離教者之家

各科學的從屬關係

1 [2] >
匿名 2023/8/2 18:25
物理及化學 -> 生物 -> 心理及社會心理 -> 經濟與政治 -> 法律與道德 -> 科技與工程

解釋:
生物不能違背物理及化學
心理及社會心理,不能違反生物的生理原則
經濟與政治,不能違反人類的社會心理學,否則會搞到好亂
(現在的社會政治問題就係因為咁造成)
法律與道德,如果挑戰政治及經濟原則,最終法律與道德會屈服
科技與工程,最終都係屈服係人類的法律與經濟之下。
如果法律唔俾你搞呢個工程,你都係無得搞。
如果無錢,都係無得搞。

意義:
有些人會問,係咪有錢大晒?有些人話,錢唔可以買健康快樂
呢個從屬關係就可以告訴你

首先,經濟(金錢)係 UNDER 心理(快樂),所以有錢買唔到快樂係正常。相反,如果你用一些生物學原則,例如食下情緒快樂藥,反而可以獲得快樂。不過藥物有副作用,長遠無效。
不過,科技與工程,係UNDER經濟,所以有錢,你就可以推動各工程進行,買最好的醫療。

有些人因為有錢買唔到快樂健康,就信教,而不少基督教宣教士,都會以「錢買唔到健康快樂」做招牌黎吸引人信教。問題係,錢的確買唔到健康快樂,但這絕對不是證明宗教有用,或宗教有幫助,或宗教可信的有效論證。

至於其他學科係點:
歷史:係過去發生的事,會影響現在,但現在不能改變歷史
哲學:哲學本來解愛智慧,泛指一切學問。不過自從科學與哲學分家後,現在的哲學係主力研究一些科學方法無法研究的問題,即係非科學、非社會科學的學問。例如宗教、神秘學、政治原則等。
語文與數學:係人類的溝通及研究工具,協助人類了解自然及自身社會。
匿名 2023/8/2 19:15
物理及化學 -> 生物 -> 心理及社會心理 -> 經濟與政治 -> 法律與道德 -> 科學、科技、醫療、農業與工程 -> 利用物理化學及生物原理製造產品為人類服務

解釋:
生物不能違背物理及化學
心理及社會心理,不能違反生物的生理原則
經濟與政治,不能違反人類的社會心理學,否則會搞到好亂
(現在的社會政治問題就係因為咁造成)
法律與道德,如果挑戰政治及經濟原則,最終法律與道德會屈服。
科技、醫療、工程、農業,最終都係屈服係人類的法律與經濟之下。
如果法律唔俾你搞呢個工程,你都係無得搞。
如果無錢,都係無得搞。
而科技則係利用人類掌握的物理、化學、生物原理製造產品為人類服務

物理超越一切,包括法律和經濟
但物理學卻UNDER法律和經濟

自然超越人類,包括人類法律和經濟
但自然科學卻 UNDER 人類法律和經濟

物理和物理學係兩回事
物理係真實世界的物理定律
科學則係人類以科學方法所研究及掌握到的一切知識

同樣,自然與自然科學也係兩回事
如果人類社會無錢做教育,自然世界完全一點問題都無,但自然科學就會失傳。
抽刀斷水 2023/8/3 01:46
幾有創意喎,樓主自己諗既?
jimmychauck 2023/8/3 05:26
這一點,錢鍾書老先生看得明白。他在《圍城》裏說:

「理學院的學生看不起工學院的,工學院的學生看不起文學院的,文學院的學生里外文系的看不起中文系的,中文系的看不起哲學系的,哲學系的看不起社會學系的,社會學系的看不起教育學系的,教育學系的學生沒有學生可看不起,只好看不起系裏的先生。」
匿名 2023/8/3 06:25
這一點,錢鍾書老先生看得明白。他在《圍城》裏說:

「理學院的學生看不起工學院的,工學院的學生看不起文 ...

因為理學院的學生搞錯咗一些野

物理 =/= 物理學 =/= 物理學家
自然科學 =/= 自然

物理係世界上最大,也係宇宙最大,可以凌駕一切法則

但不代表物理學係人類最大的學科
事實上,物理學比法律和金錢更細
所有物理研究都要受法律規範和金錢限制
物理學只係人類的學科之一
並不比其他學科強

又好似生物一樣,生命健康係人生中最重要
但唔代表你讀完生物學,醫學就會比其他專科的人更會養身
事實上,很多百歲老人都無上過大學,更沒有醫科或生物學背景
但比更多生物學者更懂養身

更不代表物理學家比其他學者高
事關上,律師、金融家、投資者往往比物理學者人工更高
物理學家只係人類其中一個專業
並不比其他專業好或強
匿名 2023/8/3 06:40
幾有創意喎,樓主自己諗既?
]

唔係創意,直情係事實。
宇宙一切都係由基本粒子組成,一切都係由物理法則主宰
無生命就唔會有任何心理活動
無心理活動就唔會有任何政治經濟
法律都係由政治經濟體系建立
科技始終受限於人類的法律、政治和經濟
所以唔好太多幻想,科技進步可以令政局變好或世界更公平
也唔好有咁多幻想,有錢可以令你健康快樂一點,事實上係唔可能。
也唔好以為錢的無能,代表宗教有用。
匿名 2023/8/3 06:52
物理 VS 物理學

真正的物理法則,係唔會受到任何語文和數學的規限。
但物理學,就絕對受制於語文及數學的規限。
所以要讀好物理學,就要先學好中英數。

(註:雖然人類可以用數學描述物理現象,但數學不過係幫助人類理解研究自然的工具,並不代表數學凌駕物理法則,或數學超越物理,更不代表宇宙或物理法則係由數學主導,只係數學可以幫助我們描述和研究物理法則)
匿名 2023/8/3 09:35
至於讀科學有無前途?

其實可以參考一下神學和哲學

宇宙最偉大的一位,很可能係神。
所有東西都由神掌管,懂得神就懂得一切。
宇宙最有話語權的,又係神。

但神學,肯定係所有學科中,最無用,最無地位,最無話語權的學科之一。

神偉大 =/= 神學偉大

哲學(本質而言),原本解智慧的總和,所以哲學係繼神學中第二大。
但哲學(實際學問),地位和潛力僅比神學好一點。

科學,同神學哲學,都有一個共通點,就係由人類來調查宇宙真理。

好多科學人成日問,點解讀完咁多科學知識,都搵唔到食?

哈哈,可能因為科學,可能只係世俗版系統化的神學,系統化的哲學。
自然偉大,唔代表科學偉大。
科學偉大,唔等於讀科學偉大。
正如神偉大,唔等於神學偉大。
哲學偉大,唔代表讀哲學偉大。

曾經有間教會,請咗個基督教徒科學家。佢話,讀科學係讀神的設計,讀神的東西。而讀人文商業電腦,就係讀人的東西。所以佢很喜歡讀科學,因為係讀神的野。

哈哈,原來科學真係有機會係世俗版神學

所以,讀完科學,未必搵到食,預咗可能要乞食做文員。
慘過讀法律、會計、金融等商科
匿名 2023/8/3 09:59
神最偉大,神學卻係最渺小

對人黎講,人類先係最重要,但人類學卻遠不比其他學科(如語文學、會計學、法律學)重要
沙文 2023/8/3 11:36
您論述cover嘅範圍唔夠。
呢個系點計?
https://buddhiststudies.mcmaster.ca/
匿名 2023/8/3 11:39
您論述cover嘅範圍唔夠。
呢個系點計?

佛學都係神學及哲學類
不過唔係基督教或傳統式神學

同樣,研究對象係最偉大(神佛、靈性),但研究的學科(佛學)係人類眾多學科中最渺小,最無用。
沙文 2023/8/3 11:51
哈佛商學院伊斯蘭系
唔知點解冇基督系
https://islamicstudies.harvard.e ... ard-business-school
抽刀斷水 2023/8/3 12:41
科科都驚無用無前途無地位搵唔到食,其實講到尾都係一個「食」字啫。

咁讀調理農務系,應該可以確保有餐食喇掛。
匿名 2023/8/3 13:40
科科都驚無用無前途無地位搵唔到食,其實講到尾都係一個「食」字啫。

咁讀調理農務系,應該可以確保有餐食 ...

讀一些仲未有應用價值的科學,其實同讀神學哲學無分別,大家都係研究探索宇宙真理,但未有實際應用,所以,原來係嘥銀時科嚟。

至於有應用價值的科學,如工程、科技、IT、醫療、或者抽仔所講的「調理農務」,都係搵到食的,賺錢學科,不過都係終歸受人類的政治、經濟、法律所監管和限制。所以都係讀商科、會計金融、法律更好。
沙文 2023/8/4 07:01
https://www.usna.edu/homepage.php
軍校又點呢
https://usnwc.edu/
旁觀者 2023/8/4 23:57
抽刀斷水 發表於 2023/8/3 12:41

煩弟肛就搵到盆滿砵滿, 淨係可見財產都有百億美元!
beebeechan 2023/8/5 00:01
煩弟肛就搵到盆滿砵滿, 淨係可見財產都有百億美元!
旁觀者 發表於 2023/8/4 23:57

你真唔見過大蛇, 得條死檑漿棍
百億身家好多咩?
亞Elon Musk 身家都唔止一千五百億(美元呀)
旁觀者 2023/8/5 00:06
你爺爺唔係話"可見財產"咩?不可見的就無法估計咯.
你冇閱讀理解能力, 就快返去幼稚園重讀, 免得在此獻世!
沙文 2023/8/8 04:35
樓主講得真係啱!我都認為橫豎大學呢期改組,不如索性搵議員proposes 炒L咗理學院院長, 此後Faculty of science 所有depts.撥入Faculty of Theology. 以後理科尐契弟的博士學位一律改為D.Th., Th.D., D.Theol.,Dr. theol.天主教就Doctorate in Sacred. Theology, S.T.D.

碩士就Th.M.,Licentiate in Sacred Theology, S.T.L.
即係,讀物理學識整核彈,都係神學博士
匿名 2023/8/8 12:03
樓主講得真係啱!我都認為橫豎大學呢期改組,不如索性搵議員proposes 炒L咗理學院院長, 此後Faculty of sci ...

其實係可以咁玩
Doctor of Theology in Physics
Doctor of Philosophy in Physics
Doctor of Science in Physics

Doctor of Theology in Computer Science
Doctor of Philosophy in Computer Science
Doctor of Science in Computer Science

可以咁考慮
Science = 要有嚴謹實證,一般還要涉及應用或潛在應用
Philosophy = 要有嚴謹實證
Theology = 純理論科學
匿名 2023/8/8 12:05
Science = 要有嚴謹實證,一般還要涉及應用或潛在應用
Philosophy = 要有嚴謹實證,可能涉潛在應用
Theology = 純理論科學,純粹探索,一般不涉應用
1 [2] >

返回首頁 | 登錄 | 註冊