離教者之家

Re: 聖經的「公義」——踐踏人權

1 [2] [3] > [10]
beebeechan 2024/1/13 21:05
聖經的「公義」——踐踏人權

人若用棍子打奴僕或婢女,立時死在他的手下,他必要受刑。若過一兩天才死,就 ...
Gauss 2024/1/13 15:10 提交

Gauss 不拿出來的經文:讀多一兩句。
出谷紀21:26-27

26假使有人打壞奴僕或婢女的一隻眼睛,為了他的眼睛應讓他自由離去。
27若有人打掉奴僕或婢女的一隻牙,為了他的牙應讓他自由離去

做家主的不能因奴僕犯錯,不聽話就過份使用暴力。

說明在當時其他民族的家主常打死奴僕。以色列人不可如此。

Gauss 在踐踏他的智慧。把白的都看成黑。
抽刀斷水 2024/1/13 23:40
回覆 438# beebeechan

你跳了的句子:

23. 若有損害,就應以命償命,
24. 以眼還眼,以牙還牙,以手還手,以腳還腳,
25. 以烙還烙,以傷還傷,以疤還疤。

以色列人今次這樣對加沙的人,就已超越了以命償命啦,難怪連南非都看不過眼,控告以色列種族滅絕。
beebeechan 2024/1/13 23:52
以色列人今次這樣對加沙的人,就已超越了以命償命啦,難怪連南非都看不過眼,控告以色列種族滅絕。
抽刀斷水 發表於 2024/1/13 23:40

日本炸珍珠港都係掉幾百磅重既常規炸彈.....咁美國就唔應該掉原子彈? 唔係以眼還眼囉?

德軍當年都無打到去莫斯科.....咁紅軍就唔應該打到去柏林, 去到柏林郊外就要徹軍? 以烙還烙...唔好過火?

祖國做得好囉, 當年打越南, 都係到去老街就收兵。 以眼還眼就夠皮勒。無超越
beebeechan 2024/1/13 23:56

你又唔拎經文對客納罕人, 米甸人, 阿瑪力人既吩咐出嚟對比既
今回以色列咪好人道囉?
抽刀斷水 2024/1/14 00:01
日本炸珍珠港都係掉幾百磅重既常規炸彈.....咁美國就唔應該掉原子彈? 唔係以眼還眼囉?

德軍當年都 ...
beebeechan 發表於 2024/1/13 23:52

你唔係講緊以色列人咩?做乜講其他人?
抽刀斷水 2024/1/14 00:02
你又唔拎經文對客納罕人, 米甸人, 阿瑪力人既吩咐出嚟對比既
今回以色列咪好人道囉? ...
beebeechan 發表於 2024/1/13 23:56

我仲慕道緊,經文既野唔係咁熟,我見你特登跳咗幾段經文抽黎講,就睇下你跳咗啲乜咁解啫。
beebeechan 2024/1/14 00:20
你唔係講緊以色列人咩?做乜講其他人?
抽刀斷水 發表於 2024/1/14 00:01

你係講緊打仗.....唔係我同你拗撬隻揪
抽刀斷水 2024/1/14 00:28
你係講緊打仗.....唔係我同你拗撬隻揪
beebeechan 發表於 2024/1/14 00:20

具體我係講緊以色列人打仗,經文係講以色列人吧?
beebeechan 2024/1/14 00:31
具體我係講緊以色列人打仗,經文係講以色列人吧?
抽刀斷水 發表於 2024/1/14 00:28

其實具體係我唔知你想講乜,
只係想話以色列唔應該打入加沙, 係種族滅絕
如係想論呢點, 唔需要拎啲經文出嚟
唔使開口埋口都係經文既
抽刀斷水 2024/1/14 01:07
回覆 446# beebeechan

你跳咗既經文係表達公平(以命償命)係咪?咁今次以色列死咗幾多人,加沙又死咗幾多?公平嗎?

你自己講:「其他民族的家主常打死奴僕。以色列人不可如此」。講到以色列人咁follow經文,又特登跳咗啲經文,依家你又話唔想講經文呀?
beebeechan 2024/1/14 01:11
回覆  beebeechan

你跳咗既經文係表達公平(以命償命)係咪?咁今次以色列死咗幾多人,加沙又死咗幾 ...
抽刀斷水 發表於 2024/1/14 01:07

你都好特登跳過#441....
抽刀斷水 2024/1/14 01:12
你都好特登跳過#441....
beebeechan 發表於 2024/1/14 01:11

#443覆咗,我唔熟唔好意思,請明言。
beebeechan 2024/1/14 01:22
#443覆咗,我唔熟唔好意思,請明言。
抽刀斷水 發表於 2024/1/14 01:12

申命記
20:10 你臨近一座城要攻打的時候、先要對城裏的民宣告和睦的話。
20:11 他們若以和睦的話回答你、給你開了城、城裏所有的人都要給你效勞、服事你。
20:12 若不肯與你和好、反要與你打仗、你就要圍困那城。
20:13 耶和華你的 神、把城交付你手、你就要用刀殺盡這城的男丁。
20:14 惟有婦女、孩子、牲畜、和城內一切的財物、你可以取為自己的掠物、耶和華你 神把你仇敵的財物賜給你、你可以吃用。
20:15 離你甚遠的各城、不是這些國民的城、你都要這樣待他。
20:16 但這些國民的城、耶和華你 神既賜你為業、其中凡有氣息的、一個不可存留、
20:17 只要照耶和華你 神所吩咐的、將這赫人、亞摩利人、迦南人、比利洗人、希未人、耶布斯人、都滅絕淨盡.

平時就手到拿來拎嚟反基
依家就扮唔熟
beebeechan 2024/1/14 01:56

你跳咗既經文係表達公平(以命償命)係咪?咁今次以色列死咗幾多人,加沙又死咗幾 ...
抽刀斷水 發表於 2024/1/14 01:07

二戰時美國對日本的戰鬥中, 死亡人數41,592  (美國國防部數字)

兩枚原子彈, 日本就已經死咗:

(仲未計在硫球, 塞班島被打死啲)

嗯....唔岩數喎, 美國要不要賠命??
上流寄生族 2024/1/14 06:08
二戰時美國對日本的戰鬥中, 死亡人數41,592  (美國國防部數字)

(仲未計 ... 嗯....唔岩數喎, 美國要不要命??beebeechan 發表於 2024/1/14 01:56
当然要。賠命&$$$,血债$
抽刀斷水 2024/1/14 12:41
平時就手到拿來拎嚟反基
依家就扮唔熟
beebeechan 發表於 2024/1/14 01:22

呢段又係講緊以色列人?跟出谷記有關嗎?
抽刀斷水 2024/1/14 12:41

(仲未計 ...
beebeechan 發表於 2024/1/14 01:56

這段歷史跟以色列人和出谷記有什麼關係?你拿來對比的用意是?
beebeechan 2024/1/14 19:52
這段歷史跟以色列人和出谷記有什麼關係?你拿來對比的用意是?
抽刀斷水 2024/1/14 12:41 提交

呢句係諷刺你講得出咁白痴既說話:

咁今次以色列死咗幾多人,加沙又死咗幾多?公平嗎?

打仗要算死咗幾多人數,夠本夠息便公平,可停火?
beebeechan 2024/1/14 20:16
點解死亡人數咁唔公平,係咪要問問哈馬斯?

上流寄生族 2024/1/15 00:43
    你了的子:
23. 若有損害,就應以命償命,
24. 以眼還眼,以牙還牙,以手還 ...
它,代表了典型的基督教,自己常常断章取义

诋毁離教者 “断章取义”
旁觀者 2024/1/15 01:31
做家主的不能因奴僕犯錯,不聽話就過份使用暴力。
說明在當時其他民族的家主常打死奴僕。以色列人不可如此。
Gauss 在踐踏他的智慧。把白的都看成黑。
beebeechan 發表於 2024/1/13 21:05

"天主"就不使用暴力? 牠開口就要殺, 埋口又話滅, 還吃活烤童男童女.
    你個撚樣(請恕我對妖徒忍不住又要爆粗), 就在踐踏自己嘅智慧, 黑白顛倒!
1 [2] [3] > [10]

返回首頁 | 登錄 | 註冊