離教者之家

信仰上的單向透視玻璃

< [1] 2
leefeng 2023/12/19 00:16
片中和尚不知有沒有學下耶穌大嗌:佛呀,你為何捨棄我! 才達到救贖之目的?
上流寄生族 2023/12/19 06:44
訴諸情感,沒有邏輯,沒有用處。
但反正訴諸邏輯也不見得有用處。
jimmychauck 發表於 2023/12/16 09:00
信基督教,只訴情感,埋沒邏輯,埋沒良知,若沒死都沒用。
抽刀斷水 2023/12/19 16:39
今日有人逼到你信耶穌咩?
beebeechan 發表於 2023/12/18 23:07

我很幸運,沒有投胎到基督教家庭中被教徒父母灌輸宗教價值觀,沒有就讀教會學校受老師脅逼,沒有受到伴侶的信仰輸出而動搖,沒有因子女要入讀心儀教會學校計分而就範屈服。

未來,就可能要看看垂死時,會不會希望家人辦理後事時方便些,而屈就自己入教。
抽刀斷水 2023/12/19 16:47
 咁「救贖要死亡」又係咩邏輯?
抽刀斷水 發表於 2023/12/18 01:18

陳教徒版友答唔到這個問題,讓我闡述一下吧。

人的心理往往就有一種希望犧牲以換取所希望之事,例如大家或者都聽過:希望我阿媽今次大病可以好返,我願意食長齋/折壽十年。

但係事實上,呢種交易係唔會發生既,你食唔食齋,折唔折壽,同你阿媽可唔可以好返,係毫無關連。

好似例如面對大賊,你同佢deal: 我呢隻金勞好值錢既,我依家畀咗你,你唔好殺我滅口丫?

你估大賊有咩理由唔殺咗你滅口,然後拎埋隻錶?

同樣道理,一般黎講,同神同鬼deal,犧牲都係換唔到希望之事既。

之所以點解我話「死亡—救贖」呢個十架情結,本質上都同「養鬼仔」差唔多,都係源自古老巫術「犧牲—希望」呢種唔會實現既幼稚幻想。
beebeechan 2023/12/19 18:06
陳教徒版友答唔到這個問題,讓我闡述一下吧。

人的心理往往就有一種希望犧牲以換取所希望之事,例 ...
抽刀斷水 發表於 2023/12/19 16:47

你又係睇唔明#10。

救贖要死亡。
唔係用死亡就必可換到救贖既。

教徒可葬天主教墓地(其實一早滿座)
做教徒又唔一定會有位俾你。

即使有位都係入住十年就要check out
上流寄生族 2023/12/20 06:11
今日有人到你信耶穌咩?..
beebeechan 發表於 2023/12/18 23:07
现在。【似乎】

只因。现在,法律保护人人人民有信仰自由之权利【感谢有   共产党】
抽刀斷水 2023/12/20 10:56
你又係睇唔明#10。

救贖要死亡。
唔係用死亡就必可換到救贖既。

教徒可葬天主教墓地(其實一早滿座)
...
beebeechan 發表於 2023/12/19 18:06

唔係我睇唔明,係你無正面回應啫,見#14追問「救贖要死亡」的邏輯。
抽刀斷水 2023/12/20 10:58
现在。【似乎】冇

只因。现在,法律保护人人人民有信仰自由之权利【感谢有   共产党】 ...
上流寄生族 發表於 2023/12/20 06:11

法律雖有保護,卻仍存在情感勒索。
< [1] 2

返回首頁 | 登錄 | 註冊