離教者之家

《肖申克的救贖》為何長居榜首?

1 [2] >
逃出魔幻紀 2024/4/27 10:00
在「網絡電影資料庫」(IMDb網站)每年公布的全球最受歡迎的250部電影排行榜中,美國片《肖申克的救贖》連續20多年雄霸榜首。該影片能獲此奇蹟般的殊榮,肯定有其特別動人心弦之處。

最近我重看此影片時,被一段關於「希望」的對白觸動。囚犯安迪將獄警鎖在洗手間,然後將自己反鎖在播音室內,親自操控廣播設備向全監獄播放莫札特的唱片 —— 《費加洛的婚禮》,讓美妙的音樂和歌聲滌蕩監獄的每一個角落。那時候,監獄裏的所有人,無論是獄警還是囚犯,個個都呆立仰望,聽得如痴如醉,肅殺的監獄仿佛突然飛進了自由的天使,囚犯們都渴望乘着這歌聲,飛越森嚴的監獄圍牆,重返自由天地。安迪因這個瘋狂行為被禁閉了兩個星期,當他被獄友瑞德質疑播一首歌換來關禁閉是否值得時,他回答說:「音樂可以印在人的腦中和心底,別人永遠奪不走;在人的心中,有些東西是完全屬於自己的,那就是『希望』」。對於在嚴重體制化的監獄環境中仍然不放棄希望的安迪,瑞德的評價是:「有些鳥是不能關在籠子裏的,他們的羽毛太奪目了,當他們飛走的時候,你心裏會很清楚,把他們關起來是一種罪惡。」這句話很有啟發性。

按照天主肖像而造的人,本來是擁有奪目的天主榮光的,可惜人背叛天主而被魔鬼撒但俘虜,關在這個犯罪的世界,困鎖在遠離天主真理的罪惡環境中,受制於罪惡,服從罪惡,離不開罪惡,已被罪惡體制化了。然而,正如「有些鳥是不能關在籠子裏的」,那些嚮往天主永生之國,盼望基督救贖的人,撒但是困鎖不住他們的,因為「望德(註:希望)不叫人蒙羞,因為天主的愛,藉著所賜與我們的聖神,已傾注在我們心中了」(羅馬書5:5);被天主聖神引領的人,就會脫離罪惡的捆綁而歸於救主耶穌基督,在基督內重新回復那奪目的天主榮光。

主耶穌說:「我是世界的光;跟隨我的,決不在黑暗中行走,必有生命的光。」(若望福音8:12)按照天主榮光而造的人,如今被困在黑暗之中,「因為所有的人都犯了罪,都失掉了天主的光榮」(羅馬書3:23);雖然人類已被黑暗和罪惡全面體制化,但我們仍帶着一種與生俱來的趨光性,嚮往永生天主的真光。人對自己這種本能可能不自知,所以就算是那些否認天主,拒絕基督救贖的人,一旦在某種因素的刺激下,其靈魂深處的趨光性被觸動到,便會像電影中所有人聽到莫札特音樂時那樣呆立仰望,感懷身世,無語問蒼天。這可能就是《肖申克的救贖》受歡迎的原因,或原因之一。
抽刀斷水 2024/4/27 13:33
大家有否深思過:人為何背叛天主?只是單單由於魔鬼撒但的引誘麼?

俗話說:牛唔飲水撳唔到牛頭低,引誘歸引誘,但都要人肯被引誘才行。

那麼人為何這樣選擇?其中一個可能性是「悶」。

無錯,如果天國生活只是日日夜夜崇拜唱詩讚美天主,這還算是生活麼?

寂寞的天國生活,碰到魔鬼撒但的精彩引誘,姣婆遇著脂粉客,一拍即合。

那麼,人對沉悶天國感到寂寞,係天國創造者的錯,還是人的錯?

天國只得一棵樹,一條蛇,仲有一條無feel既女(因為未食禁果),其餘乜都無,無得上網,無得打機,無書睇,無音樂,無煙無酒無粗口,無摩天輪過山車……還算是樂園嗎?

如果還是認為這仍是人的錯,那麼人對重複事物有「悶」的感受,應該也是造物主賦予人的特性之一,所以又可以說成是人本身有錯嗎?

對於這些疑問,樓主可能都無暇回應,因為他既然棄用港澳常用的電影譯名《月黑高飛》而選用內地譯名《肖申克的救贖》,明顯文章是劍指大陸。

就好似聖詩唔啱音一樣,人地都係作黎唱國語/普通話既,理得你粵語啱唔啱音呢。
旁觀者 2024/4/27 21:21
「全能」嘅「天主」,無能控制人類,一粒無花果,就將人類引到一邊。自己無能戰勝魔鬼,要搞個「兒子」去為人「贖罪」 ,你搞咁多做乜呀﹖
旁觀者 2024/4/27 21:23
有些鳥是不能關在籠子裏的
逃出魔幻紀 發表於 2024/4/27 10:00

關唔關都一樹樣,基督妖徒個個都係鳥人!
leefeng 2024/4/27 23:36
大家有否深思過:人為何背叛天主?只是單單由於魔鬼撒但的引誘麼?

俗話說:牛唔飲水撳唔到牛頭低,引誘歸 ...
抽刀斷水 發表於 2024/4/27 13:33

耶稣教去到大陸又烧香又拜拜(唔見劃十字),

冇罪惡套路可以宣傳既教會,
人民世界的光又係政府俾既,
耶稣教的所謂救贖,屁也不是。

leefeng 2024/4/27 23:42
在「網絡電影資料庫」(IMDb網站)每年公布的全球最受歡迎的250部電影排行榜中,美國片《肖申克的救贖》連 ...

信了耶穌教,困在一個叫做天堂的牢籠裡,要看你個以色列人造神的面色過日子,真係唔慌唔罪惡啦!
leefeng 2024/4/28 01:39
耶穌說:「我是世界的光;跟隨我的,決不在黑暗中行走,必有生命的光。」

未上到天堂,已經冇咗隻猪!(更何况是一個“猶太復國主義”製造出黎既神?)

這些就是耶穌的光喇!
天主教會性侵害案例

.
沙文 2024/4/29 07:05
一些top rating作品,但係其實同天主無關,咁天主教咪面目無光?

唔緊要,教友們諗到條屎橋:監硬屈到其context同聖經契合,咁就有嘢作嘞。

好多人都唔發覺佢地這種最基本偷換概念,認真而嘥9氣地同佢繼續講,好在我讀Freshman嗰陣李天命已經教咗。這套戲根本就關天主教L事。
其實,樓主這種狀態堪稱everything is about god complex."乜L都關上帝事"情意結。癡得暈循教友多少都有咁嘅症候。
抽刀斷水 2024/4/29 10:19
其實,樓主這種狀態堪稱everything is about god complex."乜L都關上帝事"情意結。癡得暈循教友多少都有咁嘅症候。
沙文 發表於 2024/4/29 07:05

選擇性咋喎,好既野歸天主,壞事就歸魔鬼或者自由意志。
沙文 2024/4/29 10:44
魔鬼/自由意志咪又係天主製造。您係都要拗,咁我講準確尐:乜L都令佢諗起天主情意結。
譬如,今朝逃出魔去街,一開門踩到狗屎,一番沉思之後好有感觸:天主要我踩屎就係教育我要睇路,好似沙文呢種人唔睇路,凈係我地先有運行。領受之後又上本網貼文“咁又令我體會到天主安排係幾L咁奇妙,萬物互相效力叫愛神的人有著數呀”同我吔分享感恩之淚。
佢講嘢嘅結構不外就係咁之麻,陪佢吹水簡直嘥9氣
抽刀斷水 2024/4/30 14:15
(逃語氣)

果然未敬畏耶和華,智慧方面真係差好遠,仲入咗屋仔司機房入邊,真係戥你可惜!我地唔會講魔鬼/自由意志都係天主製造既,光明和黑暗又怎能相通呢?你咁都撈得埋既話,證明你既智慧真係好有限,我都係唔得閒同你風花雪月了。
沙文 2024/4/30 19:51
回覆 11# 抽刀斷水
(聖經語氣)
您唔得閒就等我講埋佢啦。或者我套用耶穌最興用的新郎新娘比喻,咁大家就一聽即明。

一般新娘見到婚宴上香蕉、青瓜、蘿蔔...會思念新郎的重要器官。都唔講得係好變態。
但魔幻新娘奇芭之處係,見到乜都話好似...

地上冇人吹得佢漲嘅。
抽刀斷水 2024/5/2 09:53
回覆 12# 沙文

搲水吹啫,諗住由世俗多人關注既野做切入點,咁先引到人睇落去丫嘛,流量密碼既野,可能佢識你唔識呢。
沙文 2024/5/2 10:23
係咪佢識我唔識, 咁就要再考一考佢嘅功力啦
喺IMdB榜排第二嘅The Godfather, 排第2應該同天主教都有關係嘅啫, 雖然關係比較 The Shawshank Redemption略少

教父同天主, 又可以點樣作呢?
抽刀斷水 2024/5/2 14:46
回覆 14# 沙文

教父I&Ⅱ分別排第2及第4位喎,樓主唔係唔講吓下話?

題目(待樓主確定):《教父》系列為何名列前茅?
逃出魔幻紀 2024/5/2 20:53
回覆  沙文

教父I&Ⅱ分別排第2及第4位喎,樓主唔係唔講吓下話?

題目(待樓主確定):《教父》系 ...
抽刀斷水 發表於 2024/5/2 14:46

啱啱食飽飯,睇到你講呢啲,雖然預咗冇乜驚喜,但係都忍唔住笑咗出嚟,其實唔應該笑,真係唔好意思。
你兩個連我講乜嘢、諗乜嘢都完全唔明,就提出啲咁嘅要求,唉⋯⋯
    對於《教父》,我梗係仲多感想過《月黑高飛》啦,但係我把聲又傳唔到入屋仔司機房,我又捐唔到入去,你哋都係搵旁觀者同埋leefeng慢慢討論啦。
  「敬畏上主,是智慧的開始」(聖詠集111:10)希望你哋敬畏天主,咁我哋就有計傾啦。
抽刀斷水 2024/5/2 21:46

旁觀者 2024/5/2 21:59
「敬畏上主,是智慧的開始」(聖詠集111:10)希望你哋敬畏天主,咁我哋就有計傾啦。
逃出魔幻紀 發表於 2024/5/2 20:53

你理解清楚「上主」 嘅意思,去被猶太佬擊殺,再講啦!                        
「將凡有氣息的盡行殺滅。」《約書亞記 10:40》         
「上帝將他們(異族)交給你(以色列人)擊殺,那時你要把他們滅盡,不可與他們立約,也不可憐恤他們。不可與他們結親,……。」《申命記》7:2
沙文 2024/5/3 02:04
回覆 16# 逃出魔幻紀
我有敬畏天主顧喎。子曰敬而遠之嗰個敬。
既然您以為此處都冇乜人敬畏天主,點解您又咁L多講?
leefeng 2024/5/3 02:26
     啱啱食飽飯,睇到你講呢啲,雖然預咗冇乜驚喜,但係都忍唔住笑咗出嚟,其實唔應該笑,真係唔好意思。
你兩個連我講乜嘢、諗乜嘢都完全唔明,就提出啲咁嘅要求,唉⋯⋯
    對於《教父》,我梗係仲多感想過《月黑高飛》啦,但係我把聲又傳唔到入屋仔司機房,我又捐唔到入去,你哋都係搵旁觀者同埋leefeng慢慢討論啦。
逃出魔幻紀 發表於 2024/5/2 20:53

一味叫人「敬畏上主」,要講清楚點解要「敬畏」?「敬畏」咗有乜好處?唔「敬畏」又會㸃?
我同旁觀者又唔係信耶稣,同我地討論咪栈嘥聲壊氣?
沙文 2024/5/3 02:33
我同旁觀者又唔係信耶稣,同我地討論咪栈嘥聲壊氣?
leefeng 發表於 2024/5/2 10:26

即係咁,出火都未必一定要對象, 自己五姑娘都得㗎咋嘛
1 [2] >

返回首頁 | 登錄 | 註冊