離教者之家

虔誠不絕對, 就是絕對不虔誠

1 [2] [3] >
沙文 2023/12/18 14:10
譬如你生cancer, 你有兩個解決辦法, 一係就睇醫生, 一係就祈禱。
有些人就淨係睇醫生, 呢啲一定唔係教徒, 唔使講。
至於教友, 通常都係又睇醫生又祈禱。但係, 你係主要睇醫生, 祈禱只係輔助性質, 定係vice verse, 主要靠祈禱, 求其睇下醫生?
兩種做法就反映咗你嘅虔誠程度。醫學, 只係人嘅研究, 點都唔會叻得過天主嘅, 你只主要靠睇醫生, 用祈禱輔助, 咁你即係信醫生多過信天主, 你應該認真諗下, 咁樣係唔係一個教徒應有嘅態度呢?
最正確嘅態度就係, 索性唔好睇醫生淨係祈禱。

因為, 天主咁L叻, 仲睇醫生嚟做乜L嘢呢?

但係而家有冇教徒做得到呢?
抽刀斷水 2023/12/18 20:56
回覆 1# 沙文

呢個所謂既paradox,一招KO你啦:

祈願神藉各方的醫療專家和護理繼續幫助啟言(MO)的運動神經和感知神經,最新的醫療方案能幫助有所進展。

https://www.thevoicehk.com/news/nqlda1o6g09rqc98gmksvneya2pcxe

咁就可以將醫護同天主完美結合,互相緊扣,咁就又可以睇醫生,又可以祈禱啦
旁觀者 2023/12/18 23:52
有病不是俾鬼徒摸下就好麼?醫院都關曬門, 重睇乜醫生呢?
沙文 2023/12/19 00:21
回覆 2# 抽刀斷水

認為神要靠各方的醫療專家和護理幫助mo的運動神經和感知神經進展, 都已經睇唔起神

仲要加埋最新的醫療方案先得,簡直係褻瀆
beebeechan 2023/12/19 14:17
譬如你生cancer, 你有兩個解決辦法, 一係就睇醫生, 一係就祈禱。
有些人就淨係睇醫生, 呢啲一定唔係教徒,  ...
沙文 2023/12/18 14:10 提交

一個很多基督徒都會聽過的故事:
在某個村落,下了一場大雨,洪水淹沒全村,一位神父正在教堂裏祈禱,眼看洪水已經淹到膝蓋了。一個救生員駕著舢板前來,跟神父說:“神父,趕快上來吧!不然洪水會把你淹死的!”神父說:“不!我深信上帝會來救我的,你先去救別人好了。”

不久,洪水淹過神父的胸口,神父勉強站在祭壇上。這時,又一個員警開著快艇過來,跟神父說:“神父,快上來,不然你真的會被淹死的!”神父說:“不,我要守住教堂,上帝一定會來救我的。你還是先去救別人好了。”

又過了一會兒,洪水已經把整個教堂淹沒了,神父只好緊緊抓住教堂頂端的十字架。直升飛機緩緩飛過來,飛行員丟下了繩梯之後大叫:“神父,快上來,這是最後的機會了,我們不願意見到你被淹死!!”神父還是意志堅定的說:“不,上帝一定會來救我的。上帝會與我共在的!你還是先去救別人好了!”

最後,洪水滾滾而來,神父被淹死了……他上了天堂,見到上帝後很生氣的質問:“主啊,我終生奉獻自己,誠心誠意的侍奉您,為什麼你不肯救我!”上帝說:“我哪裡不肯救你?第一次,我派了舢板去救你,你拒絕了;第二次,我又派一隻快艇去,你還是不要;第二次,我以國賓的禮儀待你,派一架直升飛機來救你,結果你還是不願意。我以為你急著想要回到我身邊來。”

天主派了最好的醫生來打救你,你都拒絕就醫,關人隱士。
沙文 2023/12/19 15:18
枉你做教徒都唔明聖經,作埋尐爛鬼古仔。 有邊一個聖經案例係耶穌要醫生配合先至醫到人㗎?

其實教友睇醫生,應該最好事先講明:

嗱,frankly speaking,您唔好以為您University College London畢業好巴屎閉,真正醫得好我嘅係天主,您只不過係做下樣,其實睇唔睇您都冇乜所謂...

點解要咁?費事條友自大,以為自己超越天主醫好您
beebeechan 2023/12/19 16:28
枉你做教徒都唔明聖經,作埋尐爛鬼古仔。 有邊一個聖經案例係耶穌要醫生配合先至醫到人㗎?
其實教友睇醫生, ...
沙文 2023/12/19 15:18 提交

你講經就真唔係我過皮喇。

耶穌唔係同人講過:

耶穌回答他們說:「不是健康的人需要醫生,而是有病的人。

耶穌咪叫人有病去搵醫生,需要醫生。無話:你淨係祈禱就得勒
沙文 2023/12/20 01:13
其實去搵耶穌嘅patients冇一個係醫生醫得好嘅, 有耶穌, 睇醫生就係嘥時間
所以佢叫人睇醫生嘅目的, 只不過係要prove”醫生醫唔好, 我醫得好”
beebeechan 2023/12/20 01:17
其實去搵耶穌嘅patients冇一個係醫生醫得好嘅, 有耶穌, 睇醫生就係嘥時間
所以佢叫人睇醫生嘅目的, 只不過 ...
沙文 2023/12/20 01:13 提交

挑。……
依家耶穌唔係到,行開咗,未返嚟嘛
沙文 2023/12/20 01:21
治港靠基本法
做神仙, 遙距發功都算係基本法術啫, 你有芥菜種咁L大粒信心佢就掂
上流寄生族 2023/12/20 06:16
一击中的更杀即
有些人就淨係睇醫生, 呢啲一定唔係教徒,  ...虔誠不絕對, 就是絕對不虔誠
沙文 發表於 2023/12/18 14:10
千古金句【抵抗基督教霸权之community社群

万世流芳:讚:
beebeechan 2023/12/20 11:27
有些人就淨係睇醫生, 呢啲一定唔係教徒,  ...
沙文 2023/12/18 14:10 提交

雖然不時都有人中六合彩,下過不管你有幾L大信心,你都唔敢話下期就輪到你。所以,要供樓仲係勤力加班,OT,搵part-time 。

你有病唔好以為一定有神蹟醫你,不如早啲去排街症。
沙文 2023/12/20 11:33
我開始有少少信耶穌, 原來佢真係知你會咁嘅

耶穌對他們說:「由於你們缺少信德;我實在告訴你們:假如你們有像芥子那麼大的信德,你們向這座山說:從這邊移到那邊去!它必會移過去的;為你們沒有不可能的事。
beebeechan 2023/12/20 12:46
我開始有少少信耶穌, 原來佢真係知你會咁嘅

耶穌對他們說:「由於你們缺少信德;我實在告訴你們:假如你們 ...
沙文 2023/12/20 11:33 提交

你呢份信心唔係芥子囉

簡直係榴蓮核

幾難哽

耶穌叫你用芥子既 size 就夠勒。

你既係走火入魔既信心,變咗係依賴、飯來張口
沙文 2023/12/21 07:54
咁又唔係, 我嘅信德都係芥子size, 不過好似精蟲咁一味靠人多好辦事
你就數量不足, 不如得閒去驗下
https://www.mhs-hk.com/en/our-se ... s/seminal-analysis/

5舊水抵到爛
beebeechan 2023/12/22 09:13
咁又唔係, 我嘅信德都係芥子size, 不過好似精蟲咁一味靠人多好辦事
你就數量不足, 不如得閒去驗下

5舊水 ...
沙文 2023/12/21 07:54 提交

上邊都話咗你既信心係榴蓮核,唔係芥籽。
你仲充乜鬼芥子?!
沙文 2023/12/22 09:22
屌我唔知原來做教徒就係唔L好信耶穌發噏風,都要用下腦自己judge
23耶穌對他說:「『你若能,』為信的人,一切都是可能的!」
24小孩子的父親立刻喊說:「我信!請你補助我的無信罷!」
beebeechan 2023/12/22 14:06
屌我唔知原來做教徒就係唔L好信耶穌發噏風,都要用下腦自己judge
23耶穌對他說:「『你若能,』為信的人, ...
沙文 2023/12/22 09:22 提交

Jesus said to him, “‘If you can!’ Everything is possible to one who has faith.”
耶穌對他說:「『你若能,』為信的人,一切都是可能的

呢啲係「小炒便飯」同「小便炒飯」既誤讀嚟。以為只要相信,乜都必成事咁。

句中相信的人是信「你若能」(用引號勾了出來),「你若能」中的「你」指誰?
當然是指耶穌。

相信耶穌甚麼都能的人,他想的事也有可能會達成,因為他們相信的人(耶穌)甚麼都能的。

耶穌跟著便把附在孩子的魔趕出來。証實了all things are possible to 「him」(耶穌)。

亦很清楚講明㧈了是「possible」,不是「有求必應」,一定有。
抽刀斷水 2023/12/22 14:18
耶穌對他說:「『你若能,』...
沙文 發表於 2023/12/22 09:22

佢講中文既?你弱能?
beebeechan 2023/12/22 17:02
佢講中文既?你弱能?
抽刀斷水 2023/12/22 14:18 提交

挑。。。
咁你叫沙文用希臘文,希伯來語,亞拉美文嚟反基喇。
沙文 2023/12/22 17:37
piece of cake.你弱能,叫耶穌用咩文反基都是possible的。
1 [2] [3] >

返回首頁 | 登錄 | 註冊