離教者之家

聖經錯謬補遺

[1] < [29] [30] 31 > [113]
beebeechan 2015/5/16 22:22
回覆  beebeechan

您早尐番屋企啦
沙文 發表於 2015/5/16 12:27

基督徒會排隊,唔會插你隊咁無秩序。
沙文 2015/5/17 03:29
回覆 601# beebeechan

咁都可能係Purim,張相冇time code就不能肯定。但可以肯定唔会係sabbath同Hanukkah, Succoth都唔會.

您地顛鼠教唔識Halakhah嘅,唔駛係度扮嘢啦
沙文 2015/5/17 03:33
回覆 602# beebeechan
基督徒同強國人一樣,最叻打尖
Matt19:30        然而有許多在前的將要在後、在後的將要在前。
beebeechan 2015/5/17 03:43
基督徒同強國人一樣,最叻打尖
Matt19:30        然而有許多在前的將要在後、在後的將要在前。 ...
沙文 發表於 2015/5/17 03:33

唔係打尖插隊
係排前邊既放棄位置
沙文 2015/5/17 03:47
回覆 605# beebeechan

發夢哩。幾時見過排前邊既会放棄位置,有廁所边個会想隨街痾, 基督徒強国人就会
beebeechan 2015/5/17 12:23

發夢哩。幾時見過排前邊既会放棄位置,有廁所边個会想隨街痾, 基督徒強国人就会
...
沙文 發表於 2015/5/17 03:47

右手邊是要企係到屙
女人想打尖都唔得。
beebeechan 2015/5/17 13:13

...
沙文 發表於 2015/5/17 03:47

你去這個,
當無人打你尖
沙文 2015/5/18 02:34
猶太佬就唔係好似強國人基督徒咁專打尖嘅,猶太佬最鍾意排隊,而且排得好stubborn, 就算在打仗時適逢安息日,佢地寧願排隊被屠殺都唔会擸架生還迤:
http://www.jewishideasdaily.com/ ... y-of-the-maccabees/

所以,雖然"福音"書唔敢話明係安息日,而係鬼鬼鼠鼠咁話「預備日的第二日」,妄圖側側膊唔多覺,想屈該亞發安息日去彼拉多office開業務會議,但始終呃唔到猶太佬,佢地打死都唔信大祭司會在安息日開工。
佢要開軍事會議,唔會喺預備日開咩?
預備日要預備嘅嘢,不外乎grocery shopping, 煮飯:

http://www.myjewishlearning.com/article/preparing-for-shabbat/

老婆做就得啦,我都係咁之嘛,何况佢係chief priest, 冇十個賓妹都有8個卦?大祭司自己在預備日係好得閒嘅。
所以,基督教詭計顛覆猶太教的陰謀注定不能得逞。
beebeechan 2015/5/18 17:05
猶太佬就唔係好似強國人基督徒咁專打尖嘅,猶太佬最鍾意排隊,而且排得好stubborn, 就算在打仗時適逢安息日 ...
沙文 發表於 2015/5/18 02:34

所以話你讀書少,唔能曉!

經上說以色列人攻打耶里哥城時抬約櫃繞城七日。識數手指既都知必有一日是安息日,邊有「打仗時適逢安息日」就任打咁硬膠。

經上記載你可以仲話未必係真。
1967年六月戰爭,由六月五日開戰至六月十日。六月五日是星期一。
安息日仲要打。
沙文 2015/5/18 17:33
回覆 610# beebeechan

嗰陣係耶里哥parade啫,係您自己話安息日行街街係OK喎.

6月9日已打完啦, 10日鳴金收兵
On June 9, Dayan ordered a ground invasion of the Golan Heights. Despite an extensive fortifications system and heavy fighting, the Israelis broke through the Syrian first line of defense. By June 10, Israeli forces had taken the Golan plateau and the Syrians had retreated eastward behind the ceasefire "purple line".
    ----------------------------------
大家有冇留意,不但大祭司唔理安息日,連收屍孖寶,都係安息日開工。

27:57 到了晚上、有一個財主、名叫約瑟、是亞利馬太來的.他也是耶穌的門徒。

根據山寨猶太專家BB陳,安息日begins at 3:00PM, 咁,"晚上"您想唔係安息日都唔得啦。而猶太佬係唔會在安息日做死人嘢:
https://www.everplans.com/articles/jewish-funeral-traditions

又托住成百斤嘢走泥走去,  安息日係不准carrying嘅:
19:39 又有尼哥底母、就是先前夜裡去見耶穌的、帶著沒藥、和沉香、約有一百斤前來。

carrying (from private to public domain, and vice versa),
http://www.myjewishlearning.com/ ... s-work-prohibition/

成棚猶太佬都冇安息,淨得3個大嬸安息,咁点說服到猶太佬呢?所以"福音"書對於佢地係唔合格嘅学生作品
beebeechan 2015/5/18 18:05

根據山寨猶太專家BB陳,安息日begins at 3:00PM, 咁,"晚上"您想唔係安息日都唔得啦。而猶太佬係唔會在安息日做死人嘢:
https://www.everplans.com/articles/jewish-funeral-traditions

沙文 發表於 2015/5/18 17:33

所以話你搏能哂大霧
安息日又無話乜都唔俾做
篇野英文唔係咁深唶,你應該輕度到架喎
沙文 2015/5/18 18:09
回覆 612# beebeechan
所以話你山寨猶太佬
搞死人嘢同carring就係唔畀做
    http://judeangardens.com/faq.html
beebeechan 2015/5/18 18:10
所以話你山寨猶太佬
搞死人嘢同carring就係唔畀做
沙文 發表於 2015/5/18 18:09

唔得閒同你係垃圾堆摷野
有搵到就拎出黎
沙文 2015/5/18 18:11
Tracing the Threads of Jewish Law:The Sabbath Carrying Prohibition from Jeremiah
to the Rabbis
http://www.academia.edu/1120804/ ... emiah_to_the_Rabbis
beebeechan 2015/5/18 18:17
Tracing the Threads of Jewish Law:The Sabbath Carrying Prohibition from Jeremiah
to the Rabbis
沙文 發表於 2015/5/18 18:11

你唔曉英文就慢慢去查字典哩
咪使旨意我同你翻譯
沙文 2015/5/18 18:20
唔駛勞煩您啦。google都譯得好過您
beebeechan 2015/5/18 22:05
唔駛勞煩您啦。google都譯得好過您
沙文 發表於 2015/5/18 18:20

所以你唔好笠亂拎個「連」來曬
沙文 2015/5/19 03:57
笠亂就梗係唔會啦,您估係您咩。條連係畀一般初中英語程度讀者嘅,唔駛您譯。
============================
有個問題,大家可能冇注意到。

點解耶穌要叫馬利亞唔好摸佢呢?

20:17 耶穌說、不要摸我.因我還沒有升上去見我的父.

估唔估到呢?估唔到哩,等我解釋畀您聽。因為當時耶穌係剝光豬嘅!

大家睇下Shroud of Turin就知,猶太佬整tahara裹蒸粽,係冇嘢打底嘅:

所以,佢一番生,就要好似Terminator咁四圍揾衫著:

而當時晚頭黑Banana Republic未開門,買唔到,咁,佢驚住馬利亞慣咗手勢,好似平時咁又黎逗下佢個春袋,被寫入福音書中,所以急忙叫住佢「不要摸我」咯
beebeechan 2015/5/19 06:15
有個問題,大家可能冇注意到。

點解耶穌要叫馬利亞唔好摸佢呢?

20:17 耶穌說、不要摸我.因我還沒有升上去見我的父.
沙文 發表於 2015/5/19 03:57

有料既人係會先博覧群經才發言,
你就獨讀一經,知半便小解。

其它中文譯本是說:
耶穌向她說:「你別拉住我不放,因為我還沒有升到父那裏;」

「拉住」同不同「摸」「逗下」呢?

你同老婆行房時,佢係咪「拉住」你既呢?
beebeechan 2015/5/19 06:17
所以,佢一番生,就要好似Terminator咁四圍揾衫著:
beebeechan 發表於 2015/5/19 06:15

耶穌向她說:「女人,妳哭什麼?你找誰?」她以為是園丁.

莫非那時的園丁都是這模樣的?

你係屋企都係咁㗎?
[1] < [29] [30] 31 > [113]

返回首頁 | 登錄 | 註冊