離教者之家

為甚麼天主教教會認可的神蹟,不獲科學界接納

< [1] 2 [3] > [17]
beebeechan 2024/1/23 11:55
有好多科學解釋唔到的神蹟,只要向「有沒有可能是造假」的角度思考,就解釋到了。
Guest from 203.145.89.x 發表於 2024/1/23 09:34

1)解經方法:天主敎的解經法,連基督新教都唔認同。點解聖經,自己內部都無共識,點說服別人信?

花地馬聖母,雖然係發生在無現代通訊的20世紀初,但即使係當時,要串謀幾十人,甚至幾百人,一樣可以做得到,特別神蹟地方會吸引大量遊客,賺到好多錢。

這又是另一堆extra-ordinary claim 嚟
唔該你拎啲 extra-ordinary evidence 出嚟。
beebeechan 2024/1/23 11:56
花地馬聖母,雖然係發生在無現代通訊的20世紀初,但即使係當時,要串謀幾十人,甚至幾百人,一樣可以做得到,特別神蹟地方會吸引大量遊客,賺到好多錢。

呢點好白痴囉
1917年, 歐洲還打著一次世界大戰, 有誰會有閒錢閒情去一個山旮旯地方「旅遊」,, 當地發展旅遊, 做埸大戲來引客?

B按:
跟我論的人, 愈論愈變白痴低能, 我見慣了
beebeechan 2024/1/23 12:13
1)解經方法:天主敎的解經法,連基督新教都唔認同。點解聖經,自己內部都無共識,點說服別人信
Guest from 203.145.89.x 發表於 2024/1/23 10:04

天主教唔同基督新教:只係攬住本聖經做水泡。
天主教的聖傳, 教會訓導....(例如貞潔, 反墮胎, 不同性婚, 不濫用避孕,...不吸毒, 新七罪宗....)都是没有紀錄在經書內。與聖經同樣重要。
没有必要要同一個口徑來解讀經書。
beebeechan 2024/1/23 12:14
花地馬聖母,雖然係發生在無現代通訊的20世紀初,但即使係當時,要串謀幾十人,甚至幾百人,一樣可以做得到 ...
Guest from 203.145.89.x 發表於 2024/1/23 10:33

當時報章報導是有70000人, 收賣70000人? 你來串給我看看 (蘋果黎咩)
beebeechan 2024/1/23 19:22
即係比喻花地馬聖母顯現事件,一般認為只有人證不足以證實係神蹟,但教會受古代教育影響,會覺得已經足夠證據。

Guest from 203.145.89.x 2024/1/23 10:25 提交

花地瑪聖母顯現没有實証,只有人証?

當時一個牧童覆述了聖母的預告。
(1)第一次世界大戰快要結束
(2)說其中兩個不久就要離開人世。Lucia 還有任務要留在世久一點。
這是當時是「未來」的事,未知之數。
今日,是我們的歷史,有實有據。
WWI 1919年結束。
方濟各和雅仙達在聖母顯現後數年,因為流行性感冒不治死亡,分別年僅11歲和10歲

Lucia 於2005年去世,享年98歲
不過,你仍會說這是巧合,機會率是萬份之幾多幾多。。。很科學。
匿名 2024/1/23 19:49
下次你急性肺炎時, 叫醫生開白開水給你當藥就夠了。
beebeechan 發表於 2024/1/23 11:54

呢句說話,反映你對醫學和統計學不太認識。

肺炎又好多款,有些可以自癒,有些不能。
有些就咁休息,無醫學干預會更好。
有些就要醫學干預會好些,但休息也可以。
有些就一定要醫學干預。

另外醫學不是物理學和化學,每個人身體也不同。
同一個病,可以你可以自我痊癒無需醫學干預,他可以自我痊癒但有醫學干預更佳,我必須醫學干預。

有好多案例係患者患危疾,無藥醫,但只要心情好(通常係有幾種:醫生呃佢呢隻藥食咗好快好,有些就去旅行,有些就信咗神,有些就信咗佛)就好返

你明唔明白?

醫學世界太複雜,太多未解之謎,唔同工程學。
所以用醫學神蹟當神蹟,係有一定的問題。
匿名 2024/1/23 19:57
所以你就把「科學解釋不到」的事, 當無發生過?
這是訴諸鴕鳥囉?

有發生過又點,但唔一定係神的干預。

可以係未知原因

如果你1000年前出世,有條友係20年前話你會在未來50年內大病,因為你得罪神,點知你20年後真係大病,咁唔通那條友又係神的代言人咩?

以前D人話無辦法解釋到點解會有病,一定係神罰或鬼整,頂尖包括醫學及當時的科學專家。點知發現原來係細菌病毒入侵。咁唔通細菌病毒入侵又一定係神蹟/神的懲罰?
匿名 2024/1/23 20:00
你訴諸神蹟,可能就好似以前D人,唔知點解病會傳染,就以為傳染病一定係中招的人有邪氣,邪氣入侵,要僻邪。但後來先知原來那樣叫細菌,唔係邪氣。
抽刀斷水 2024/1/23 21:04
拜託唔好侮辱「歷史」這兩個字。
在日心說未冒現前,
倡地心說的知名學者有:蘇格拉底, 柏拉圖, 亞里 ...
beebeechan 發表於 2024/1/23 11:54

拜託唔好侮辱「歷史」這兩個字。

「地心說」和「日心說」都源自古希臘,這本是一場哲學/科學的辯證,然而羅馬教廷很早就把「地心說」奉為真理,不容任何人質疑,誰敢提出異議,就可能會被送到宗教裁判所,也就是俗稱的宗教法庭。哥白尼為了避免殺身之禍,《天體運行論》深藏多年才敢發布,仍然不免被編入《禁書目錄》的命運,伽利略因為散布「太陽是宇宙中心而不是地球」的言論,與神聖經文相悖,而被宗教法庭判處終身軟禁於家中,且不得再繼續寫書。

http://earthopinions.org/article ... 9%E6%94%BF%E6%B2%BB
beebeechan 2024/1/23 23:10
哥白尼為了避免殺身之禍,《天體運行論》深藏多年才敢發布
抽刀斷水 發表於 2024/1/23 21:04

哥白尼《天體運行論》1543完成出版。 友人趕得及在他臨終前把書交到他手上。這是事實。
反基水...就包裝成是「避免殺身之禍,《天體運行論》深藏多年才敢發布」。。

睇你呢個論點, 真是有笑不完的笑話

哥白尼是因中風, 癱瘓而死, 這是突發的病,
哥白尼可以早預知他何時中風(1543年), 死前完成出版?

所以, 根本就不可能有「避免殺身之禍,《天體運行論》深藏多年才敢發布」。。這個荒謬事, 一派胡言!!

即係抽水知佢2026年就會死....2025年12月..狂發表佢「廣讀」心得....避免「各安」拍門?
(白痴)!
beebeechan 2024/1/23 23:11
然而羅馬教廷很早就把「地心說」奉為真理

你又唔知係哥白尼出書...是由兩位主教在金錢上礸石贊助完成的。

照當時慣例, 作者鳴謝的人, 多是在成書或研究過程中大力支持 (金錢上, 當時出一本書花費不少)

在序中, 哥白尼更親口多謝成書是得到兩位主教的鼓勵.

試問, 當時的教會怎會對異端之說支持鼓勵先?
beebeechan 2024/1/23 23:12
仍然不免被編入《禁書目錄》的命運

呢個咪多得伽里略帶挈唔少囉。
beebeechan 2024/1/23 23:12
然而羅馬教廷很早就把「地心說」奉為真理,不容任何人質疑

哥白尼的《天體運行論》1543便發表了, 到1614年伽里略件, 半個世紀。。。教廷不知有本「反聖經」的書在流行嗎?要50年後質疑?

當時提倡日心論的亦不是伽里略一個, Kepler在伽里略之前便作此言論。 教廷又無對Kepler有甚麼禁止, 秋後算賬。(Kepler)就沒有受審或被逮捕。
beebeechan 2024/1/23 23:13
而被宗教法庭判處終身軟禁於家中,且不得再繼續寫書。

又係唔識歷史就講屎

軟禁中還繼續寫書﹐書還送到荷蘭出版了
Discourses and Mathematical Demonstrations Relating to Two New Sciences (Discorsi e dimostrazioni matematiche, intorno à due nuove scienze), 出版日期是 1638年 (在家軟禁中)
beebeechan 2024/1/23 23:16
另外醫學不是物理學和化學,每個人身體也不同。
同一個病,可以你可以自我痊癒無需醫學干預,他可以自我痊癒但有醫學干預更佳,我必須醫學干預。

有好多案例係患者患危疾,無藥醫,但只要心情好
Guest from 203.145.89.x 發表於 2024/1/23 19:49

咁上兩代既人, 飲香爐灰加水應唔會病死喇。
因心情好, 還加有神罩住, 信心+心情---水到病除
beebeechan 2024/1/23 23:17
有好多案例係患者患危疾
Guest from 203.145.89.x 發表於 2024/1/23 19:49

得把口講「好多案例」,, 又實在一個例都拎唔到出嚟。
beebeechan 2024/1/23 23:18
醫學世界太複雜,太多未解之謎

你唔識就唔該企埋一邊, 不要搶咪, 霸頭位。
beebeechan 2024/1/23 23:18
以前D人話無辦法解釋到點解會有病,一定係神罰或鬼整
Guest from 203.145.89.x 發表於 2024/1/23 19:57

依家你呢種人,
無辦法解釋的就一定係「機會率唔係零」,,..有咁既可能!
同以前啲迷信同一基因。
beebeechan 2024/1/23 23:19
如果你1000年前出世,有條友係20年前話你會在未來50年內大病,因為你得罪神
Guest from 203.145.89.x 發表於 2024/1/23 19:57

你想淡化花地瑪聖母預告之嘛,
不過方法屎咗啲, 你將預告時框拉長到50年....
仲勁過啲江湖睇相佬, 佢地都係呃你十年八年

花地瑪預告一戰結束,兩個牧童會早逝.. 兩年未到就應驗啵。

不如你話下星期股市會大反彈
你靈俾我睇丫
beebeechan 2024/1/23 23:39
有發生過又點,但唔一定係神的干預。

可以係未知原因

衰得過你就係講唔出係因乜原因。
講得到, 就梗係不是神蹟喇!
< [1] 2 [3] > [17]

返回首頁 | 登錄 | 註冊