離教者之家

Re:教會不想你知的聖經內容

1 [2] [3] >
抽刀斷水 2024/1/3 20:04
Gauss 才是真「思想十分幼稚」

幼稚園老師對兒童說龜兔賽跑故事,實際上是相信有能用言語交談的龜和 ...
beebeechan 發表於 2024/1/3 18:22

你咁即係間接否定聖經既真實性,大家要當佢係童話故事看待?
beebeechan 2024/1/3 21:52
你咁即係間接否定聖經既真實性,大家要當佢係童話故事看待?
抽刀斷水 發表於 2024/1/3 20:04

學武一般都有四種境界:初學時,手中無劍,心中也無劍;
學到一定程度時,手中有了劍,但心中仍沒有劍的感覺;
學到爐火純青時,手中劍飛,心中劍 舞,內心所悟與手中招術完全相通相融,劍到心到,心止劍止,感覺極佳,此一層境界,講求人劍合一,劍就是人,人就是劍,手中寸草 ,也是利器;
再學到完全悟出「劍道」之時,便心中有劍而手中無劍了,手上有沒有劍,劍好不好壞不壞已無關緊要,信手拈來枯草枝葉皆可以成為劍,此 一層境界,講求手中無劍,劍在心中,雖赤手空拳,卻能以劍氣殺敵百步之外。

真正的武林高手是最後這種境界。

讀經, 去到了精神境界時, 聖經記述既真實性已經不重要, 讀者汲取了經句要傳遞的「神」話。
抽刀斷水 2024/1/4 00:30
回覆 426# beebeechan

你係咪想同我講,你睇聖經既境界好高,高到本聖經無論噏乜,對你既信仰已經毫無動搖影響?

如果係咁,呢個現象真係好值得探討。
beebeechan 2024/1/4 00:33
回覆  beebeechan

你係咪想同我講,你睇聖經既境界好高,高到本聖經無論噏乜,對你既信仰已經毫無動 ...
抽刀斷水 發表於 2024/1/4 00:30

咁又唔好講到我咁高 (B按: 雖然都係高過你)
之不過, 好似講龜兔賽跑咁. ..如在探討龜同兔講話係咪科學, 係咪真有其事...
呢個層次係咪低咗啲, 連小朋友都不如囉..好難去到手中無劍心中有劍
beebeechan 2024/1/4 02:03
如果係咁,呢個現象真係好值得探討
抽刀斷水 發表於 2024/1/4 00:30

真係要多啲探討
讀聖經唔係只睇表面嗰層,
愈掘得深, 啟示愈大。
抽刀斷水 2024/1/5 01:33
真係要多啲探討
讀聖經唔係只睇表面嗰層,
愈掘得深, 啟示愈大。
beebeechan 發表於 2024/1/4 02:03

你都咪話聖經咁神聖既典籍啦,就算係只有0同1,對好多人黎講都好鬼有啟示。

beebeechan 2024/1/5 01:47
你都咪話聖經咁神聖既典籍啦,就算係只有0同1,對好多人黎講都好鬼有啟示。

...
抽刀斷水 發表於 2024/1/5 01:33

淨係俾一個0, 一個1你, 無乜啟示。
一串一串又一串64bit既0和1 。。。就隱藏好多訊息勒

所以你睇經都唔係好似旁觀, 舐糞, gauss 咁。。。睇幾粒字, 幾句。。。。。要上文+下理, 新舊約都要連貫。。。就睇到好多野
抽刀斷水 2024/1/6 00:10
回覆 431# beebeechan

任何事物都從呢個角度去睇都係好多啟示,咁又何需一定要從聖經中得到啟示呢?
beebeechan 2024/1/6 02:34
回覆  beebeechan

任何事物都從呢個角度去睇都係好多啟示,咁又何需一定要從聖經中得到啟示呢? ...
抽刀斷水 發表於 2024/1/6 00:10

想知基督教既神俾既啟示, 唔係睇聖經, 唔通睇道德經咩
抽刀斷水 2024/1/6 16:15
想知基督教既神俾既啟示, 唔係睇聖經, 唔通睇道德經咩
beebeechan 發表於 2024/1/6 02:34

為咗文化侵略,好多神父都研究好多其他文化架喎,你唔係唔知下話?

早期耶穌會士與《道德經》翻譯:馬若瑟、聶若望與韓國英對「夷」、「希」、「微」與「三一」的討論
beebeechan 2024/1/6 22:19
為咗文化侵略,好多神父都研究好多其他文化架喎,你唔係唔知下話?

...
抽刀斷水 發表於 2024/1/6 16:15

點解「研究」就是「文化侵略」??
beebeechan 2024/1/6 23:45
聖經宇宙論——充滿欺騙的中文翻譯

And God said, "Let there be a dome in the midst of the waters, and ...

按:
(1) 和合本將 firmament 譯作「空氣」,是赤裸裸的欺騙。
(2) 和合本修訂版將 firmament 譯作「穹蒼」,隱沒了「堅固」的意思。
Gauss 發表於 2024/1/6 13:43

今日我們讀到的經文, 是經多重翻譯:
希伯來文---希臘文-----拉丁文---英文----中文。

没有一種翻譯會是十全十美準確的。 每譯一次便多一次失真。

創世紀說分開水的那個,
希伯來文是raqiya---譯希臘文時譯stereoma----拉丁文firmamentum----英文 firmament----中文:天空, 穹蒼

查raqiya 一字, 古希伯來語是指幾個意思
(1)一些可以延展, 攤開, 覆蓋用的物件。。。尤如一團麵粉, 搓成一塊薄餅, 餃子皮。。。
或(2) 在打金時, 金匠把金打成薄片。

將 firmament 譯作「穹蒼」,隱沒了「堅固」(希臘stereoma, 拉丁文firmamentum 是取了後者的意思。)
不如說是譯希臘文時的譯者譯得不準。

中文譯「天空」「穹蒼」是直接取回(1)的字意。
beebeechan 2024/1/7 00:44

...
早期耶穌會士與《道德經》翻譯:馬若瑟、聶若望與韓國英對「夷」、「希」、「微」與「三一」的討論
抽刀斷水 發表於 2024/1/6 16:15

耶穌會教士不會讀過道德經才知天主名字是「夷」、「希」、「微」IHW嘛?
抽刀斷水 2024/1/7 01:42
點解「研究」就是「文化侵略」??
beebeechan 發表於 2024/1/6 22:19

異地傳教其實就係文化侵略,要殲滅或削弱原有宗教文化,耶教才可有立足之地。

呢點甚至連一些傳教士同教徒都懵然不知既,仲以為係將福音傳播到新土地添。

咁要殲滅或削弱原有宗教文化,首先就梗係做研究啦,唔係點樣搵位入佢地呢?
抽刀斷水 2024/1/7 01:52
真正文化交流,唔係想改變原地既文化,而且學習轉化。東晉法顯大師、唐代玄奘大師等取西經,斷斷唔會叫當地人改變既,反而虛心學習,再將自己所學帶返原居地。

有幾多耶教傳教士做到呢點?
beebeechan 2024/1/7 01:58
唐代玄奘大師等取西經,斷斷唔會叫當地人改變既,反而虛心學習,再將自己所學帶返原居地。
抽刀斷水 發表於 2024/1/7 01:52

唐僧把佛帶返原居地, 取代道教.....
豈非是「引狼入室」開門進虎?
抽刀斷水 2024/1/7 02:21
唐僧把佛帶返原居地, 取代道教.....
豈非是「引狼入室」開門進虎?
beebeechan 發表於 2024/1/7 01:58

取代到咩?
三教共融,不知幾過癮,好過只容許一神……
beebeechan 2024/1/7 02:28
異地傳教其實就係文化侵略,要殲滅或削弱原有宗教文化,耶教才可有立足之地。

抽刀斷水 發表於 2024/1/7 01:42

你唔好講到這種削弱, 殲滅 就一定是負面。
例如, 印度....老公死了, 老婆要陪葬, 自願或不自願地掉到火中。
巴西原始森林有部落, 因為疫症盛行, 人相信把兒童獻給魔鬼(在祭台殺掉)就會抑制瘟疫。

這種原有文化不應「削弱, 殲滅」??
beebeechan 2024/1/7 02:30
取代到咩?
三教共融,不知幾過癮,好過只容許一神……
抽刀斷水 發表於 2024/1/7 02:21

不是共融, 是變了雜種, 三不像

佛陀到了今日中國, 都不會相信中國的佛教是他曾教導的 (例如佛寺也搞觀音開庫.....呸 )
beebeechan 2024/1/7 02:49
取代到咩?

抽刀斷水 發表於 2024/1/7 02:21

至少唐朝曾出現過啲人瘋狂信佛, 佛得不理性.....影響社會經濟
韓愈要撰文進諫...辟佛
抽刀斷水 2024/1/7 12:31
你幾個貼文表達咗:
1. 削弱、殲滅他人宗教文化的合理性
2. 中土佛教文化出現變異
3. 有部分人士瘋狂信佛

1 < 你假設咗你既宗教文化就係文明,人地就可能係野蠻,其實基督教咪又係由野蠻活人祭祀發展而來,係識得包裝下咁啫。

2 < 文化當然會變異融合,基督教都成日講「本色化」,咪即係本土化既變異囉。

3 < 基督教何嘗無人瘋狂信教?莫講話果啲「異端」被主流割蓆,你又唔講下天主教果啲癲野?
1 [2] [3] >

返回首頁 | 登錄 | 註冊