離教者之家

有來世,有永生,但無前世,係咪唔合邏輯

1 [2] >
匿名 2024/2/2 00:50
正常黎講,有始就有終。
無始自然無終。無終自然無始。

如果無來世,自然無前世。

如果有來世,自然有前世。

如果有永生,自然有大量前世。

有來世,但無前世,係甚麼玩意?
匿名 2024/2/2 00:59
「永生」通常意味著存在沒有終點,而「有來世」則暗示了生命循環的連續性。如果一個存在有永生,那麼它似乎應該在時間的兩端都是無限的,即「無始」和「無終」。
beebeechan 2024/2/2 02:23
醒你一句
你慢慢思考
抽刀斷水 2024/2/2 08:20
()->這一生->永生

()= 永死?
匿名 2024/2/2 08:32
醒你一句
你慢慢思考
Knowledge has beginning but no end

你呢句只係格言,唔係真理或科學事實
beebeechan 2024/2/2 10:27
你呢句只係格言,唔係真理或科學事實
Guest from 124.217.137.x 發表於 2024/2/2 08:32

少。。。都唔係同你講緊科學。
匿名 2024/2/2 10:48
少。。。都唔係同你講緊科學。
beebeechan 發表於 2024/2/2 10:27 ]

既然唔係科學事實

咁的話,呢類格言唔太 inspiring

美國New Hampshire 州的官方的格言話 Live Free or Die
唔通你有信咩?
匿名 2024/2/2 10:53
既然唔係科學事實

美國New Hampshire 州的官方的格言話 Live Free or ...

阿富汗的國家格言係:萬物非神,唯有真主,穆罕默德是神的使者。

唔通你又信Allah 真神和Muhammad 咩?
beebeechan 2024/2/2 12:13
既然唔係科學事實

美國New Hampshire 州的官方的格言話 Live Free or ...
Guest from 124.217.137.x 發表於 2024/2/2 10:48

請問一聲..宗教和科學是相同的東西嗎?
我答: 不是 (我唔知你會答乜)

講格言, 講哲學時你講乜蠢科學!

不同的東西可以用相同的方法處理嗎?
(酒樓個廚房都分開蒸, 鑊, 炸, 煲...不同菜不同煮法.....)
用在科學上的探索方式可以用在宗教, 哲理上嗎?

(你有科學知識但無常理...連一廚房佬也懂的常理你是沒有了....唉)將工具用在錯誤的地方又是閣下的低智而已.
匿名 2024/2/2 12:26
咪話個格言唔 inspiring 囉。
beebeechan 2024/2/2 12:36
咪話個格言唔 inspiring 囉。
Guest from 124.217.137.x 發表於 2024/2/2 12:26

你話唔夠inspiring 就無謂拗
你話唔科學我就一定抦你
匿名 2024/2/4 18:21
你話唔夠inspiring 就無謂拗
你話唔科學我就一定抦你
beebeechan 發表於 2024/2/2 12:36

但你知唔知點解你個格言 no inspiring 先
因為你想借呢個格言,說明靈魂有可能係有 beginning but no end

但別忘記,你講的知識,係depends on human
個beginning 唔係知識本身,而係人類開似學習、研究、探索、分享的一刻

而於no end也非正確,如果人類會滅亡,人類滅亡那日就係end of knowledge (因為knowledge 係站在人類視角看)(如果不是人類視角,無法證明knowledge has beginning, 也無法證明knowledge no end)
beebeechan 2024/2/4 23:35
(因為knowledge 係站在人類視角看

個beginning 唔係知識本身,而係人類開似學習、研究、探索、分享的一刻

而於no end也非正確,如果人類會滅亡,人類滅亡那日就係end of knowledge
Guest from 124.217.137.x 發表於 2024/2/4 18:21

你都識講, 係站在人視角來看
那日, 你死了, 難道萬有引力, string...這些知識也消失了?

在人類未出現前的宇宙, 天地早便有不為人知的「知識」。。
今日的科學, 仍在找未知的知識。
匿名 2024/2/5 09:34
那日, 你死了, 難道萬有引力, string...這些知識也消失了?

在人類未出現前 ...

萬有引力係自然定律,但知識係人類建構(Human Construct)。

萬有引力不會在你死後消失。
但萬有引力作為你的知識,你死咗這些知識就跟住消失了。
不,更準確講,當你患上咗腦退化症開始,它已經消失。

而言,知識一般是講緊全人類集體知識,而非一個人的知識的話,咁人類滅亡時,或者人類因為各種原因(如世界大核戰、能源耗盡、無人肯生仔生女導致無法承繼知識、或者生太多仔女導致嚴重資源短缺等等)大倒退,以至無法作知識傳承,知識咪消失囉。
匿名 2024/2/5 09:37

在人類未出現前 ...

萬有引力係自然定律,但知識係人類建構(Human Construct)。

萬有引力不會在你死後消失。
但萬有引力作為你的知識,你死咗這些知識就跟住消失了。
不,更準確講,當你患上咗腦退化症開始,它已經消失。

而言,知識一般是講緊全人類集體知識,而非一個人的知識的話,咁人類滅亡時,或者人類因為各種原因(如世界大核戰、能源耗盡、無人肯生仔生女導致無法承繼知識、或者生太多仔女導致嚴重資源短缺等等)大倒退,以至無法作知識傳承,知識咪消失囉。

你搞錯咗咩叫知識

知識不是自然定律,也不是社會規律,
而係人類的探索、研究、學習所得。

知識不是自然,而係完完全全係一個人類的建構(Human Construct)

所以,人類滅亡,自然規律仍然健在,但知識(即人類的知識)旋即會消失。
匿名 2024/2/5 09:45
如果閣下想講,知識就係自然規律。

咁的話,宇宙有無beginning ,有無end,都是一個謎。

能量及質量守恒定律(Law of conservation of mass and energy)就話,物質與能量不會被創造或消失,只能轉換。咁的話,即係無始無終(No beginning, no end)

大爆炸理論話有beginning ,而呢個beginning 係一個奇點,奇點雖然體積好細,但它的質量和重量,係等同宇宙一樣咁大。而且,宇宙也可能有end。
beebeechan 2024/2/5 12:48

咁的話,宇宙有無beginning ,有無end,都是一個謎。

能量及質量守恒 ...
Guest from 203.145.89.x 發表於 2024/2/5 09:45

跟你拗呢啲話題, 就真正係只有 beginning, no end
beebeechan 2024/2/5 15:30

能量及質量守恒 ...
Guest from 203.145.89.x 2024/2/5 09:45 提交

一時說無始無終

咁的話,即係無始無終(No beginning, no end)

三刻時便說

而且,宇宙也可能有end

咁即係有無始有冇終?

你都唔知自己企在乜立場。
匿名 2024/2/6 11:23
一時說無始無終

三刻時便說
咁即係有無始有冇終?

你都唔知自己企在乜立場。 ...
beebeechan 發表於 2024/2/5 15:30

你倒底想探究真理,還是企邊站,探究信仰和立場?

真理,即使係社會科學,都係multifaceted and complex。

你似乎想硬簡單化呢種 multifaceted and complexity,不過只會讓你更遠離真理。
匿名 2024/2/6 11:26
一時說無始無終

三刻時便說

咁即係有無始有冇終?

你都唔知自己企在乜立場。 ...
beebeechan 發表於 2024/2/5 15:30 ]

咪講咗,宇宙有無beginning ,有無end,都是一個謎

以你的討論的邏輯水平,必須大幅努力學習,才能探討真理啊。
匿名 2024/2/6 11:39
跟你拗呢啲話題, 就真正係只有 beginning, no end

目前仲未搵到有任何東西,係有beginning 而無end

能量守恒定律:在最微細的量子角度(例如弦),所有野都係無beginning 也無end

你的物資和生命:在非量子世界,所有東西皆有beginning ,也有end
1 [2] >

返回首頁 | 登錄 | 註冊