離教者之家

Re:教會不想你知的聖經內容

< [1] 2 [3] >
上流寄生族 2024/1/7 14:06
你幾個貼文表達咗:
1. 削弱、殲滅他人宗教文化的合理性
2. 中土佛教文化出現變異
3. 有部分人士瘋狂信佛
3 < 基督教何嘗無人瘋狂信教?莫講話果啲「異端」被主流割蓆,你又唔《不》講下天主教果啲【那些】癲野?
...
抽刀斷水 發表於 2024/1/7 12:31
建议尽量白话文\普通话。。。。。。谢谢

上流寄生族 2024/1/7 15:44
你幾個貼文表達咗:
... 3 < 基督教何嘗無人瘋狂信教?莫講話果啲「異端」被主流割蓆,你又唔《不》講下天主教果啲【那些】野【东西】
抽刀斷水 發表於 2024/1/7 12:31
吾师-台海十三郎【dior13dior13】子曰-看不懂特区之“中文”,故,少来
抽刀斷水 2024/1/7 16:02
哦,好的。

其實可以活用「書面」功能,我剛用在我那篇,按後也大致明白。
beebeechan 2024/1/7 17:09
你幾個貼文表達咗:

...
< 文化當然會變異融合,基督教都成日講「本色化」,咪即係本土化既變異囉。
抽刀斷水 2024/1/7 12:31 提交

基督教 ,天主教之所以「乞人僧」,正是不肯隨波逐流,不融合世俗。例如,寧死也不拜羅馬人規定要拜的神,到中國的傳教士因祭祖問題給清朝禁教。
今日天主教倡不避孕,不墮胎,不同性婚,不婚前搞性,不准女人當神父,神父不婚,不准離婚。。。給人說站在道德高地,守舊,不與時俱進。

你竟說是「本色化」?
beebeechan 2024/1/7 17:12
你幾個貼文表達咗:

...你假設咗你既宗教文化就係文明,人地就可能係野蠻

咁我講既兩個例子,係咪屬「野蠻」先?
beebeechan 2024/1/7 17:17
你幾個貼文表達咗:

...你又唔講下天主教果啲癲野

你睇到天主教有癫野,唔係應該由你講咩?

你唔係捉條友上法庭,然後話:你自己講講衰咗乜啦。
抽刀斷水 2024/1/7 17:31
到中國的傳教士因祭祖問題給清朝禁教
beebeechan 發表於 2024/1/7 17:09

利瑪竇容許祭祖,之後禁,現在又可以啦,可見這也是一種「本色化」。

不肯隨波逐流,不融合世俗?什麼鬼話,自己看:大公傳統視域下的利瑪竇「合儒排佛」思想研究(韓思藝) – 中華神學研究中心 (ctrcentre.org)
抽刀斷水 2024/1/7 17:34
咁我講既兩個例子,係咪屬「野蠻」先?
beebeechan 發表於 2024/1/7 17:12

巴西活人祭跟耶穌釘十字架救贖的思想乃如出一轍,你還好意思說別人野蠻。
抽刀斷水 2024/1/7 17:38
你睇到天主教有癫野,唔係應該由你講咩?

你唔係捉條友上法庭,然後話:你自己講講衰咗乜啦。 ...
beebeechan 發表於 2024/1/7 17:17

請慢用:選集 - 非基督教血淚史 - 抽刀斷水
beebeechan 2024/1/7 17:57
請慢用:
抽刀斷水 2024/1/7 17:38 提交

你啲「血淚史」,好多都俾我指出咗唔係「血淚」嚟。十幾年既帖,啲新嚟既真係要慢慢睇。

B按
可惜我反駁你既帖,你就抽起哂,唔俾人係嗰論串內有唔同見解,只能賣血,賣淚。
beebeechan 2024/1/7 17:59
巴西活人祭跟耶穌釘十字架救贖的思想乃如出一轍,你還好意思說別人野蠻。 ...
抽刀斷水 2024/1/7 17:34 提交

巴西活人祭,件祭品唔係自願既。
耶穌當祭品,係出自自願。
就呢點,已經唔係同出一轍,唔係野蠻。
beebeechan 2024/1/7 18:04
利瑪竇容許祭祖,之後禁,現在又可以啦,可見這也是一種「本色化」。

不肯隨波逐流,不融合世俗? ...
抽刀斷水 發表於 2024/1/7 17:31

今日容許既祭祖,是祈禱,獻花,獻香。
不會燒金銀衣紙,男女衣包。未全「本色化」
beebeechan 2024/1/7 18:15

抽刀斷水 發表於 2024/1/7 17:31

呢個講嚟有段古。
事源當時道明會傳教士(西班牙藉居多)與耶穌會教士(義大利藉居多)爭在中國的影響力,向羅馬教廷「篤背脊」舉報利瑪竇容許門徒祭祖。教宗千里之外,不明風俗,聽取了道明會的報告,出通諭禁中國教徒拜祖先。激嬲了康熙。
beebeechan 2024/1/7 18:22
自己看:大公傳統視域下的利瑪竇「合儒排佛」
抽刀斷水 2024/1/7 17:31 提交

利瑪竇合儒排佛,有甚麼不妥?
你睇完篇論文話我知喇,唔係叫我自己去睇。

我睇到既野未必同你睇既相同。

B按
九點九成都係你自己都無睇(只睇個標題)
beebeechan 2024/1/7 18:34
吾师-台海十三郎【dior13dior13】子曰-看不懂特区之“中文”,故,少来
上流寄生族 發表於 2024/1/7 15:44

倒不如說是無人睬佢啲低B,發神經既說話。無引。

B按
你都少來喇
抽刀斷水 2024/1/7 19:09
你啲「血淚中」,好多都俾我指出咗唔係「血淚」嚟。十幾年既帖,啲新嚟既真係要慢慢睇。

B按
可惜我反駁 ...
beebeechan 發表於 2024/1/7 17:57

雜音是要抽起無錯,你有少部分建議也是有建設性,我都有相應修改,別說到好像我在封鎖異見嘛,都是有記錄在案的:大計劃:非基督教血淚史 - 相關討論 - 基督宗教 - 離教者之家 (exchristian.hk)
抽刀斷水 2024/1/7 19:10
巴西活人祭,件祭品唔係自願既。
耶穌當祭品,係出自自願。
就呢點,已經唔係同出一轍,唔係野蠻。 ...
beebeechan 發表於 2024/1/7 17:59

這也算是自願的話,黎智英也是自願受審啦。
抽刀斷水 2024/1/7 19:11
利瑪竇合儒排佛,有甚麼不妥?
beebeechan 發表於 2024/1/7 18:22

本來沒有甚麼不妥,但可憐的他並非你所形容的「不肯隨波逐流,不融合世俗」囉。
beebeechan 2024/1/7 21:00
本來沒有甚麼不妥,但可憐的他並非你所形容的「不肯隨波逐流,不融合世俗」囉。 ...
抽刀斷水 2024/1/7 19:11 提交

儒家又有甚麼東西滲入了天主教教理內呢?

是否中國天主教徒從此有父喪便要守孝三年
旁觀者 2024/1/7 23:37
咁又唔好講到我咁高 (B按: 雖然都係高過你)
beebeechan 發表於 2024/1/4 00:33

趷高屎窟你就高過呢度所有妖徒!
< [1] 2 [3] >

返回首頁 | 登錄 | 註冊