離教者之家

與神對話:真相和真神,都是沉默的

< [1] [2] 3 > [6]
匿名 2024/7/21 08:44
仲有上述的物理學初哥(估計物理undergrad畢業,無讀過postgrad)
睇唔清個問題
問題係大量造假論文過到peer review
仲要係造假越勁,反而多citation
匿名 2024/7/21 09:16
回你以下問題

科學方法面對的根本的問題==>科學係人類探索的工具,係一個Human Construct,一個人類認知的工具。科學的根本問題就係人類社會根本問題。

這包括
- 因經濟壓力、情緒尊嚴導致造假
- 社會偏見
- 資金偏見和壓力
- 統計偏見
- 數據偏見
- 用科學方法來造假
- 機器偏見

科學方法最大的前設==>最大假設係強不可知論,或弱無神論,唔同係基督教咩?基督教犯咗呢個前設。所以創造論一律係偽科學。

科學定律不能保證的事==>真理。所有科學都具可證偽性。
jimmychauck 2024/7/21 09:24
回覆 41# Guest from 124.244.37.x

現代科學界造假,
1.咁有冇影響到之前科學發挖左嘅已知知識及定理?你手機GPS都係靠相對論時空修正,咁現代科學界造假有冇影響到你手機定位精準?
2. 咁有冇證實科學方法行不通?
3. 咁同真相和真神,都是沉默的有咩關係呢?係咪想做跑題大師?
4. 咁係咪有另外比科學方法更好更靠譜嘅方法你提出黎可以更揾到真理真相?

如來閣下只係認為物理學才是科學
咁你講的唔係叫科學,而係物理學啦

我冇講過化學唔係科學
我冇講過生物學唔係科學
我冇講過醫學唔係科學
你噏乜?

弦理論不嬲都知係暫無法證實嘅理論啦,math checks out ,但要證實到,起碼要觀察到弦論嘅一啲預測例如magenetic monopole嘛,或者要用半個銀河系直徑咁大嘅粒子對撞機去證實某啲預測吖嘛。咪停留喺理論階段囉,物理學家咪唯有試吓再深挖吓個理論裡面睇吓有冇其他容易啲嘅實驗可以做,務求用科學方法試圖證明弦理論囉。弦理論只係theory,唔係knowledge,咁點吖?

造假越勁,反而多citation
咪就係要嘩眾取竉囉。咪就係
現代一堆要糊口嘅研究員、要R錢嘅研究所、要用盈利營運嘅學術期刊出版社、要做人才管理SET KPI嘅高等學府管理層,合起來做成的人類社會科研界中的跑論文數量的不理想情況,一個人文科學現象;
jimmychauck 發表於 2024/7/21 06:48

囉。

咁係咪就令到真相又沉默左?

喂我問你嘅你好似經常都唔答,你係咪當我係CHATGPT?

順帶一提,
天下無敵,宇宙最強的「釋經學」
你渴望得到100元的支票嗎,還是想要100萬億的支票呢?
基督教宣揚殉道,支持黑暴

你唔答就走左去,係咪唔反駁我講嘅野。

其實樓主唔答人其他帖去開新帖,咪就係轉換話題囉。我都慣㗎啦。
jimmychauck 發表於 2024/5/14 18:46

我就當係㗎啦。

唔該"學而有術"的話,就反駁吓啲"學而無術"嘅俾人睇吓啦。
匿名 2024/7/21 09:29
至於上述呢位崇尚科學(物理學)的基督徒
我非常好奇你的信仰和你的認知
係咪搞精神分裂

科學講的係可證偽性、懷疑精神、不斷改進、神不可知論、甚至係弱無神論,忽略所有超自然因素。

基督教呢,創造論=偽科學,演化論=與聖經(最少係創世紀文字上的各從其類,七天創造)不相容,宇宙爆炸論同聖經也不相容

為甚麼你會選擇信基督教呢

相反,物理學跟佛教相容性極大

例如物理學的原子世界、量子力學,都跟佛教的「大千世界」觀接近。

佛教的眾生起源論,跟爆炸論和演化論相容。

佛教跟一些Speculative的理論物理學,如6維以上時空、時空維度,也非常相容。

相反,基督教的創造論、挪亞洪水地質學,已被整個科學界判定為「偽科學」
jimmychauck 2024/7/21 09:32
回覆 43# Guest from 124.244.37.x

我其實都分唔清,呢位學而有術,其實係咪想揾我訓練佢嘅GPT模型。

一睇就知你冇讀知識論啦。
學野啦

科學方法面對的根本的問題==>科學方法,其本身,未經科學方法證實為定律定理。
科學方法最大的前設==>自然定律從未改變
科學定律不能保證的事==>不能保證明天科學定律如萬有引力等不會失效

結論:
想沾"科學"嘅光,唔該用科學方法,唔係就行埋一二便。
學吓知識論先好出黎獻世
做足功課先好出黎發表咩偉論
jimmychauck 發表於 2024/7/21 06:48

唉,學而有術喎。
匿名 2024/7/21 09:33
仲有印度系列宗教,有「極微」的概念,認為世界係由「極微」而組成。勁的地方,係幾千年前已經有此觀念。
相反,以色列系列宗教,沒有這個觀念。

所以我非常好奇,上述呢位咁崇尚科學的基督徒,點解繼續信基督?

科學完全反基,你精神分裂?
jimmychauck 2024/7/21 09:47
回覆 45# Guest from 124.244.37.x

我對聖經、宗教、科學嘅認知,我喺離教者之家寫過無數啦。你得閒咪自己睇吓。

https://m.exchristian.hk/forum/index.php?action=thread&tid=3382
https://exchristian.hk/forum/vie ... =1&authorid=129
https://exchristian.hk/forum/red ... 8655&ptid=10176
https://exchristian.hk/forum/red ... 73542&ptid=6692
https://exchristian.hk/forum/red ... 74685&ptid=6674
https://exchristian.hk/forum/red ... 76116&ptid=6840
https://exchristian.hk/forum/red ... 8631&ptid=10163
https://exchristian.hk/forum/red ... 3116&ptid=10569

其他宗教,我冇花太多時間研究

人類每天切心尋求,日光下的新事,
但我已尋到生命路,正確愉快完美。
我已找到快樂的途徑,我已找到歡欣之路,
當我找到耶穌為我救主,這是我一生至寶。
匿名 2024/7/21 09:50
回覆  Guest from 124.244.37.x
現代科學界造假,
1.咁有冇影響到之前科學發挖左嘅已知知識及定理?你手機GPS都係靠相對論時空修正,咁現代科學界造假有冇影響到你手機定位精準

Innovation process
100 attempt , 95 failure, 5 success, 1 mass deploy

少些學術造假
個innovation process咪多些success rate, 少些failure rate

你講那些example全部都係成功例子,有confirmation bias

科學創新最重要唔係無錯,唔係無造假

科學最成功地方,係分到邊D科學理論係有大量證據和測試支持,邊D有爭議,邊D係純粹理論性研究,邊D係新的研究,邊D係半猜測。

比喻,你有10000個理論,我只要知你1000個理論係真,就算你有9000理論係假或無法證實,我已經可以用1000已證實係真的理論黎做到好多野
匿名 2024/7/21 10:55
基督教的信仰是一個信仰,不是一個蛋,是接近一個理論的東西,一個理論的確需要有全盤的理解才能否定。

人類由地底文明控制,地底文明才是真正主人。
這是一個信仰,是接近一個理論的東西,一個理論的確需要有全盤的理解才能否定。

你信唔信?

PS 呢個理論係科學角度都仲好過基督教的七天創造。
匿名 2024/7/21 11:01
我讀過大學,你信不信?
你信,與我何益?你不信,與我何損?請我做工的那個老闆信我就好了
你信,與你何損?要你賣屋賣田嗎?要你上班只准用走的嗎?要你割肉餵鷹嗎?要你每天給我一元,供我食住嗎?你不信,於你有大好處嗎?升職快嗎?加薪多嗎?投資的基金每年跑贏大市百分之一點三嗎?

老實說,我不能代神發言,不過如果我能,我大概會說:「連『信』也要和我斤斤計較的人,沒資格得救恩。

幾個 issue
1) Appeal to emotion
2) 訴諸利益和好處(詐騙園區最愛使用的方式之一)
3) 忽略世界上有其他與科學更相容的宗教和理論
4)無視反錯誤,反詐騙原則之一:Extraordinary claims requires extraordinary evidence 的原則

你讀大學係ordinary claims 都ordinary ,無需額外proof
耶穌復活係extraordinary claims ,你對證據要求,竟然當佢等同於相信某人大學畢業咁普通?
匿名 2024/7/21 11:05
你話你MIT博士畢業,GPA滿分,係CERN做咗好多年首席科學家,咁就真係extraordinary 啦,咁我先會質疑你。
但你話你大學畢業,咁普通的資歷,點解我唔信你?

耶穌復活是extraordinary claims ,但有無 extraordinary evidence ?
匿名 2024/7/21 11:20

我對聖經、宗教、科學嘅認知,我喺離教者之家寫過無數啦。你得閒咪自己睇 ...

我建議你唔好淨係學習物理學和正規邏輯
你應該要學多一些防詐和反詐知識
特別是投資型詐騙

詐騙成功原則:
1)訴諸未來的好處或潛在好處
2)準確說出目前你或絕大部分人的困境
3)說一種無法證實係假的潛在得益
4)你要信,未來就會有呢個得益
5)如果你肯 Pay Money 投資 ,未來獲益會更多更大。
6)建議十分之一收入投資呢個項目

至於未來,係死後,死後先算帳,錢就SALES已經代代平安
匿名 2024/7/21 11:22
更加建議你閱讀一下,詐騙園區的殺豬盤詐騙實作教學指南
匿名 2024/7/21 11:34
近來有不少科學家,博士生,富豪,都比詐騙園區欺詐大量金錢,甚至威脅性命安全。
所以,各位,除學習科學,更應該要學習反詐和防詐。
特別是知道現在最新的詐騙技巧。

而本人特別認為,大家最要學習的,係要學習防止「投資型詐騙」和「愛情詐騙
jimmychauck 2024/7/21 16:21

我問你全部嘅問題,你基本上又係九成冇答,唔知你係答唔出定不屑去答。你答到我先再同我轉話題講咩防詐騙乜乜乜啦。都係果句,連使我佩服嘅回答都俾唔到,係唔會令我改變到咩想法㗎。

我成日都講,講唔過人就轉話題,似乎係藍絲通病,希望喺你身上唔好應驗啦吓。

https://paulgraham.com/disagree.html
我就自問如果上唔到DH4嘅水平,非為了平等嘲諷我就唔會發表乜野嘅。
你唔同意我講嘅野,想我認同你嘅睇法,講嘅野最起碼要上到DH4嘅水平㗎。DH0~DH2就係我見過大部份本網網友嘅水平,對此我就表示不感冒㗎啦。見到有DH3+嘅發言,我都常都會開心吓。
我不嬲都話
不理會、沒法回應旁人的解釋,亦沒法進入我的思路為我拆盲。本人沒有其他補充。
jimmychauck 發表於 2023/7/4 23:03
这剑法施展出来,天下无敌,又何必守?如有人攻得他老人家回剑自守,他老人家真要心花怒放,喜不自胜了。
jimmychauck 發表於 2024/5/3 07:34

喺度自說自話以為自己啱晒,又不能有效回應到其他人嘅發言,從來不叫我佩服
匿名 2024/7/21 19:45
我問下你,點解你可以又崇尚科學,又信基督教唧 ?  搞精神分裂,定認知分裂,定係被人洗腦詐騙 ?

基督教講創造論,完全同科學界接受的演化論和物理學界(閣下認為的科學之王)推崇的宇宙爆炸論格格不入喎。

(PS 當局者迷。早前中國科學研究院博士,都比人拐入詐騙園區)
匿名 2024/7/21 20:14
我問你全部嘅問題,你基本上又係九成冇答,唔知你係答唔出定不屑去答。你答到我先再同我轉話題講咩防詐騙乜 ...

不如你睇返你現在去緊咩討論區先啦

呢度係離教者之家,主題是基督教討論。

其他因探討宗教,而引伸出的學術問題、科學問題、哲學問題,主要目的,都是為左探討宗教信仰。

呢度係離教者之家,唔係大學,唔係CERN,唔係NATURE雜誌討論區。

呢度探討科學的目的,是為咗探討宗教。

所以我同你講返,你認為宗教像不像詐騙 ? 你為甚麼會認為科學(崇尚演化論與宇宙爆炸論)可以跟基督教(七日創造論, 挪亞洪水論)相容 ?
jimmychauck 2024/7/21 23:49

回覆 58# Guest from 124.244.37.x

咁你既然知道呢度係基督教討論,咁你又講乜野科學家?
又跟住講乜野replication crisis,又跟住講乜野科學造假?
呢度唔係宗教討論,係基督教討論,你#1有乜野係關於基督教?

科學完全反基,你精神分裂?

你證明到你識科學過我,你先再同我講科學係反乜反物啦。連最基本嘅科學方法你都一問三不知,叫我信你,同我叫你信耶穌好似冇乜分別。你對科學嘅認識連高中生水平都唔知到唔到到。

你無法回答我對你立論所生的問題,喺你收回立論之前,我其實係無需要回答你任何無相干嘅問題。
匿名 2024/7/22 08:07

又跟住講乜野repli ...

我科學好過你定差過你,關咩事唧
科學的繁榮的一大秘訣係靠 Specialization Research
唔係鬥「勁」
你仲係學生思維,日日諗拉 curve 鬥名次

小朋友,啊學生哥,出黎做野係講合作的
科學都係講合作
鬥「勁」唔會出到勁的科學的

另外,科學也講科學共識的
創造論是偽科學,是科學共識(Scientific consensus)
演化論和爆炸論,係科學,也是科學共識
你咁叻,咪做份paper推翻呢個科學共識

但呢個topic參與人數眾多,so far仲未有人推翻這個科學共識
你係時候推翻啦
匿名 2024/7/22 08:20

又跟住講乜野repli ...

我係度討論緊與神對話所講的東西
與神對話認為,科學係最誠實,政治和宗教係謊言
之後再思辯呢個議題
剛想起大學研究也說過replication crisis
才拿相關題目研究
似乎科學都唔係真係誠實,因為有 replication crisis

至於剛才你認為物理學是科學之王,呢個叫「Naive Reductionism」,即係「幼稚的還原論者」。

還原論只係假設,如果還原論真係work,一早唔駛講咩社會科學心理學,全部用晒物理學解釋。還原論其實搞出好多問題,不過你唔會明。
< [1] [2] 3 > [6]

返回首頁 | 登錄 | 註冊