離教者之家

耶穌從來冇...

1 [2] [3] > [4]
沙文 2024/3/11 10:48
捐錢。
四本福音好似都冇記載過耶穌有捐過錢,浄係試過叫人捐,佢自己就冇捐過。
抽刀斷水 2024/3/11 20:42
耶穌係一名魔術師,變錢出黎話咁易,但就會影響當地通賬,全能都無符。
旁觀者 2024/3/12 06:05
叫佢擰錢出來就冇咯,帶住班靚個個Ngap住把刀,四圍收陀地就有。
leefeng 2024/3/12 07:13
收唔到陀地就…凡不接待你们的,你们离开那城的时候,要把脚上的尘土跺下去,见证他们的不是。
.
沙文 2024/3/12 08:15
耶穌係一名魔術師,變錢出黎話咁易,但就會影響當地通賬,全能都無符。
抽刀斷水 發表於 2024/3/11 04:42

跑慣江湖嘅魔術師, 講嘢應該識得圓滑啲,唔會好似耶穌講得咁L肉酸。就算唔想捐, 都唔會咁直白講到出口,有好多技巧嘅講法㗎。甚至利用拍賣香膏,可以撈多一筆之餘,又keep住樽香膏都得
佢咁講等於話窮鬼不嬲都有, 話知佢死, 我死significant過佢死。

26:7        有一個女人、拿著一玉瓶極貴的香膏來、趁耶穌坐席的時候、澆在他的頭上。
26:8        門徒看見、就很不喜悅、說、何用這樣的枉費呢.
26:9        這香膏可以賣許多錢、賙濟窮人。
26:10耶穌看出他們的意思、就說、為甚麼難為這女人呢.他在我身上作的、是一件美事。
26:11因為常有窮人和你們同在.只是你們不常有我。
抽刀斷水 2024/3/12 10:26
耶穌出身寒微,一有機會就要向人顯露佢既尊貴,唔同悉達多視富貴如浮雲,所以咩出身都好緊要,影響一世。
leefeng 2024/3/12 11:18
耶穌出身寒微,一有機會就要向人顯露佢既尊貴,唔同悉達多視富貴如浮雲,所以咩出身都好緊要,影響一世。 ...
抽刀斷水 發表於 2024/3/12 10:26

所以佢發夢都想做王,成副小人得志咁既欵,冇厘貴格,
一般教徒都有呢啲特性。
抽刀斷水 2024/3/12 16:48
所以佢發夢都想做王,成副小人得志咁既欵,冇厘貴格,
一般教徒都有呢啲特性。 ...
leefeng 發表於 2024/3/12 11:18

其實出身寒微唔緊要,一係就腳踏實地力爭上游,一係就乖乖認命躺平過活,最怕就係好高鶩遠假大空拋浪頭。
旁觀者 2024/3/12 23:15
吹牛得有個譜,「上帝兒子」、「救主」、「彌賽亞」,就離題萬丈!
豈真「不吹大點没人信」﹖
leefeng 2024/3/13 00:44
其實出身寒微唔緊要,一係就腳踏實地力爭上游,一係就乖乖認命躺平過活,最怕就係好高鶩遠假大空拋 ...
抽刀斷水 發表於 2024/3/12 16:48

耶穌出身寒微不但止,性格貪瞋痴三毒俱全,

又想做王,又想做神,行的所謂神蹟,黃大仙濟公行的似乎還多過佢!

聖經內所描述的耶穌並不慈善,咒樹殺豬,鞭打平民百姓只為私利(什麼保護聖殿的藉口),教門徒要分自己友(「天主國的奧義只賞給了你們,但對那些 外人,一切都用比喻,使他們看是看,卻看不見;聽是聽,卻聽不明白,免得他們回頭,而得赦免。」(谷4:10-12),這種心胸既狹窄, 又小家。

原来這種「神」只保佑自己友以色列人,一心計劃是想外邦人死的?
外邦人的基督徒眼瞎了? 都看不見? 單憑幻想主是愛他們? 基督教徒真是個個幼稚兼冇腦。

.
旁觀者 2024/3/14 02:13
耶穌捐錢就冇咯, 捐精就有! "楊蓮亭", 光豬細路都俾佢捐過.
基督鬼徒若晚晚趷高屎窟, 等佢"復臨", 都有機會俾佢捐到嘅.
匿名 2024/3/18 14:09
抽刀斷水 發表於 2024/3/11 20:42

你呢個似「印鈔機」多些

魔術師仲差,變錢,連通脹都做唔到,只能用掩眼法。
匿名 2024/3/18 14:11
原来這種「神」只保佑自己友以色列人,一心計劃是想外邦人死的?
leefeng 發表於 2024/3/13 00:44

你搞錯了,呢個「神」唔係想外邦人死,而係想「不信者」死。

相反,呢個「神」想全世界信晒佢,同埋非常愛那些「只信祂的人」,包括任何國藉
beebeechan 2024/3/19 00:11
捐錢。
四本福音好似都冇記載過耶穌有捐過錢,浄係試過叫人捐,佢自己就冇捐過。 ...
沙文 發表於 2024/3/11 10:48

有架...

若望福音13:29
不過,有人因為猶達斯掌管錢囊,以為耶穌是給他說:「你去買我們過節所需要的,」或者,要他給窮人施捨一些東西。
leefeng 2024/3/19 00:29
你搞錯了,呢個「神」唔係想外邦人死,而係想「不信者」死。

相反,呢個「神」想全世界信晒佢,同埋非常 ...
Guest from 203.145.89.x 發表於 2024/3/18 14:11

想外邦人死,想「不信者」死的都不叫神,叫魔王或妖物。
所以佢一被釘,殭屍妖物就爬出来為魔王打氣恐嚇人!

沙文 2024/3/21 09:14
多謝/唔該-  無論係對幫佢搽油嘅靚女, 定係幫佢揹十字架嘅黑仔西門, 從來都係唔該都冇聲。

我有時都會反省自己, 會唔會係我對救世主嘅manner有太過份嘅要求呢?
沙文 2024/3/25 19:56
笑-- 由頭都未, 耶穌都冇笑過一聲。
一係就嬲爆爆, 一係就苦瓜乾咁嘅面口 , 喊苦喊忽唧都唔笑, 咁嘅人十分悶蛋。
唔知你點諗, personally 對住呢亭人我真係頂唔順
逃出魔幻紀 2024/3/26 11:39
呢一貼好清楚咁表現出基督徒與非基督徒嘅分別。基督徒知道耶穌係萬有嘅天主,天主嘅言行自有天主嘅風範;而非基督徒只將耶穌當成普通人一個,用人嘅標準去衡量佢。呢貼嘅觀點等於話皇帝成日都淨係識得叫人哋納稅,佢自己就從來冇交過一蚊稅。
沙文 2024/3/26 17:59
貼嘅觀點等於話皇帝成日都淨係識得叫人哋納稅,佢自己就從來冇交過一蚊稅。

逃出魔幻紀 發表於 2024/3/25 19:39

咁就證明我論點嘅substance係啱嘅, 皇帝真係要納稅㗎,唔止一蚊添

https://taxscouts.com/blog/the-uk-royals-who-pay-their-taxes/
https://go.kompas.com/read/2022/02/14/231133874/thai-king-maha-vajiralongkorn-under-political-tax-scrutiny-in-germany?page=all
逃出魔幻紀 2024/3/26 22:14
咁就證明我論點嘅substance係啱嘅, 皇帝真係要納稅㗎,唔止一蚊添
沙文 發表於 2024/3/26 17:59

正如一種藍色雀仔同埋一個準噶爾民族唔可以代表「一切血肉的生物」,活動槍機團座入邊嗰個半圓形咬實粒子彈嘅彈彈下物體根本唔係一個鈎;同樣道理,你所講嘅泰國國王(King)唔等於對自己國家嘅大面積疆土以及其中眾多民族擁有絕對權力嘅皇帝(Emperor)。我舉例嘅係「皇帝」而唔係king。
不過你嘅講法都有啲啟發意義嘅,我舉例嘅「皇帝」始終都係人,皇帝又好,國王又好,都只不過係有限而且暫時嘅存在,而家世界上啲乜國王物國王基本上都喪失晒實權,國政唔到佢話事,而且仲要要遵守其他人制定嘅法律,變晒好似吉祥物一樣的國家象徵物體,只不過係廣義上嘅公務員而已。現今世界已經不存在真正嘅皇帝,就算有,點講都好,有限嘅人同自有永有無限勁嘅天主點可以相提並論呢?
leefeng 2024/3/27 00:35
正如一種藍色雀仔同埋一個準噶爾民族唔可以代表「一切血肉的生物」,活動槍機團坐入邊嗰個半圓形咬 ...
逃出魔幻紀 發表於 2024/3/26 22:14

你個幻想自有永有無限勁嘅天主存在先至算啦!
1 [2] [3] > [4]

返回首頁 | 登錄 | 註冊