 教會意願 / 3. 家人意願

2就無理會1&3,所以家人咪話教會唔尊重1&3囉。

被追思既對象,對於自己唔想被追思,都無得say no?
抽刀斷水 2023/7/25 12:46
不過從這一點可以看到基督教的字典裡面係冇【尊重】同【顧及他人】的字眼。
基督教/徒自私自利,冇人性可言!
leefeng 發表於 2023/7/25 03:07

唔理陳版友強詞奪理扮唔識咩係尊重,我懷疑呢單野,教會係想借追思會刮返一筆「捐款」,家人得悉教會企圖,出面阻止。
beebeechan 2023/7/25 12:57
點解家屬無權過問教會點樣追思既呢?
抽刀斷水 2023/7/25 12:39 提交

早兩年有人拍「梅艷芬傳」賣個火紅。套片擺明係追思一代歌后。
亞梅媽梅兄有法律權力阻止,可以過問咩?
beebeechan 2023/7/25 12:59
唔理陳版友強詞奪理扮唔識咩係尊重,我懷疑呢單野,教會係想借追思會刮返一筆「捐款」,家人得悉教 ...
抽刀斷水 2023/7/25 12:46 提交

你會唔會有啲先小人之心
beebeechan 2023/7/25 13:03
.

唔理陳版友強詞奪理扮唔識咩係尊重,我懷疑呢單野,教會係想借追思會刮返一筆「捐款」,家人得悉教 ...
抽刀斷水 2023/7/25 12:46 提交
beebeechan 2023/7/25 12:57 提交

上邊#29兩則教會通告,提都無提要收集捐款喎。(你呢個網就有donation 「捐贈」呢欄)
抽刀斷水 2023/7/25 14:09
上邊#29兩則教會通告,提都無提要收集捐款喎。(你呢個網就有donation 「捐贈」呢欄) ...
beebeechan 發表於 2023/7/25 13:03

畫公仔唔駛畫出腸,追思會同捐款係可以一齊被搜尋到:https://www.google.com/search?q= ... chrome&ie=UTF-8

或者分贓唔勻都有可能性。
抽刀斷水 2023/7/25 14:18
早兩年有人拍「梅艷芬傳」賣個火紅。套片擺明係追思一代歌后。
亞梅媽梅兄有法律權力阻止,可以過問咩? ...
beebeechan 發表於 2023/7/25 12:57

當年違法進入中國境內進行非法傳教活動的天主教傳教士,依家教徒就黎講法律?

咁《給十九歲的我》被叫停公映,都唔係靠打官司黎達成目的既。

P.S. 套戲叫《梅艷芳》。
beebeechan 2023/7/25 21:16
當年違法進入中國境內進行非法傳教活動的天主教傳教士,依家教徒就黎講法律?

抽刀斷水 發表於 2023/7/25 14:18

你感染咗屎料feng, 旁膠者的菌.....斷章取史?

康熙頒佈禁教,
康熙話傳教士要傳教, 便要領牌, 註冊。(照利瑪竇精神傳教便可)
有牌既就可以照傳教.....咁就唔係叫「禁」哩。

當時傳教士, 大都是天主教耶穌會的...他們領了証。

清廷所驅逐的還只是未領票的傳教士。履行手續向清廷領取信票之後,便可留居中國。

打後的雍正, 乾隆;嘉慶; 道光;咸豐;同治 都没有另立聖旨廢除此法。

所以, 你唔好一竹篙打違法傳教
beebeechan 2023/7/25 21:22
咁《給十九歲的我》被叫停公映,都唔係靠打官司黎達成目的既。

抽刀斷水 發表於 2023/7/25 14:18

呢個係唔岩既比喻嚟
(1)記錄片中有對當事人負面報導, 當事不喜歡這些片段出街。
教會追思 前會長, 不會是清算, 數臭, 批鬥大會

(2)《給十九歲的我》當事人明確表示不想影片公開播 放。
袁牧師遺願只是不想喪禮舖張隆重, 只有家人參予便是。 不是反對有人要追思他。
beebeechan 2023/7/25 21:26
畫公仔唔駛畫出腸,
或者分贓唔勻都有可能性。 ...
抽刀斷水 發表於 2023/7/25 14:09

如好似你咁胡亂添加猜想, 乜都得喇
咁《給十九歲的我》火紅, 票房賣得......當事人又無得分....分贓唔勻?
咁不如攬炒 ...大家無?
(唔好講到咁正義出發點)
< [1] 2 [3] > [9]

返回首頁 | 登錄 | 註冊