離教者之家

古人造字哲原因:人為 = 偽

< [1] 2 [3] > [7]
抽刀斷水 2023/8/20 02:57
係喎真係無,咁以前點叫口交既呢?
抽刀斷水 2023/8/20 03:36
呢度有講「口品洞簫」同「細細吹」:

花營錦陣第五圖:法曲獻仙音

花滿雕欄,春生玉院,
樂奏九成將倦。
口品洞簫,手摩花鈸,
不數鳳笙龍管。
細細吹,輕輕點,
各風情無限。

情無限,
畢竟是、雨偏雲半。
怎療得、兩人飢饞渴戀?
鷂子撲翻身,
方逐一天心願。
沙文 2023/8/21 05:29
宋詞黎喎,點算得‘自古以來'?。就算找不到春秋時代點樣叫口交,起碼都漢朝吖?
我發覺貴國古文化唔係教書先生吹得咁勁。例如´潮吹´,貴國古文就冇此詞彙,同電飯煲一樣要由東洋輸入。

唔知您點樣填補這個文化自信的漏洞
抽刀斷水 2023/8/21 09:55
古文都無宗教一詞啦,我向來都無乜文化自信既。
沙文 2023/8/22 08:59
貴國漢朝後始有宗教,之前無此宗教一詞係好合理。

但唔通貴國先賢冇潮吹?
抽刀斷水 2023/8/22 14:15
英文都只係沿用噴射squirt之嘛,點會有好似日文咁專門有專有名詞形容架。
沙文 2023/8/22 19:50
鹹網唔會用formal  english啫,並唔係冇

https://www.healthline.com/health/healthy-sex/female-ejaculation#ejaculating-vs-squirting
抽刀斷水 2023/8/23 17:12
語言講求普及性,無乜人用既詞彙,可能只被困在象牙塔內。
沙文 2023/8/23 19:44
未必嘅。譬如您睇醫生,您唔會話:我尋晚畀陳版友屌完屎窟,磨到甩皮,今朝爆石流蚊飯。您都你會:尋晚我同陳版友進行anal  intercourse,我做recipient,有些abrasions,大便流血。
又或者雖然您同醫生講嘅係#1,但係佢寫病歷都會係#2
beebeechan 2023/8/23 20:34
未必嘅。譬如您睇醫生,您唔會話:我尋晚畀陳版友屌完屎窟,磨到甩皮,今朝爆石流蚊飯。您都你會:尋晚我同 ...
沙文 發表於 2023/8/23 19:44

額頭都損咗
抽刀斷水 2023/8/23 21:29
額頭都損咗
beebeechan 發表於 2023/8/23 20:34

講到似層層。
沙文 2023/9/2 05:58
除了古人造字有智慧,今人都有番咁上下。

华——就係化為十字,Hallelujah,貴國對天主教之仰慕擺到明溢於辭表
抽刀斷水 2023/9/3 00:58
你唔講埋正體版本「」字裡面有幾多個十字?
沙文 2023/10/5 03:35
屌我嘅國學根基真係難以望抽抽項背,我唔發覺其實中華民族自以來就對十字有咁強烈attachment
沙文 2023/11/7 10:45
每日三餐都係天主所賜, 所以教徒食飯前一定會多謝天主
中華民族比世上任何一個民族深深領略到箇中真諦,
所以

就係用十字架托住四粒餵世人
抽刀斷水 2023/11/7 11:43
回覆 36# 沙文

果四粒米其實係象徵五餅二魚既五餅,同是碳水化合物。

有問咁第五粒响邊?其實就垂直放咗响十字架正中央,你側側地張紙/個mon就會望得到。
沙文 2023/11/23 09:57
在你我的努力共同鑽研之下,真相浮出水面,二魚就係太極雙魚

文物名稱: 雙魚八卦牌    國立臺灣歷史博物館
抽刀斷水 2023/11/23 10:12
在你我的努力共同鑽研之下,真相浮出水面,二魚就係太極雙魚

文物名稱: 雙魚八卦牌    國立臺灣歷史博物館 ...
沙文 發表於 2023/11/23 09:57

道士一邊拿著雙魚八卦一邊撒米,實際係模仿耶穌施行五餅二魚既神蹟,所以道教都係源自基督教。
沙文 2023/12/9 07:00
近來realized原來對抗同玩賓周一樣有分軟硬,咁又令我注意到古人造字。
我能理解更加石就係硬,但係點解冇車就係軟呢?古人造字嘅思維有時難以捉摸我只能理解車都買唔起嘅人係窮啫?
抽刀斷水 2023/12/10 20:03
冇車坐係應該會行到腳軟既
< [1] 2 [3] > [7]

返回首頁 | 登錄 | 註冊