離教者之家

點解基督教冇呢本書?

沙文 2024/2/14 11:26

其實基督教都有相同教義:
約一3:7        小子們哪、不要被人誘惑、行義的纔是義人.正如主是義的一樣。
逃出魔幻紀 2024/2/14 13:47
其實基督教都有相同教義:
約一3:7        小子們哪、不要被人誘惑、行義的纔是義人.正如主是義的一樣。 ...
沙文 發表於 2024/2/14 11:26

我想發貼討論呢個問題都唔得啦依家,身為基督徒嘅我似乎唔可以喺呢度發帖啦,我多次嘗試發都發唔出,以為個網壞咗,而家見你鋪新貼,就諗:「可能係聲稱『讓一切言論都可以喺呢度表達』嘅網主禁止咗我呢個基督徒嘅表達權」,唔知有冇諗錯呢?
抽刀斷水 2024/2/14 13:58
回覆 2# 逃出魔幻紀

「發唔出」係咩意思?你先前先貼到「蒸氣房的地獄體驗」咋喎。
沙文 2024/2/14 14:50
本網新置AI篩選低質素帖以致部份網友以為系統故障發唔到帖不便之處謹此致歉
本人已下令工程部同工盡可能降低standard希望很快網開一面令較渣貼文亦能勉強發出,感謝您的耐心和諒解
抽刀斷水 2024/2/14 15:21
垃圾AI又豈能敵擋偉大天主的安排呢?
逃出魔幻紀 2024/2/14 16:17
垃圾AI又豈能敵擋偉大天主的安排呢?
抽刀斷水 發表於 2024/2/14 15:21

的確如此,天地間一切都係屬於天主嘅;就如天主容許撒但試探約伯一樣,佢容許反基嘅人、反基嘅言論存在,自然有佢嘅目的。
講返本貼嘅議題,當加音受到罪惡誘惑時,上主對加音說:「你為什麼發怒?為什麼垂頭喪氣?你若做得好,豈不也可仰起頭來?你若做得不好,罪惡就伏在你門前,企圖對付你,但你應制服它。」(創世紀4:6-7)
沙文 2024/2/14 16:58
回覆 5# 抽刀斷水
天主又唔係真係大L曬。肥仔金一直唔畀天主教起咁多教堂,天主就很合作。
抽刀斷水 2024/2/14 20:00
回覆 7# 沙文

傻啦,梗係天主容許肥仔金咁做架啦,我身為慕道者並非浪得虛名。
匿名 2024/2/14 23:54

回覆 6# 逃出魔幻紀

日本修女因幫助神父性侵天主教學校的幾十名聾啞兒童而被捕
瀏覽:139
迴響:0
推薦:0

Nun Arrested For Helping Priests Sexually Abuse Dozens Of Deaf Children At A Catholic School

一名來自日本的羅馬天主教修女,42歲的Kosaka Kumiko小阪久美子,因涉嫌幫助阿根廷神父在一所聽障青年學校性侵兒童而被逮捕和指控。

據報導,Kumiko小阪久美子幫神父進行肛交和陰道強姦、撫摸和口交聽障兒童,據稱這些行為發生在Lujan de Cuyo的學校的浴室、宿舍、花園和一個地下室。

孩子們說,這兩名羅馬天主教神父在聖母瑪利亞像旁不斷強姦他們。

針對久美子的案件始於一名前女學生指控她讓她穿上尿布以掩蓋下陰出血。這是在她被牧師HoracioCorbacho科 爾巴喬強姦之後。久美子後來自首。

至少有24名普羅沃洛學院的學生站出來指控科爾巴喬、另一位名叫尼古拉-科爾拉迪的牧師和其他三名教會男子。

去年11月逮捕了這五名被告,在柯拉迪的房間裡發現了一系列色情雜誌和大約34,000美元。如果罪名成立,他們將面臨最高50年的監禁。柯拉迪早些時候在義大利被指控在維羅納的普羅沃洛學院性待學生,這是一所聾啞學校,據信多年來有數百名兒童被二十幾名牧師和修士性侵犯過。

學校三名員工也被逮捕。調查人員正在調查30多份針對這些神父和教職人員的證詞。

2019年12月阿根廷神父霍拉西奧・科爾巴喬被判處 45 年監禁,義大利人尼古拉2014至 2016 年間在普羅沃洛聾啞和聽力受損兒童研究所虐待約 20 名兒童而被判處 42 年

該審判是該校尚未開始的幾起審判之一,它在教皇法蘭西斯的家鄉的天主教堂中引起了震動。

法院表示,這些判決考慮到了神父對孩子們的福祉負有責任的加重情節,以及受害者是住在寄宿學校的未成年人這一事實。

受害者是 4 至 17 歲的兒童和青少年。

教會的園丁阿曼多・戈麥斯也因性虐待被判入獄 18 年。

法庭外,一群年輕人舉著寫著 “支持普羅沃倖存者”的橫幅等待裁決。

當法庭宣讀判決時,一些人爆發了瘋狂的慶祝活動。一些受害者的母親只是擁抱並哭泣。

久美子及 另有14 名被告在另外兩起涉及學校的獨立案件中待面臨審判

https://blog.udn.com/mobile/acewang3005/173176404?fbclid=IwAR2UGsMMYJ4B76NFj0OdADClPsnU4viXgXzG69rdVYjmzCRoLnYBdseIgxQ

羅馬書八章2節「因為賜生命聖靈的律,在基督耶穌裡釋放了我,使我脫離罪和死的律了。」  
神允許神父同工強姦,未成年少年少女,可見耶穌超然的超能力根本就不存在!
旁觀者 2024/2/15 00:05
身為基督徒嘅我似乎唔可以喺呢度發帖啦
逃出魔幻紀 發表於 2024/2/14 13:47

鬼教妖徒翻江倒海都得,為啥咁無能連發貼都唔得呢﹖
旁觀者 2024/2/15 00:11
佢容許反基嘅人、反基嘅言論存在,自然有佢嘅目的
逃出魔幻紀 發表於 2024/2/14 16:17

「天主」就話「將凡有氣息的盡行殺滅」,威風凜凜,殺氣騰騰,點解要「容許反基嘅人」﹖那不是拿擂漿棍捅自己屁眼﹖
沙文 2024/2/15 02:01
回覆 5# 抽刀斷水
屌而家事實就係條粉腸哭訴AI制止咗佢出帖跪求我出面幫佢疏通
抽刀斷水 2024/2/15 11:23
回覆 12# 沙文

佢出帖跪求你係因為佢悲觀對天主缺乏信心,相反我就見到偉大天主安排既好處精妙了,就算係你出面幫佢疏通成功爭取,都係天主安排你咁做既,你無得否認架喎。
beebeechan 2024/2/15 11:37
回覆  沙文

佢出帖跪求你係因為佢悲觀對天主缺乏信心,
抽刀斷水 發表於 2024/2/15 11:23

o依.....咁我粒帖無出, 係咪我對天主好有信心?
抽刀斷水 2024/2/15 12:43
o依.....咁我粒帖無出, 係咪我對天主好有信心?
beebeechan 發表於 2024/2/15 11:37

粒帖無出,可以係對天主好有信心,或者係對有關事情無感。
沙文 2024/2/15 15:42
回覆 13# 抽刀斷水
我話“天主冇叫我咁做”咁味得咯,點冇得否認?
抽刀斷水 2024/2/15 19:38
回覆 16# 沙文

咪就係天主安排咗你話“天主冇叫我咁做”囉,你否認都無用架呢。
沙文 2024/2/15 20:34
點為之“安排”先?
抽刀斷水 2024/2/16 00:38
回覆 18# 沙文

呢個問題牽涉有關天主既動作,可能都要問埋咩係「天主/神」,而呢條問題好似李天命問過,我只係一般慕道者又點識答呢,睇下有無資深教徒可以講解一下。
旁觀者 2024/2/16 01:00
回覆  逃出魔幻紀
孩子們說,這兩名羅馬天主教神父在聖母瑪利亞像旁不斷強姦他們
Anonymous 發表於 2024/2/14 23:54

「聖母」也被「聖父」、「聖子」、「聖靈」輪過大米,她也無動於衷﹖
魔幻紀、BBChan、Jimmy Chauck 為邪教搖旗吶喊,作為幫兇,也脫不了關係。
沙文 2024/2/16 06:16
回覆 19# 抽刀斷水

屌您語識又要賣鯇魚尾

而家邊個係李天命學生?

返回首頁 | 登錄 | 註冊