離教者之家

全人類同意

< [1] 2
beebeechan 2024/1/10 22:07
冇留意,凈係記得衫係咁款。我當時驚到鼻哥窿冇肉,唔知坐錯女人cabin會唔會判死刑? ...
沙文 發表於 2024/1/10 21:04

或者你改下裝扮, 可免一死

匿名 2024/1/22 15:15
樓主:那麼太平洋,全世界都叫太平洋,是否那個海洋真係很「太平」,很少出現颱風地震海嘯和大浪?
沙文 2024/1/23 07:56
咁又未必, 譬如您生日,令郎祝您福如東海,福壽全歸。東海就是貴國對太平洋稱呼,今日仍然active
匿名 2024/1/31 10:08
咁又未必, 譬如您生日,令郎祝您福如東海,福壽全歸。東海就是貴國對太平洋稱呼,今日仍然active ...

那麼,
伊斯蘭國家仲用緊伊斯蘭曆、、
伊朗用陽曆版伊斯蘭曆(Solar Islamic Calendar)、
印度用 Indian National Calendar 、
泰國用 Buddhism Calendar、
台灣用中華民國曆、
北韓用主體曆。

所以公曆都只係全球的Global Reference Calendar
唔係全球所有國家都用晒並放棄自己的曆
沙文 2024/1/31 10:35
我冇話全球有放棄自己的calender喎, 我係話全球都同意一星期七日這個system
沙文 2024/1/31 11:14
仲有喎, 好似個個都係例牌星期日放假喎
抽刀斷水 2024/1/31 12:18
我國未推翻清朝之前,好像不是用一星期七日、星期日放假這個system,也是民國那班人引入,同時又引入了一夫一妻制這衰野。

時憲曆 - 維基百科,自由的百科全書 (wikipedia.org)
beebeechan 2024/1/31 12:30
我國未推翻清朝之前,好像不是用一星期七日、星期日放假這個system,也是民國那班人引入,同時又引入了一夫 ...
抽刀斷水 發表於 2024/1/31 12:18

抽水好推崇一妻多夫制?
抽嫂
匿名 2024/1/31 19:50
屌我冇話全球有放棄自己的calender喎, 我係話全球都同意一星期七日這個system

同人類作息有關?
頂多原因,係因為古以色列人在呢方面的研究做得比較好

因為佢哋重視安息日,知道人連續工作幾耐,就要休息一天。
< [1] 2

返回首頁 | 登錄 | 註冊