離教者之家

所有人反對我自殺

1 [2] [3] >
哈佛專家 2024/2/12 05:19

(1)
所有人反對我自殺

不論是佛教徒或是基督徒,不論是香港的基督徒或海外的基督徒,不論有沒有宗教信仰,所有人均反對我因為共產黨而自殺,均認為我的想法錯誤。大部分人均反對我想著或講著民主自由,均認為我無法理解民主自由。要我不要胡思亂想,要我不要再想著政治。可以研究宗教,但不要想太多政治方面的問題。

(2)
現在我的意識十分混亂,而且沒有宗教信仰。我講民主自由已經講到亂晒籠。
沙文 2024/2/12 07:01
您唔好咁frustrated啦,唔係所有人都反對。

我係冇意見嘅。
哈佛專家 2024/2/12 07:13
謝謝你,我在網上搵左好多人,真係好多人反對。包括香港民主黨及海外的民運人士在內,他們都係反對,並且認為我有病。
沙文 2024/2/12 08:46
唔駛客氣。新春之際我祝您揾到曬全人類畀vote for you.
抽刀斷水 2024/2/12 20:43
你所謂為XXX而自殺,具體意思係指咩?

A. 你認為你既自殺對XXX有若干影響?
B. 你認為你對XXX的存在已承受不了而要了結自殺?
C. 你因為XXX對你的傷害到忍受不了而要了結自殺?
哈佛專家 2024/2/12 21:44
共產黨害香港沒有民主自由,共產黨全面入侵香港,所以我要自殺。

我也覺得共產黨在迫害很多人,說不定我也會受到共產黨的迫害。我受不了共產黨的迫害而自殺。有錯咩?
抽刀斷水 2024/2/13 11:00
我看到共產黨暫時未迫害到你。

那麼你的自殺,是對共產黨行為的抗議?還是你懼怕未來會受到共產黨迫害,自殺定先呢?
沙文 2024/2/13 13:58
樓主冇bno咩
哈佛專家 2024/2/13 16:16
本來有BNO,但後來沒有續領,香港特區護照還可以用。問題是我不適合移民,移民亦未必開心。
哈佛專家 2024/2/13 16:19
可能在前世曾經受不住共產黨的迫害而自殺,今世又說共產黨的迫害而自殺。我覺得我沒有民主自由,又覺得共產黨會繼續毛澤東時代的迫害,所以想自殺。
抽刀斷水 2024/2/13 17:09
本來有BNO,但後來沒有續領,香港特區護照還可以用。問題是我不適合移民,移民亦未必開心。 ...
哈佛專家 發表於 2024/2/13 16:16

BNO 「5+1」移民英國安排:

擁有BNO身份,過期及遺失護照者毋須續領亦可申請

https://www.planto.hk/zh/blog/bno-renew-application/

未試過又點知不適合、不開心呢?出去走一圈,隨時都可回香港,好過自殺啦,係咪?

我依家睇緊杜葉錫恩本自傳,佢話少女時候受到情傷,响英國Great Corby呢個好靚既小鎮生活過,就慢慢忘記傷痛了。

Great Corby | Co-Curate (ncl.ac.uk)

我上網搜尋,真係成幅畫一樣:

House Price History (rightmove.co.uk)
呢間House複式過千呎,為起港錢二百萬都唔駛,好骨子架,呢個價香港買間劏房都分分鐘買唔到。
哈佛專家 2024/2/13 17:23
我比較喜歡選擇美國多於選擇英國。已經有人移民英國。他們移民英國後亦未必開心。有時我想留在香港。香港仍然有它的優點,但共產黨破壞香港好厲害。

我仍然會打妄想。
抽刀斷水 2024/2/13 17:37
回覆 12# 哈佛專家

係咪破壞視乎觀點啦,正如係進化還是退化,其實都係演化一樣。

沙文 2024/2/13 17:52
回覆 11# 抽刀斷水
frontyard backyard確係細過美國又冇泳池同埋好鬼死舊,樓梯又窄。若果嫌英國屋唔啱,走線去美國都大L把人
抽刀斷水 2024/2/13 18:31
回覆 14# 沙文

樓價相若,美國有咩選擇?
哈佛專家 2024/2/13 19:06
可能我講民主自由太多,想著民主自由太多。
抽刀斷水 2024/2/13 19:55
香港的民主自由在近年或者有所改變,與其自殺離開世界,不如移民/旅居離開香港。
哈佛專家 2024/2/13 20:35
即使我講共產黨及民主自由,仍然有墮落地獄的可能。沒有上師會認同,我以前太天真。現在我已經沒有宗教信仰,整個人糊里糊塗。
沙文 2024/2/13 20:37
回覆 15# 抽刀斷水
您應該先睇work opportunities而唔係根據住屋揀地方,冇得撈,間屋幾抵都冇用
哈佛專家 2024/2/13 21:34
我講民主自由已經講到傻下傻下。即使共產黨到來及沒有民主自由,也不能自殺,亦未必要移民,即使是達賴喇嘛也不會認同。許多人受到的迫害比我更厲害,他們也沒有自殺。共產黨的統治及沒有民主自由可能不是自殺的理由。即使是達賴喇嘛也不會認同。
哈佛專家 2024/2/13 22:36

內容錯誤,刪帖。對不起。
1 [2] [3] >

返回首頁 | 登錄 | 註冊