離教者之家

21歲女闖教堂自挖雙眼 拍扁眼球掛臉失明

< [1] [2] 3 > [8]
beebeechan 2023/8/26 02:02
咁又唔係喎, 我淨係聽過叫我反多啲
沙文 發表於 2023/8/26 01:53

就算係....都係天主既計劃嚟
好似天主任由巴比倫去蹂躪猶太人
beebeechan 2023/8/26 02:05
deepfake, 我真係唔識分辨
沙文 發表於 2023/8/26 02:00

能分辨唔難
呢個就要講認識, 關係深唔深勒......

(正如你老荳都唔會賭錢, 佢暈船, 唔會去澳門咁....點會係澳門輸咗十萬? 分明老吹)
beebeechan 2023/8/26 02:08
deepfake, 我真係唔識分辨
沙文 發表於 2023/8/26 02:00

一個35識7 既日本女藝人俾人換咗臉, 真係唔識分真假
但我熟識個女神, 明明都無咁大對( . Y . ).....咁分明係假哩

你認識天主多啲, 就知把聲係咪來自真天主喇
沙文 2023/8/26 02:26
咁係你叻過瑪竇囉, 當年佢都唔識分, 但係寫作態度嚴謹, 唔肯定係天主就只能夠話係聽到一把聲
屌您生不逢時呀!若然您早2000年出世由您負責作福音,就肯定可以寫“又有天主由天上説……”,唔會寫得咁L閃縮。
beebeechan 2023/8/26 02:46
屌您生不逢時呀!若然您早2000年出世由您負責作福音,就肯定可以寫“又有天主由天上説……”,唔會寫得咁L閃縮
沙文 發表於 2023/8/26 02:26

(1) 英文版本就唔閃縮
And a voice came from the heavens, saying, “This is my beloved Son, with whom I am well pleased.”
寫明係由heaven 來的聲。 天堂係天主主場喎
好似.....今日來自中南海既訓示...唔通唔係習大大架咩?

(2) 再者, 「這是我的愛子,我所喜悅的。」

聖詠2:7 平衡, 甚至是覆述。
我要傳報上主的聖旨:上主對我說:「你是我的兒子,我今日生了你。」
當時熟悉舊約書卷的人一聽就知是天主的話…。
沙文 2023/8/26 03:33
真係難講咖。heavens有時都幾雜。

有一天,天主的眾子都來侍立在上主面前,撒殫也夾在他們當中。
beebeechan 2023/8/26 03:45

有一天,天主的眾子都來侍立在上主面前,撒殫也夾在他們當中。 ...
沙文 發表於 2023/8/26 03:33

天主的眾子都來侍立在上主面前.....
聚會地方未必係天堂架喎, 係天國議會....立法會....係辦工地方, 唔係天主印印腳既地方嚟

即係人民大會堂同中南海.....唔一樣架
古時皇帝上朝聽政既大殿同後宮, 東宮西宮, 二奶殿.....
沙文 2023/8/26 03:54
又未必唔係天堂。
所以要您作經先得。如果作到唔清唔楚,我叉卵廚您,您可以即場amend吖嘛
beebeechan 2023/8/26 04:07

有一天,天主的眾子都來侍立在上主面前,撒殫也夾在他們當中。 ...
沙文 發表於 2023/8/26 03:33

睇中文聖經既就特別會被誤讀了。

英文版是:
One day, when the sons of God came to present themselves before the LORD, the satan also came among them.
satan 是細草,只是普通名詞 不是 Satan:不是那個背判了上主的天使。

satan: 在古希伯來語中, 更泛指是持不同意見的一方而已。

所以, 這個 satan 可以是個天使(不是那黑社會大佬), 只是不同意天主既睇法咁。
beebeechan 2023/8/26 05:35
又未必唔係天堂。
所以要您作經先得。如果作到唔清唔楚,我叉卵廚您,您可以即場amend吖嘛 ...
沙文 發表於 2023/8/26 03:54

唔知係咪天主既計劃就是想你當Hell's Kitchen嗰主差卵廚

無咗個差卵廚, 都煮唔出煲「約伯傳」喇

(旁觀者應學下你點樣嚟叉卵廚, 唔好成都係獨沽鹵味)
沙文 2023/8/26 06:13
我都知貴教管理層品流複雜,天使都搞到人冚家產,未必一定要撒殫。But now put forth your hand and touch all that he has, and surely he will curse you to your face.”

所以from heavens把衰聲,究竟係邊條草,馬豆都唔敢講到咁實。
beebeechan 2023/8/26 06:42
所以from heavens把衰聲,究竟係邊條草,馬豆都唔敢講到咁實。
沙文 發表於 2023/8/26 06:13

有把聲話 :沙文是我個仔...
講嗰個唔係你老荳?
係咪你有好多老荳s, 你都唔知指邊個
beebeechan 2023/8/26 06:55
我都知貴教管理層品流複雜,天使都搞到人冚家產,未必一定要撒殫。
沙文 發表於 2023/8/26 06:13

話明係測試, 梗係搞到雞毛鴨血咁, 有咁衰搞到咁衰
好似汽車生產商測車性能咁唶

抽刀斷水 2023/8/26 12:35
玩聲音 / 腦 / 幻覺 ……呢啲,佛教就好耍家喇,我理得你係諗出黎既定係真,呢把聲究竟係咪上帝,五蘊無我又皆空架嘛。

https://www.hkbuddhist.org/zh/to ... kid=79&cid=12&id=43
beebeechan 2023/8/26 12:55
玩聲音 / 腦 / 幻覺 ……呢啲,佛教就好耍家喇,我理得你係諗出黎既定係真,呢把聲究竟係咪上帝,五蘊無我 ...
抽刀斷水 2023/8/26 12:35 提交

隨便說道談佛,不用踩基來托高囉
抽刀斷水 2023/8/26 12:57
回覆 56# beebeechan

各有所長啫,耶教向來都唔精研感官野,主打係救贖。
Isaac1022 2023/8/26 15:24

又有呢啲
沙文 2023/8/26 15:24
馬豆話聽到聲,會唔會幻覺呢?在搞清楚這點之前,我唔敢輕率話信唔信,馬豆同本thread嗰位姐姐都係claimed聽到啲嘢之麻,若果貿然判斷邊個啱/唔啱,我驚唔係好公道。
沙文 2023/8/26 15:29
有把聲話 :沙文是我個仔...
講嗰個唔係你老荳?
係咪你有好多老荳s, 你都唔知指邊個 ...
beebeechan 發表於 2023/8/25 14:42

咁點解您問
「I think 抽刀斷水 is a pervert, pedophile....」
咁抽刀就係咪一件pervert + pedophile???

乜原來您其實心底深處認為噏都未必係咩?等我仲想認我係您老豆添
沙文 2023/8/26 15:57
話明係測試, 梗係搞到雞毛鴨血咁, 有咁衰搞到咁衰
好似汽車生產商測車性能咁唶

...
beebeechan 發表於 2023/8/25 14:55

汽車生產商做事遠遠不及天主咁認真, 佢哋用公仔做測試, 天主玩親都係真人,你死你賤
1:18
他還說話的時候、又有人來說、你的兒女正在他們長兄的家裡、喫飯喝酒.
1:19
不料、有狂風從曠野颳來、擊打房屋的四角、房屋倒塌在少年人身上、他們就都死了.惟有我一人逃脫、來報信給你。
< [1] [2] 3 > [8]

返回首頁 | 登錄 | 註冊