離教者之家

三日有乜L咁巴屎閉

沙文 2023/8/3 07:53
埋凍土4萬年線蟲 澆水後「覺醒」震驚專家

原文網址: 人類冬眠延壽不是夢?埋凍土4萬年線蟲 澆水後「覺醒」震驚專家 | 香港01 https://www.hk01.com/article/924 ... utm_medium=referral

研究人員先從西伯利亞永久凍土中挖出這種線蟲,出土時處於結凍狀態,再對其進行觀察,竟發現再次扭動。

仔細研究後,得知這種生物「睡」了約4萬6千年之久,進入稱為「隱生」(cryptobiosis)的休眠狀態。

已知身處低溫與乾燥等嚴酷環境下,能夠長時間休眠的生物有俗稱水熊蟲(water bear)等,其正式名稱為緩步動物,身長不到1毫米,能在攝氏150度的高溫或低到絶對零度(約攝氏零下273點15度)的極端條件下存活。

該團隊指出,前述出土的線蟲已重複繁殖,並增至數千隻,藉由去氧核醣核酸(DNA)解析,確定是過去未曾發現的新種線蟲。透過相關研究,可能有助解開生物如何適應嚴酷環境之謎。
beebeechan 2023/8/3 09:53

咁唔忿氣要死既旁觀者可以打算埋係凍土到, 咁就有「永生」喇,
beebeechan 2023/8/3 10:27
三日有乜L咁巴屎閉......巴閉在唔使雪哩
beebeechan 2023/8/3 10:37

今日既線蟲

46000年前, 今日解凍既線蟲

形狀, 器官大至都相同....還是一條蟲....腳仔, JJ 都不見有
咁........又話又進化既?
46000年都演唔出乜野既???

演化...係咪咁巴屎閉?
沙文 2023/8/3 11:58
回覆 3# beebeechan
3曰係唔駛雪。我老婆啱啱先餵我食last week 買嘅提子。
所以經文先至話3日,専登揀詐死都唔太難嘅time frame
beebeechan 2023/8/3 12:01
回覆  beebeechan
3曰係唔駛雪。我老婆啱啱先餵我食last week 買嘅提子。
所以經文先至話3日,専登揀詐死 ...
沙文 發表於 2023/8/3 11:58

少...
你買條魚放係室溫, 三日後先蒸嚟食丫
沙文 2023/8/3 12:05
醒你嘅
beebeechan 2023/8/3 13:09
醒你嘅
沙文 發表於 2023/8/3 12:05

都仲食得架, 唔好屣
你想清蒸, 豉汁蒸, 定係煎?
(我建議你deep炸....好啲)
沙文 2023/8/29 20:19

自古以來中華民族美食都有呢味咖啦,您估旁觀者食得少?
beebeechan 2023/8/29 20:56
自古以來中華民族美食都有呢味咖啦,您估旁觀者食得少?
沙文 發表於 2023/8/29 20:19

有烏蠅嘍, 証明無添加防腐劑....夠餓驚力....正!

返回首頁 | 登錄 | 註冊