離教者之家

天下無敵,宇宙最強的「釋經學」

1 [2] [3] >
匿名 2024/5/3 09:36
基督教、天主教有天下無敵,宇宙最強的「釋經學」

在釋經學的光芒下,聖經,永遠都是對的。錯的,永遠只係人,以及解釋聖經的人。

例子:
古代:天主教會解釋聖經,認為聖經說地是平的。真相證明咗係圓,但聖經以賽亞書一早有經文話「神坐在地球大圈之上」,所以只係當時天主敎會解錯聖經。

現代:
1)進化論話,地球有45億年歷史,而根據聖經的家譜計算出,地球只有7000年。不過,釋經學家話,聖經話「起初神創造天地,地是空虛混沌,淵面黑暗」,所以暗示第2節開始係重新再造世界,不是新造,所以有45億年。也有解經學家認為,神看千年如一日,而千年如一日都係比喻,實際可能係神看億年如一日,數億年如一日。所以如果進化論係岩,聖經也無錯,聖經一樣是對的,可以跟進化論相容。如果進化論係錯,咁就更加證明聖經係岩。

2)「不信的人,得不到永生,要下地獄」,神的做法,係完全乎合神的全愛,全知,全能,神的公義。

3)有釋經家話,神撐LGBT,也有釋經家話,神反對LGBT。所以無論你係咪LGBT,都可以入敎,只係你入邊派。

4)男女地位問題:在古代,聖經話男尊女卑,因為聖經講明。在現代,聖經話男女平等,因為男女平等係乎合神的愛,神的平等精神,和神的公義。所以,聖經永遠迎合到不同時代的人的價值觀。
leefeng 2024/5/3 09:42
神又係佢,鬼又係佢。
匿名 2024/5/3 09:50
5)天主教透過「釋經學」釋出「煉獄」,不獲基督教認可。

這也是典型的「釋經學」× 「一本聖經,各自表述」的例子。

在「釋經學」× 「一本聖經,各自表述」下,聖經,永遠是對的。
錯的,永遠只有「由罪人組成的教會」
沙文 2024/5/3 09:54
要喺揾食同權威之間揾平衡點咖嘛
即係好似一間公司,為咗收唔同客都會創立另一個品牌。
匿名 2024/5/3 14:39
要喺揾食同權威之間揾平衡點咖嘛
即係好似一間公司,為咗收唔同客都會創立另一個品牌。 ...

真,不過基督教和聖經更厲害。

基督教,可以撐到2000年,連埋前身的猶太教,撐足3300年。

由文字才剛剛發明,猶太教就開始成立,撐到亡國再復國,撐到美國甘願得罪全亞拉伯國家都要撐以色列,撐到智能手機年代、ChatGPT年代,都繼續撐到落去。

點解,因為有宇宙無敵的釋經法。

不過,其實呢招釋經法唔係天主教教會首創,早在耶穌基督已經創立並廣泛運用。

最經典例子,就係耶穌以「完成」律法來改革猶太教的律法,以「完成律法」來「完成」了猶太教中的「強制安息日」的教導和命令。
jimmychauck 2024/5/3 15:51
原來好似DIOR咁讀錯亂解,就可以令到其他人嘅解釋都係唔啱嘅。長知識了。

人地解釋得到,就令你不滿,難度令你滿意嘅狀態係解釋唔到?科學發展如果抱持這種態度,唔知會點?

VSCFAQ第一條,
問:根據聖經,……
答:這是解釋的其中一種。釋經書中有些地方也有幾個解釋,應該跟哪個?

我十幾年前已答:
是普遍接受的解釋,基督教中有被普遍接受的解釋,也有些有爭議的解釋,但普遍被接受的解釋多是比較全的。題目是說根據聖經,沒有說根據釋經書,世上絕對沒有一本釋經書能沒有錯誤,那些釋經書的作者是將自己的領受寫出來,基督徒和所有人也絕對可以合理地不同意釋經書,任何人也應該自己讀聖經,自己明白。

連抽生都話十幾年前冇興趣再討論,你認為你嘅思維超前了本網發生過晒嘅討論?
匿名 2024/5/3 17:09
是普遍接受的解釋,基督教中有被普遍接受的解釋,也有些有爭議的解釋,但普遍被接受的解釋多是比較全的。

講開基督教普遍接受的聖經解釋,中古時期,普遍接受的聖經解釋係,地平,地心論。現在基督教普遍接受聖經解釋係,係地圓,日心論。

所以,基督教,永遠都贏。
因為一旦發現了聖經有錯,噢,這只係前人解錯聖經,即使係前人普遍接受的解釋,人都係人,人都會有錯,所以,前人的普遍接受的解釋係錯,只係前人的愚昧,前人得唔到聖靈啟示,前人誤以為被聖靈啟示,前人受魔鬼迷惑。

聖經永遠是對的,阿門
dior13dior13 2024/5/3 17:19
那本胡殂狗翁的書,被現代「釋經學」掐來掐去,幹的好!
沙文 2024/5/3 17:24
回覆 5# Guest from 124.217.137.x

撐落去係priority,為咗撐落去原則可以改。
若果冇基督教轉型,猶太教就塘水滾塘魚好難發大黎做。
到咗一個階段,若不拆新教出來,㒹鼠教唔能夠平民化。
新教又拆開唔同sects,類似以前食set dinner冇得揀,chef畀乜,個客就要食乜,sects的出現就係industry轉型,buffet出現,customer有較多自由重新排列組合菜式。
沙文 2024/5/3 17:30
其實宗教sects類似武林派別,太極都有分乜家太極物家太極,小小唔同又開宗立派自己做老闆有山頭揾食。如果成日都係得一開大公司monopoly,咁對industry發展不利。
匿名 2024/5/3 17:37
正常邏輯黎講,我們知道,「神不向人類顯現,神隱藏自己的形象,好大機會係,神根本就唔想人崇拜神,唔希望人敬拜祂,也無意讓世人認識祂,或無意讓世人正確地認識祂。」

不過基督教中認為,神故意不向人顯現,隱藏自己的形象,但又喜歡人去專心敬拜神,還喜歡人拜對真神,討厭拜錯神的人,還要求人去敬拜神才能得救,真係矛盾極致,令人摸不著頭腦。

但係,基督教用了「宇宙無敵」的「釋經法」,話呢種做法,既滿足了神的公義,又滿足了神的慈愛,果然,釋經真是天下無敵!
沙文 2024/5/3 17:45
咁又唔係天下無敵,一出手就畀您破解啦
jimmychauck 2024/5/3 17:49
回覆 11# Guest from 124.217.137.x

正常邏輯黎講,我們知道,「神不向人類顯現,神隱藏自己的形象,好大機會係,神根本就唔想人崇拜神,唔希望人敬拜祂,也無意讓世人認識祂,或無意讓世人正確地認識祂。」

所以原來你一個無經文支持嘅派別講嘅,從你口出,就叫正常邏輯,人地其他人講乜都唔啱,跟手就可以用「宇宙無敵」黎諷刺人。真係「宇宙無敵」嘅邏輯呀。
匿名 2024/5/3 17:51
面對「宇宙無敵」的釋經學,就要用「宇宙無敵」的邏輯拆解。
jimmychauck 2024/5/3 18:04

回覆 7# Guest from 124.217.137.x

科學定理不是真理,是隨時歡迎被推翻,然而,在應用層面上,根據科學定理構作的科技世界,每天為六十億人所用。那未,「根據聖經」解出的「因信稱義」、「神愛世人」等,在應用層面上,情況若何?當基督徒「根據聖經」時,抽兄為什麼習又要問:這是解釋的其中一種。釋經書中有些地方也有幾個解釋,應該跟邊個?
根據聖經
創世以來,神是逐步啟示自己的,對亞當為創造主,向摩西宣告名字、頒佈律法,後又藉眾先知逐步預言救世的彌賽亞,又向心懷惡念根據律法獻祭的以色列人發怒,「我喜愛憐恤,不愛祭祀」,與教訓掃羅一樣:「耶和華喜悅燔祭和平安祭,豈如喜悅人聽從他的話呢?聽命勝於獻祭;順從勝於公羊的脂油」。耶穌來了,更進一步清楚闡述神的心意「你們聽見『不可殺人』... 只是我告訴你們:凡向弟兄動怒的,難免受審判...」「摩西因為你們的心硬,所以許你們休妻,但起初並不是這樣。...二人成為一體...神配合的,人不可分開。」連彼得約翰等的門徒,起初亦不明白,彌賽亞來,是先受苦,耶穌基督在傳道初期也並無如此宣揚,但傳道後期則慢慢對門徒啟示。最後連保羅也說:...現在所知道的有限...等那完全的來到...如今彷彿對著鏡子觀看,模糊不清...我如今所知道的有限,到那時就全知道,如同主知道我一樣。

神逐步啟示自己,但所啟示的,不會和之前的衝突
從前以色列人以為神是獨一的,但新約,已經啟示,神除了獨一外,也是三位的(這才是三位一體)。
從前神頒佈律例,但原來,神要人守的律例遠超舊約的標準,要到登山寶訓的標準。所以,「原來律法本是叫人知罪。但如今,神的義在律法以外已經顯明出來」
人對神、對聖經、對真理的認識,乃越辯越明,有改變,但只是更趨完全

正如牛頓力學、湯姆生原子模型、以太論等被推翻,只是被更準確的所替代。本來就與真實相差不遠,足以描述大部份的世界。
jimmychauck 發表於 2011/9/29 22:51

其實,你問嘅問題,十幾年前早已討論得比你今日講一兩句深入得多。
都係果句,你認為你嘅思維超前了本網發生過晒嘅討論?
沙文 2024/5/3 18:08
或者樓主都係十幾歳呢?咁佢問嘢又比您講幾廿句先進得多。
匿名 2024/5/3 18:11
科學係人對自然的觀察,所以科學會錯,而科學有修正錯誤的機制,所以會自我推翻或自我改善。

至於聖經,係神的話語,所以唔會錯,永遠無可能錯。
錯咗,那只係人解錯。只要我們用「宇宙無敵」的「釋經法」,可以改正,可以不斷完善,可以重新解釋,更可以用新約式「完全」了舊約律法的方式來「完全」經文。
jimmychauck 2024/5/3 18:19
回覆 17# Guest from 124.217.137.x

啱呀,所以

在「根據聖經」問題中,抽兄一直斟酌於小生是否「根據聖經」作答以致出現循環邏輯,以致小生先「根據聖經」,以聖經為真理作答,抽兄感覺不中題,小生再完全不援引聖經,根據一般邏輯作答。抽兄最後則意謂,科學和聖經,是兩件事,宜按不同標準量度審判,小生發問,希望確立小生未有誤解抽兄看法,換來的只是一句抽兄無視自己已說之話的歪諷。

我早已證得,各位在前面所提出的各類對聖經質疑的異議,同等的異議卻對質疑科學、基本法等毫無作為(各位亦可據理推翻小生此見解)。抽兄既喜歡
聖經是真理,不是世俗的法律
,假設聖經為真理,以審判真理的態度,比審判科學更嚴謹的標準去審判聖經,並無可厚非,不過,卻不以假設聖經為真理的態度去對待、讀、遵行聖經,這就是抽兄自己的矛盾之處。如上,小生早已證得,聖經可以通過人對待科學的標準,人卻不以擁抱科學的態度擁抱聖經。小生在向各位挑戰,找一件事物,可以通過閣下等「對待真理」式的審判,閣下再來審判聖經。
jimmychauck 發表於 2011/10/7 01:52

我不嬲都鍾意指出人嘅雙重標準㗎。
話說回來,到底要去中心化定中心化?你跟抽兄一樣唔鍾意講原則,又講埋啲以前講過晒嘅野,對我黎講係悶悶地㗎。
jimmychauck 2024/5/3 18:23
回覆 16# 沙文

問黎問去又係幾十年前答過晒。
編程最緊要唔好reinvent the wheel,學吓用人地搞掂左嘅toolset。
成日以為自己諗嘅先進新穎,乜野都由自己嘅first principal 開始由頭推算,唔做literature review從不懂站在巨人肩上,科學咁發展死得㗎啦,今日仲玩緊鑽木取火咋。
我講嘅有咩唔啱,你咪賜教囉。
沙文 2024/5/3 18:25
釋經又唔係大L曬。若果唔中意經中內容,可以重新edit索性刪除。
所以新教聖經同顛鼠聖經又唔L同
為咗撐落去,都好多種玩法嘅
匿名 2024/5/3 18:32
雙重標準最大問題係會造成混亂,不過,這些人之常情呀。因為,宇宙太複雜,好難全部清晰交代晒所有規則和原則。

至於基督教喎,全能的神,就當然唔會有雙重標準。
等等,舊約叫我十一奉獻,新約話隨心捐獻無需勉強,咁咪雙重標準?
好,等我哋用宇宙最強的釋經法,解釋啦,其實原則好簡單,就係

(教會好等錢駛時)你們要全然奉獻,因為新約強調,得救要奉獻所有,要係要背十字架跟從主,愛世界多過愛主的,就不配作主的門徒。
(教會需要錢時)你們要十一奉獻給教會。
(教會不缺錢時)你們隨心奉獻,無需勉強。
1 [2] [3] >

返回首頁 | 登錄 | 註冊