離教者之家

Religion is a Speculative Idea

匿名 2023/8/5 11:57
世界上任何宗教
無論佛教、基督教、NEW AGE、道教、天主敎、伊斯蘭教、以及信神不信宗教、信來世不信宗教,都係Speculative Idea

因此著名數學家兼神學家 Pascal Wager 就提出個賭注策略
就係
「理性的個人應該相信上帝存在,並依此生活。因為若相信上帝,而上帝事實上不存在,人蒙受的損失不大;而若不相信上帝,但上帝存在,人就要遭受無限大的痛苦(永遠下地獄)。」

所以無神論係愚昧的

不過,此理論,忽略咗一點

就係

如果世界有神,但神要你行善,唔需要你信佢,就上得天堂

咁,無神論者行善,不可知論者行善,有神論者行善,基督徒行善,佛教徒行善,無神論者在來世受神的獎賞會最大,不可知論者其次,而佛教徒、基督徒的獎賞將會最少。因為基督徒和佛教徒行善帶有目的,而非真心行善。

咁如果唔行善,作惡呢?無神論者故然會受罰,但佛教徒、基督徒就係變成明知故犯,罪加一等。

哲學分析機會率:我們知道,無人看到神,既然神刻意不被人看見,又點解會要求人去信神呢?所以上述的機會,其實絕對不低。
抽刀斷水 2023/8/5 12:29
賭注策略亦都只假設咗世界上只有一個上帝,而事實上不同宗教都有不同神祗,信錯神係咪依然損失不大?
匿名 2023/8/5 17:16
賭注策略亦都只假設咗世界上只有一個上帝,而事實上不同宗教都有不同神祗,信錯神係咪依然損失不大? ...

抽刀斷水 2023/8/5 17:40
然後結果那人選了濕婆神,到死後審判時,耶和華就話自己是忌邪的神,那人信錯了邪神,就被判下地獄了。
匿名 2023/8/5 18:27
又可能係,那人選擇了耶穌,日日祈禱,行善傳教,到死後審判時,真神話你行好多善事,但你行善事係為自己得救,又傳錯教,搞到好多人的捐獻用錯地方,太自私了,就被判不能上天堂,要長期受苦。
beebeechan 2023/8/5 21:32
賭注策略亦都只假設咗世界上只有一個上帝,而事實上不同宗教都有不同神祗,信錯神係咪依然損失不大? ...
抽刀斷水 發表於 2023/8/5 12:29

不同宗教, 若共執著要不要吃肉, 吃不吃豬肉, 一天要祈禱多少次, 奉獻夠不夠十一, 女人要不要蒙臉, 能不能化妝穿三點式....是無意思
宗教的核心是「善」「愛」...行到這境界, 信甚麼...都分別不大矣。

一部提款機都可以接受幾多唔同既咭咁囉
抽刀斷水 2023/8/6 21:16
一部提款機都可以接受幾多唔同既咭咁囉
beebeechan 發表於 2023/8/5 21:32

咁哈佛版友又信觀音又信密宗又信耶穌,啱哂呢個比喻啦。
beebeechan 2023/8/6 22:30
抽刀斷水 發表於 2023/8/6 21:16

你又係睇啲又唔睇啲

哈佛去到信仰是為「善」「「愛」既境界未有?
佢信耶穌係為咗反對共慘黨
beebeechan 2023/8/6 22:58
抽刀斷水 2023/8/6 21:16 提交

其實同習武一樣。演到高境界時真係無分派別,泰拳、空手、跆拳、少林武當都殊途同歸。
抽刀斷水 2023/8/7 16:49
其實同習武一樣。演到高境界時真係無分派別,泰拳、空手、跆拳、少林武當都殊途同歸。 ...
beebeechan 發表於 2023/8/6 22:58

你既高見到時麻煩同忌邪的神講聲,同時廢除「除我以外不可有別的神」呢誡。
beebeechan 2023/8/7 20:46
你既高見到時麻煩同忌邪的神講聲,同時廢除「除我以外不可有別的神」呢誡。 ...
抽刀斷水 發表於 2023/8/7 16:49

當你老婆講:「除我以外不可有別的女人」
你認為是對你講, 還是對所有男人講?
抽刀斷水 2023/8/7 21:44
當你老婆講:「除我以外不可有別的女人」
你認為是對你講, 還是對所有男人講? ...
beebeechan 發表於 2023/8/7 20:46

又話同習武一樣?係咪可以一齊上呀?咁就 3P 4P 啦。
beebeechan 2023/8/7 22:07
又話同習武一樣?係咪可以一齊上呀?咁就 3P 4P 啦。
抽刀斷水 發表於 2023/8/7 21:44

不管男神女神 王子公主一對一, 3P4P,,...群交, 輪大米, 推車或是坐蓮, 中出後入..打飛機...無他的
都是只求一射, 幾秒鐘的抽搐...目的真係一樣

所有宗教, 目的是為了個善, 愛的話.....形式唔係咁重要
beebeechan 2023/8/7 22:09
記得路加福音裡, 有人考耶穌
一個婦人先後嫁俾七個兄弟.....咁上到天國, 邊個先係老公。
你去睇下, 默想下耶穌係點回答
抽刀斷水 2023/8/8 00:05
所有宗教, 目的是為了個善, 愛的話.....形式唔係咁重要
beebeechan 發表於 2023/8/7 22:07

你真係無耶和華咁忌邪喎,胸襟比佢闊,到時你幫手教育一下佢啦。
beebeechan 2023/8/8 00:14
你真係無耶和華咁忌邪喎,胸襟比佢闊,到時你幫手教育一下佢啦。
抽刀斷水 發表於 2023/8/8 00:05

你成日都係衰呢樣: 經文睇啲又唔睇哂
「除我以外不可有別的神」...跟住講既就係:
不可敬拜別神,因為耶和華是忌邪的神,名為忌邪者。 15只怕你與那地的居民立約,百姓隨從他們的神,就行邪淫

因為當時拜其它的神, 拜完後就係可搵廟妓扑野, 甚至把子女活人祭.....呢啲唔係教人善, 愛既神嚟啵

放到今日, 教會都唔會認同人去拜鬼仔, 落降頭呢啲神
抽刀斷水 2023/8/8 11:41
教會都唔會認同人去拜鬼仔, 落降頭呢啲神
beebeechan 發表於 2023/8/8 00:14

有啲降頭係懲罰負心人,都係關乎愛既表現喎。

返回首頁 | 登錄 | 註冊