離教者之家

溫馨提示:

1 [2] >
沙文 2024/3/17 16:02
可能呢個擔心係多餘嘅,因為對某啲人,或者某啲國來說, 叛國係唔需要告解嘅。

23条|天主教香港教区:不会改变教会一贯施行告解保密性,认同公民有义务保障国安
立法会就《维护国家安全条例草案》完成法案委员会审议,当中包括建议订立“披露他人犯叛国罪”的规定,如任何中国公民知悉另一人已犯、正犯或即将犯国安罪行,需在合理切实可行范围内,尽快向警务人员披露犯罪事宜。立法会选委界议员、圣公会前教秘书长管浩鸣早前关注,神职人员接受告解后为信徒保密,能否在叛国罪下有例外情况。律政司司长林定国当时回应指,法律专业保密权属被告的基本人权,与神职人员不同,举例如社工亦可能听到如告解般的内容,难以作出豁免或例外,倘在国家嘅安危系“危在旦夕”,“大家都要有个平衡”。
beebeechan 2024/3/18 00:44
咁又舉個例
有天主教內既狂熱港獨份子放咗個炸彈係銅鑼灣, 爆咗, 死咗無辜市民
條友內疚...去告解
神父聽咗....要唔要舉報?
唔報...就係犯法..好嚴重既罪添
上報...又犯教會法...除牌炒尤.

你話....點算好...點算好...點算好?!
抽刀斷水 2024/3/18 02:10
回覆 2# beebeechan

我諗天主教係時候撤出蛙島了。
beebeechan 2024/3/18 02:47
回覆  beebeechan

抽刀斷水 發表於 2024/3/18 02:10

在 牆國內的都未撤出, 咁快蛙島就摺?
beebeechan 2024/3/18 02:49
回覆  beebeechan

抽刀斷水 發表於 2024/3/18 02:10

今日既打壓, 同一, 二世紀時受羅馬帝國既打壓.....蚊髀同牛髀喇。
羅馬最後都輸咗。

「小信德的人,你為什麼懷疑?」..耶穌在平息風浪中在船上講既
逃出魔幻紀 2024/3/18 09:25
在 牆國內的都未撤出, 咁快蛙島就摺?
beebeechan 發表於 2024/3/18 02:47

記得前幾年擔遮期間喺呢度同你傾閑偈,講開一啲大陸同香港唔同嘅情況,你唔信我講嘅嘢,打爛沙盤要我解釋呢樣解釋嗰樣,我話「我同你唔同,我成日上大陸,如果口沒遮攔亂講嘢,咁我返大陸嗰陣時會有麻煩」,你話「幾時輪得到你吖?如果講麻煩,條龍從中環排到灣仔都未輪到你啦」。點知而家呢個討論區個個講嘢都好似用暗語咁樣,確實令人莞爾;真係「生有時,死有時,栽種有時,拔除栽種的亦有時;殺戮有時,治療有時,拆毀有時,建築有時;哭有時,笑有時,哀悼有時,舞蹈有時」(訓道篇3:2-4),世間萬事正在按照天主嘅安排有序運行。
leefeng 2024/3/19 01:15

根據耶穌教的教導:神權係大過人權。
可以不服從人的統治/法律,但必須服從神的統治/法律!
結論係:耶穌教大L曬,什麼人訂的法律可以通通不理。

.
leefeng 2024/3/19 01:25
如果口沒遮攔亂講嘢
逃出魔幻紀 發表於 2024/3/18 09:25

乜你認為除了大陸,在其他任何一個國家就可以口沒遮攔亂講嘢???

.
leefeng 2024/3/19 01:45
記得前幾年擔遮期間喺呢度同你傾閑偈,講開一啲大陸同香港唔同嘅情況,你唔信我講嘅嘢,打爛沙盤要 ...

為了證明你冇講大話,你舉例一下你曾經在什麼國家可以「口沒遮攔亂講嘢」?
又或者再清楚些,講咗啲乜嘢? (躲在床下底講?或在很多人的公開場所講)?
洗耳恭聽。

.
beebeechan 2024/3/19 02:04
點知而家呢個討論區個個講嘢都好似用暗語咁樣

如要整你, 用暗語, 乜語, 就算唔出聲...都係死
beebeechan 2024/3/19 02:14
乜你認為除了大陸,在其他任何一個國家就可以口沒遮攔亂講嘢???

. ...
leefeng 發表於 2024/3/19 01:25

呢啲橫額可以隨便飄揚
在「城」內, 相信, 連屋都拆埋你
旁觀者 2024/3/19 03:29
咦﹖BB仔,爺爺以為你俾Jimmy Chauck (扌禁)低係咁磨擦,重住緊醫院(口添)。
旁觀者 2024/3/19 03:33
世間萬事正在按照天主嘅安排有序運行

你都未問"天主"想食燒烤定結親呢?
leefeng 2024/3/19 04:22
呢啲橫額可以隨便飄揚
在「城」內, 相信, 連屋都拆埋你
beebeechan 發表於 2024/3/19 02:14

一個國家領導人都可以隨便侮辱,難怪老美瞓街的瞓街,拍藥的拍藥。
不知道返工的可不可以天天罵老細? 當老師的天天罵校長?
一個國家,一個公司,一個家庭,無規則不成方圓,
一個論壇,你想參加都要遵守論壇規則。
你去任何一個國家旅遊都一樣要遵守當地法律,有人反對嗎?
過度濫用自由民主,最終咪要瞓街囉!

.
上流寄生族 2024/3/19 05:12
如要整你, 用暗語, 乜語, 就算唔出聲...都係死
beebeechan 發表於 2024/3/19 02:04
请提出确确实实实实在在的证据
leefeng 2024/3/19 06:22

逃出魔幻,bbchan和所有的基督教徒,
請示範對你們個主,上帝,馬利亜,教牧,教會,口沒遮攔的亂講嘢來給大家睇睇你們個基督教王國怎樣自由民主法?
等大家學下野! !

.
沙文 2024/3/21 08:55
咁又舉個例
有天主教內既狂熱港獨份子放咗個炸彈係銅鑼灣, 爆咗, 死咗無辜市民
條友內疚...去告解
神父聽咗 ...
beebeechan 發表於 2024/3/17 08:44

屌,您真唔識定詐唔識?就算教徒都唔係蠢成咁卦?嗱我唔係suggest您放炸彈,不過如果您唔放都放咗...
貴教係世界性宗教,點解要分佈咁廣,就係想提供方便。
聽講近來貴區市民中意去日本消費,食完Kaiseki順便告解,咁咪大家好做咯。有多個地點可供選擇:

沙文 2024/3/21 09:45
其實唔駛我講,一般教友都識咁做咖啦。

仲有喎,我stepmom係天主教,但唔多識番文。有一次叫我車去告解,但我嗰日唔得閒去咁遠唐人教堂,我話聽日得唔得?佢話去近嗰間西人教堂啦,我話鬼佬神父喎?

佢話神父唔識聽佢講乜冇所謂,聽完都係叫佢念幾多次玫瑰經嘅啫。

所以,揾架仔神父告解,保密性更有保障。
beebeechan 2024/3/21 10:18
屌,您真唔識定詐唔識?就算教徒都唔係蠢成咁卦?嗱我唔係suggest您放炸彈,不過如果您唔放都放咗...
貴教 ...
沙文 發表於 2024/3/21 08:55

都好提議...好似賭船咁....開出公海先開賭...無犯法
咁辦隻告解船.....開出公海先告解...
抽刀斷水 2024/3/21 17:24
都好提議...好似賭船咁....開出公海先開賭...無犯法
咁辦隻告解船.....開出公海先告解... ...
beebeechan 發表於 2024/3/21 10:18

披露他人犯叛國罪的規定,即任何中國公民知悉另一人已犯、正犯或即將犯下叛國罪,在合理地切實可行範圍內,盡快向警務人員披露犯罪事宜,以及該人所知悉並與犯罪事宜相關的關鍵事實。

https://www.wenweipo.com/epaper/ ... 59992700276736.html

條例看來無地域限制,但有國籍限制,即是事發在公海都有罪,轉國籍做天國把啦。
沙文 2024/3/21 17:41
無地域限制,但有國籍限制
抽刀斷水 發表於 2024/3/21 01:24

1.咁即係到外地,甚至在本地,找個非中國公民神父告解就可以破法
2.加埋好似我阿娘咁雞同鴨講告解就安全
今舖您兩位都認同細佬?
1 [2] >

返回首頁 | 登錄 | 註冊