離教者之家

真過癮!一吐為快!

< [1] 2
64891687 2011/5/9 21:11
不修理他一下真的不行,這個假使徒
ytcheng912 2011/5/10 01:25
究竟發生咩事??= =
64891687 2011/5/10 03:39
我將你的情況引上,是想看看有冇有心人可以多給意見,點知,有條友將私人因怨放上來,他的回應完全同件事冇關係,他引我在此題目外的分享進來:

『Maxwell Kwok:
我都知以下回覆係好冇建設性,可能仲好有破壞性
但係我都係忍唔住引文回覆

「PingFai Lam ........他想明白人點解會同上帝溝通唔到,我就從創世創造講起,講人同上帝的關係(創世,人的構造-很深入,about 人與靈界的層面),.......三小時後,他說,今晚好豐富,你比果教會D人(他也遇過不少基督徒)說得好詳細,好深入..........」

「直接回到聖經裏答案是一清二楚的」

如果你自己都覺得呢類回覆唔係人人都啱聽/每個case都啱用,請改變一下留言的風格同態度』

他的回應就真係好有破壞性啦!!!!!!!不但問非所答,還不服輸的出言攻擊,不修理他一頓難洩我心頭之恨.我回應他,真的好像哥哥教弟弟般看別人的文章一樣,點知不但不受教,還不服的反罵我冇愛心:

Maxwell Kwok講真,我都真係唔知你想講乜
頂樓全段文字中的每一個"我"係指緊邊個我都分唔清
Maxwell Kwok言者無心,聽者有意,呢句對你我都適用
要檢討、反省的人唔係得我一個
在我收歛ge脾氣前我唔會再同你作任何討論              (他不但沒有反省,還發脾氣)

多講無益,見你喜歡引用聖經,以下兩節係我最後的分享

哥 林 多 前 書
13:1 我 若 能 說 萬 人 的 方 言 、 並 天 使 的 話 語 、 卻 沒 有 愛 、 我 就 成 了 鳴 的 鑼 、 響 的 鈸 一 般 。
13:2 我 若 有 先 知 講 道 之 能 、 也 明 白 各 樣 的 奧 秘 、 各 樣 的 知 識 . 而 且 有 全 備 的 信 、 叫 我 能 夠 移 山 、 卻 沒 有 愛 、 我 就 算 不 得 甚 麼 。

D所謂基督徒唔夠人講就話人不說理無愛心,最喜歡拿這經文作護盾,卻不知道不可以只有愛心沒有公義.

哥林多前書 第13章
6 不喜歡不義,只喜歡真理;

別人教他,應該去了解,不是反口破罵.若有問題可以問我,他不但不問,還出口寸我,尤其最後,他之前與我的對話也是這樣,不去用心思考別人的意思
64891687 2011/5/10 03:49

個goup版面被改了,他還說:

「Maxwell Kwok 如果真係因為個新"討論"而做呢樣野,我好失望!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Maxwell Kwok !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
俾多兩行都唔夠表達我ge不滿」

最後還死不悔改,不覺得自己有錯!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@

學他說:

俾多n行我都唔夠表達我ge不滿:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:@:

學你說的:

「我對你呢番說話好有同感, 我覺得教會好有小圈子feel」
< [1] 2

返回首頁 | 登錄 | 註冊