離教者之家

古人造字哲原因:人為 = 偽

[1] < [2] [3] 4 > [7]
beebeechan 2024/2/6 12:01
屌係少水同莫水
沙文 發表於 2024/2/6 11:21

哦.....咁「膜」即係無月光
少金,...又變咗鈔?
少火炒野又無鑊氣喎
沙文 2024/2/6 17:34
古人造字有智慧,就係警告您會炒燶。您揸咗幾多3333
金少,係因為鈔票係紙,脫離咗金本位。

膜,唔係冇月,係冇肉-處女膜唔係肉吖嘛,耶穌最清楚佢老母塊膜,阻頭阻勢頂L住好難捐出去
沙文 2024/2/7 22:50
點解飯要反轉食?
為咗食不惜作反?嗱純學術研討無意圖危害國家安全
beebeechan 2024/2/7 23:21
點解飯要反轉食?

沙文 發表於 2024/2/7 22:50

69既食法?
沙文 2024/2/8 16:24
合埋口L樣哈?要問下佛專家
抽刀斷水 2024/2/8 17:35
回覆 64# 沙文

一個人食飯就悶咗啲,有講法話「食」與「反」聯合起來表示「二人對食」。
沙文 2024/2/9 05:06
咁L juicy?

沙文 2024/2/13 13:56
獄-應該係建築物,點解係兩隻狗傾偈?坐監有時水飯房,不一定有cellmate. 唔信問下鄒幸彤
抽刀斷水 2024/2/13 17:02
獄-應該係建築物,點解係兩隻狗傾偈?坐監有時水飯房,不一定有cellmate. 唔信問下鄒幸彤 ...
沙文 發表於 2024/2/13 13:56

古時「獄」字係指未入獄之前既狀態,大概係打緊官司,兩位好似狗既狀師响度呦。

「牢」就真係困住人既地方,咁人一入到去,就好似隻牛咁捱。

應該係不一定有cellmate,如果要問鄒幸彤,現時寫信可能是唯一途徑:請寄往馬鞍山郵局郵政信箱75號,無須在信封上寫明「鄒幸彤收」,信件抬頭稱呼即可;如想收到回信,請在「信內」,而非信封上,寫上回信地址;寄信請付充足郵資。(見:https://www.facebook.com/tonyeechowpages
沙文 2024/2/13 17:57
審緊都要坐,古人造字的智慧直頭能知過去未來
沙文 2024/2/26 16:48
點解刎唔用刀?唔用刀點樣烏江自刎?今次又鬍鬚?
抽刀斷水 2024/2/26 20:48
自刎鋸頸之前,梗有鬍鬚阻住要撥開先見到條頸嘛。
沙文 2024/2/26 23:45
忽,鬚突然生在心上?
膽生毛就有啫
抽刀斷水 2024/2/27 01:14
忽者,屁股也。屎眼位置皺摺形狀如「心」字,外面有毛,故勿、心皆象形也。
沙文 2024/2/27 01:24
咁“忽然”係屁股上有隻狗被火燒?
抽刀斷水 2024/2/27 11:53
呢方面用嶺南文化來解說就最適合了,忽然即「摵起條筋」,條筋係乜呢?可能係指男性生殖器官,咁如果你要摵一摵佢,肛門都要提一提收縮一下,那就是忽然了。

另一種說法,筋是指龍筋,都係前列腺、睪丸附近,所謂前列腺保健或抓龍筋等按摩,往往都要經屎忽進入,都是與屎忽相關的位置,所以就名之為忽然。
沙文 2024/2/27 12:50
匆,係咪冇時間剃鬚?點解喺中間落刀?剃唔乾浄
抽刀斷水 2024/2/27 15:31
行得快,啲鬚咪吹亂哂打哂交叉囉。
沙文 2024/2/27 22:25
易, 日頭時鬚生得好易咩?通常我嘅鬚係夜晚出朝早剃喎?
抽刀斷水 2024/2/28 10:41
古人都係咁,所以上日下鬚,日月更替,是為「易」字的本義「改變」。
[1] < [2] [3] 4 > [7]

返回首頁 | 登錄 | 註冊