離教者之家

建議中的中國和香港的主要政黨

哈佛專家 2024/3/28 06:51
建議中的中國和香港的主要政黨

建議中的中國的政黨政治

建議中的中國的政黨政治實行德國模式的溫和多黨制。中國大陸的政黨主要由下列幾個政黨組成:

中國社會黨(中國的鄧派和江派的繼承者,是中國最大的左翼政黨,有親美派和親俄派之爭,本土色彩比較濃厚,奉行中間偏左的路線,比較支持佛教。有威權社會主義和民主社會主義之爭,威權社會主義由鄧小平理論蛻變而來。)

中國民主黨(中國版的美國民主黨,中國的民主右派,有親美派和本土派之爭,是中國最大的民主政黨,奉行中間偏右的路線,比較支持基督教,黨內可以有中間偏左的民主社會主義的派系)

中國保守黨(中國版的美國共和黨,中國的典型親美右派)

中國社會民主黨(中國的民主左派)

中國國民黨(中國的三民主義政黨)

中國綠黨

中國民主正義黨(提倡資本主義或中間偏右的經濟路線,典型的特務化政黨)

中國共產黨(在中國實現民主化之後逐漸式微,以毛派為主,支持毛澤東思想的人居多)

香港的政黨政治應該是這樣

民建聯(民主建港聯盟)
(在香港可以有相當多的親中的政治力量,但民建聯是唯一屬於正統的親中的左翼政治力量。)

香港民主黨
(立場介於美國民主黨與美國共和黨之間,跟美國民主黨一樣屬於掮客型政黨,屬於香港版的美國民主黨,奉行中間偏左或中間偏右的經濟政策,黨內可以有民主社會主義的派系)

香港公民黨
(真正的香港右派,比較接近屬於美國右派的美國共和黨)
註:香港公民黨成立於2005年,律師黨的色彩比較濃厚,比較能捍衛香港的資本主義制度,而且親美。

社民連
(屬於香港本土的民主左派,有較強的社會民主主義論述。)

自由黨
(典型的香港商人政黨)
leefeng 2024/3/28 08:54

習大大話起橋喎,中國民主黨反對。 要開n次會討論一下。 (開足五年會,條橋仍在討論中)

習大大話扶貧喎,中國保守黨反對。 要開n次會討論一下。 (開會點心食donut好呢?還是食pizza好呢?)

習大大話,全面深化改革 · 共同富裕喎 ,所有政黨一致反對,因為只許州官富裕,人民只是奴才:耶穌說的!

習大大話肅貪,中國的所有政黨一致再反對。 肅貪? 通通反對!

有乜死人冧樓,多政黨的好處是可以互相卸鑊,冇人,冇部門負責,真是妙不可言。

這就是多政黨的好處,得閒冇事,可以玩下互扯貓尾,又可以很忙碌地互揭臭屎,互扯後腿,互相攻擊…等等。

政黨多,每日不思怎樣為人民謀福利,一天到晚度橋怎樣去打低對手。
一于對手話yes, 我们 say no 就對了!

上位沒有兩三年,三四年,又要大選咯,快啲四圍揾老細支持啦,選舉要洗好多錢架陰公。

四年一選+政黨多的好處:
一個二個政黨的錢是否等於國家的錢? 國家的錢不用在人民,卻用來印傳單,登廣告,…? ? ?

幾年一次的所謂大選,下一屆又唔知係唔係我做架?為人民謀福利? 傻㗎? 最緊要我能當選吖馬,我個財權飯碗唔緊要過果啲奴才蟻民既賤命咩吓?

快啲去摷下對手有冇性侵痛腳啦,有冇用公欵去渡假呀?
....真係好唔得閒,至于人民死活瞓街咯喎…關我們政黨屁事!

沙文 2024/4/8 08:53
至于人民死活瞓街咯喎…關我們政黨屁事
leefeng 發表於 2024/3/27 16:54

咁都冇差到喎, 同而家一L樣
冇繼續差落去已經係好㗎喇,中國人好知足嘅
leefeng 2024/4/13 00:32
咁都冇差到喎, 同而家一L樣
冇繼續差落去已經係好㗎喇,中國人好知足嘅 ...
沙文 發表於 2024/4/8 08:53

係呀,佢地真是要感謝主,又有4年投一票,又有各式靚毒享受,又可以自由瞓街唔會被趕,真是應該知足!

leefeng 2024/4/13 00:42

睇下人地美加,真是令人羡慕!

沙文 2024/4/13 05:51
去national park露營好難book㗎, 所以有好多人就近貪方便

講起瞓街, 最衰我買唔到, 你就好啦, 揸咗成條街

中國製造2025, 貴國Trade Surplus figure靚, 大件夾抵食唔買就笨7

leefeng 2024/4/13 07:18
一邊起太多樓要爛尾,一邊唔不夠住?
物資多,人工平,冇計。
n年前鴉片入中國,成船成船咁入。
回敬番一噸冰,禮尚往來,濕濕碎!

.
沙文 2024/4/13 07:26
若果佢地唔要貴國辛苦經營整成meth,好似n年前向佢地宣戰
若非如此,您報唔到仇顔面何存?
leefeng 2024/4/13 08:55
若果佢地唔要貴國辛苦經營整成meth,好似n年前向佢地宣戰
若非如此,您報唔到仇顔面何存? ...
沙文 發表於 2024/4/13 07:26

當年鴉片戰爭,中國已經學到 no money no face。
沙文 2024/4/13 09:12
學咁耐都係二奶命
https://www.worldometers.info/gdp/gdp-by-country/
leefeng 2024/4/13 09:21
學咁耐都係二奶命
沙文 發表於 2024/4/13 09:12

整多啲印刷機,肯學大婆印多啲銀紙,一樣可以做大婆。
大婆近日叫二奶買債券,可惜二奶唔蘇佢!
沙文 2024/4/13 09:49
印出黎要有in god we trust先至買到treasury bonds.
印住老毛嘅,人地當公仔紙,緊係買碌竹啦
沙文 2024/4/13 10:04
計埋per capita 我唔知你印幾多先至追到
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(nominal)_per_capita
leefeng 2024/4/13 10:10
印出黎要有in god we trust先至買到treasury bonds.
印住老毛嘅,人地當公仔紙,緊係買碌竹啦 ...
沙文 發表於 2024/4/13 09:49

最弊已經知道耶稣係流野,no god we can trust!Bypass the god, 慳好多架陰公!

數據顯示截至2022年12月,人民幣在全球跨國貿易金額中排名維持第三,佔3.91%,僅次於美元和歐元。 越來越多的國家考慮使用人民幣結算貿易。

根據統計,目前全球至少有30多個國家已經開始使用人民幣結算。 從地緣位置來看,這些國家主要分佈在我國的周邊地區,以及一些海灣國家。包括北韓、蒙古、巴基斯坦、越南、寮國、緬甸、尼泊爾、哈薩克、新加坡、印尼、土耳其、南韓、馬來西亞、阿联酋、迪拜、印度、委内瑞拉、伊朗、俄羅斯、德國、英國、阿根廷、加拿大...等國。

.
leefeng 2024/4/13 10:16
計埋per capita 我唔知你印幾多先至追到
沙文 發表於 2024/4/13 10:04

所以咪唔印,擺個穩陣局會好啲。
沙文 2024/4/13 10:18
唔使vote咁L得閒, 做乜唔印擺個穩陣局, 冇face
沙文 2024/4/13 10:24
回覆 14# leefeng

點解百度唔係咁講
  https://m.baidu.com/from=844b/ss ... D&rsf=103635709
leefeng 2024/4/13 10:40
回覆  leefeng

點解百度唔係咁講
沙文 發表於 2024/4/13 10:24

人民幣才剛開始國際化有序推進,

要時間。

https://m.21jingji.com/article/20231223/b03433bf5affb696431133911ee29958.html
沙文 2024/4/13 11:02
回覆 18# leefeng

好啦好啦。下次我買大陸冰毒。畀人仔睇下拆家收唔收

返回首頁 | 登錄 | 註冊