離教者之家

紫色,純粹係我嘅心聲

沙文 2023/12/29 21:18
聖誕family gathering喺阿妹屋企大食會。席間阿媽同我老婆g g jum jum細聲唔知傾乜,突然間阿媽提高音量:“唔知點解我生呢個仔生性格咁反叛,可能我生佢嗰陣都係太後生,佢喺我身邊嘅時間少, 我自己又唔識教佢。”然後當住我面攬一攬我老婆,“唉,真係難為妳。妳同我看實佢,要佢跟妳返教會。”

佢就扮成有點委屈咁樣:“我邊度叫得到佢?佢唔聽我講嘅。”

“我畀權妳呀嘛!”講嘅時候瞄一瞄我。

我老婆又詐帝嘆氣,“我會咖啦奶奶。”

點解我知道佢扮委屈同埋詐帝呢?因為一上車佢就換咗一副嘴臉:“你頭先聽到你阿媽點吩咐個可?”

“我覺得如果上帝真係有嘢同我講,佢會親自揾我秘書make appointment.”

“我就係你秘書啦。每年你阿媽、阿妹生日,邊個提你咖?屋企property tax邊個交咖?公司嘅秘書係Susanna,私事嘅秘書就係我!”

“DLLM呢度兩個禮拜代通知金,即刻同我執包袱扯!”
抽刀斷水 2023/12/29 22:31
唔駛炒魷既,將公司秘書同私事秘書兩者對調就得啦,一個好老闆係要識得知人善用既。
沙文 2023/12/29 23:05
蠶蟲師爺, 咁咪仲大鑊?office都open畀佢
抽刀斷水 2023/12/30 00:56
你唔諗下將屋企open畀Susanna既樂趣既。
沙文 2023/12/30 21:43
epidemic has ended. 喺公司多屋企
beebeechan 2023/12/31 23:58
epidemic has ended. 喺公司多過屋企
沙文 發表於 2023/12/30 21:43

咁叫susanna 唔可以再work from home.
一定要返公司, 坐在你右邊
(同埋借啲椅話老人家唔抵得冷, 較大啲公司個䁔氣.........去到30)

返回首頁 | 登錄 | 註冊